Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

MHP’de başladı CHP’de bitirdi! İşte Yaşar Okuyan’ın siyasi hayatı…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan 73 yaşında hayata veda etti.

MHP’de başladı CHP’de bitirdi!  İşte Yaşar Okuyan’ın siyasi hayatı…
Şenol ÇARIK - 12punto.com.tr

Türk siyasetinde uzun yıllar yer alan Yaşar Okuyan'ın MHP'de başlayan ve ANAP'la devam eden politik serüveni daha sonrasında çeşitli partilerle devam etti. Oldukça hareketli politik serüven sol partilerde son buldu...

İşte Yaşar Okuyan'ın 50 yılı aşkın siyasi hayatından kesitler...

Ülkücü kökenli olan Yaşar Okuyan ile kardeşi Arif Okuyan ile zıt kutuplarda yer aldı. 4 yaş küçük kardeş Arif Okuyan “faşist” diye tabir ettiği abisiyle aynı soyadı taşımamak için Sovyet Ekim Devrimi’ne ithafen “Ekim” soyadını aldı. TKP’li olan Arif Ekim’in aynı zamanda Ürün Dergisi’nin sahibi olduğu bilgisi çeşitli yerlerde geçiyor. Ancak, Temmuz 1974-Ocak 1979 yılları arasında 55 sayı yayımlanan Ürün Sosyalist Dergi’nin tüm sayılarında sahibi olarak “Ural Ateşer” ismi yer alıyor.

1950 doğumlu olan ve 1973’ten itibaren MHP Genel İdare Kurulu (GİK) Üyeliği, ardından 1977’de MHP Genel Sekreter Yardımcısı olarak da görev yapan Yaşar Okuyan, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra yargılandı ve hapis yattı. 1982’de hapisten çıktı. 

Anavatan Partisi (ANAP) kurulurken Turgut Özal’ın yanında oldu. Siyasi yasağının ardından 1987’de yeniden siyasete döndü.

Turgut Özal 31 Ekim 1989’da Cumhurbaşkanı seçilince, Özal’dan boşalan genel başkanlık koltuğuna Yıldırım Akbulut oturdu. ANAP’ta siyaseti sürdüren Okuyan, Haziran 1991’de Başbakan ve ANAP Genel Başkanı Yıldırım Akbulut’un karşısında genel başkanlık yarışına giren Mesut Yılmaz’ın yanında aktif yer aldı. Kongrede Mesut Yılmaz 631 oyla genel başkan seçilirken, Yıldırım Akbulut 523 oyda kaldı. Yarışı kaybeden Akbulut, Başbakanlıktan da istifa etti.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir başbakan, görevi başındayken parti içi muhalefet hareketi sonucunda makamını kaybetti.

Yaşar Okuyan, ANAP’ta Genel Başkan Danışmanlığı, Basın ve Propaganda Başkanlığı ve Genel Başkan Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu.

1980 öncesi görüş ayrılığı nedeniyle uzun süre küs olduğu kardeşi Arif Ekim Okuyan ile barıştı ve siyasete ANAP çatısı altında devam ettiler. (https://www.hakimiyet.com/iki-kardes-siyasi-arenada-zit-kutuplarda-ulkucu-yasar-okuyan-ve-tkp-uyesi-arif-okuyan-in-karsit-yasamlari/68769/)

İstanbul’un bir ilçesi olan Yalova’nın 1995’te il olmasından sonra 24 Aralık 1995 ve 18 Nisan 1999 seçimlerinde ANAP Yalova Milletvekili olarak seçildi.

1999 seçimleri sonrasında DSP, MHP ve ANAP’ın koalisyon hükümetinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yaptı.

8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan, işçilerin ve toplumun büyük kesiminin “Mezarda emeklilik yasası” diyerek karşı çıktığı 4447 sayılı yasanın sorumlularından olarak büyük tepki topladı. Bu yasa ile emeklilik için erkeklerde 25, kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin prim ödeme günü şartlarına ek olarak kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı da getirilmişti. EYT mücadelesi bu yasadan sonra doğmuştu.

Ağustos 2002’de ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile ters düşen Okuyan, önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından, 1 hafta sonra da ANAP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa etti.

Yalova Bağımsız Milletvekili olarak yoluna devam eden Yaşar Okuyan çok kısa bir süre sonra, 1980 öncesindeki partisi MHP’ye katıldı.

2004 yılında MHP’den ayrıldı. Demokrat Türkiye Partisi (DTP)’nin başına geçti. DTP, Ocak 1997’de Refahyol hükümetine tepki olarak istifa eden bir grup DYP’li milletvekili tarafından Hüsamettin Cindoruk liderliğinde kurulmuştu.

15 Mayıs 2005’te toplanan kongrede partinin adı “Hürriyet ve Değişim Partisi” (Hür Parti) olarak değiştirildi. Yaşar  Okuyan'ın kardeşi Arif Ekim de partinin MYK Üyesi oldu. Okuyan'ın yakın çevresine “bu parti için birikimleri harcadım” dediği belirtildi.

12 Ocak 2008’de genel başkanlığını yaptığı Hür Parti’yi feshederek Yaşar Nuri Öztürk’ün liderliğindeki Halkın Yükselişi Partisi (HYP)’ne katıldı. Ardından Öztürk'ün talebiyle partiden ihraç edildi.

12 Haziran 2011 seçimlerinde memleketi Yalova’dan bağımsız milletvekili adayı olan Okuyan, sadece 2 bin 110 oy alabildi ve bu oy seçilmesine yetmedi.

Takvimler 15 Şubat 2015’i gösterdiğinde ‘Milli Hükümet için Birlik’ sloganı ile İşçi Partisi Olağanüstü Kongresi Ankara’da toplandı ve partinin adı “Vatan Partisi” olarak değiştirildi.

Yaşar Okuyan, Devlet eski Bakanı DSP’li Tayfun İçli, Adalet Partisi eski Milletvekili Hasan Korkmazcan ile birlikte partinin Genel Başkan Yardımcılığı görevine seçildiler.

Yaşar Okuyan’ın kardeşi Arif Ekim de Vatan Partisi’ne üye oldu.

Doğu Perinçek liderliğindeki parti 7 Haziran 2015 seçimlerinde 161 bin 616 (yüzde 0,35), 1 Kasım 2015 seçimlerinde ise 118 bin 803 (yüzde 0,25) oy aldı.

Okuyan, 2018 seçimleri öncesinde Nisan ayında Vatan Partisi’nden istifa etti.

2019 yılı Şubat ayında CHP’ye üye olan Okuyan, CHP grup toplantısındaki rozet takma töreni esnasında şu sözleri sarf etmişti: "40 yıl öncesinde kalmış sağ sol meselesini yeniden gündeme getirme çabası var. Belli merkezlerden iktidar ve yandaşları 40 sene öncesinin olaylarını kaşımak istiyorlar. Bu oyunu bozmak zamanıdır. Bu yüzden Atatürk'ün partisine, Mustafa Kemal'in partisine geldik."

MHP'de başlayan 50 yıllık siyasi son olarak CHP'de süren Yaşar Okuyan, İyi Parti lideri Akşener’e yönelik “Meral Akşener masayı dağıtır, Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığına terslik yaparsa bunun bir bedeli olur, elimde belgeler ve dosyalar var, hepsini açıklarım. Hepsi de İçişleri Bakanlığı dönemine ait belgeler. Konuşturtmasın beni. İhanettir" sözlerinin ardından 22 Şubat 2023’te CHP’den ihraç edildi...

Türk siyasi yaşamında 50 yılı aşkın bir süredir yer alan ve sağlık sorunları nedeniyle geçen hafta hastaneye kaldırılan Yaşar Okuyan, 26 Aralık 2023'te 73 yaşında yaşama veda etti. Kardeşi Arif Ekim ise 2 Haziran 2023 tarihinde 69 yaşında yaşamını yitirmişti...

Haber Kaynağı : Şenol Çarık

ANAP Şenol Çarık Yaşar Okuyan