Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
35,8790
Dolar
Arrow
32,9500
İngiliz Sterlini
Arrow
42,5402
Altın
Arrow
2506,0000
BIST
Arrow
10.891

ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki 12punto’ya konuştu: ‘İYİ Parti’yle herhangi bir ilişkimiz söz konusu değil’

ORC Araştırma Şirketi, seçimlerden günler önce yayınladığı Uşak, Kars, Isparta, Edirne, Marmaris ve Fethiye anketlerinde İYİ Parti’yi kazanan parti olarak buldu. Seçim gecesi çıkan sonuçlarda ise İYİ Parti bu şehirlerde başarısız oldu. ORC Araştırma Şirketi Genel Müdürü Mehmet Pösteki, ‘’Manipülasyon yapıldı’’ iddialarına 12punto.com.tr’ye konuşarak cevap verdi.

ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki 12punto’ya konuştu: ‘İYİ Parti’yle herhangi bir ilişkimiz söz konusu değil’

Ayhan TAŞPINARLIOĞLU - 12punto.com.tr

ORC Araştırma Şirketi, yaptığı araştırmalarda Adana’da İYİ Parti adayı Ayyüce Türkeş’i %27, Edirne’de Hamdi Sedefçi’yi %28, Kars’ta Metin Özad’ı %23,8 buldu.

Seçim gecesi çıkan sonuçlar ile bulunan sonuçlar arasında büyük farklar meydana geldi. Bunun nedenini Araştırmacı Mehmet Pösteki açıkladı. 

‘’GENEL POLİTİKASINDAN DOLAYI GÜVENSİZLİK OLUŞTU, ADAYLARA YANSIDI’’

Genel seçimlerde İYİ Parti’yi %20’nin üstünde, yerel seçimlerde ise İYİ Parti’nin bazı şehirleri alabileceğine yönelik sonuçlar buldunuz. İYİ Parti’nin sonuçlarını neden tutturamıyorsunuz?

‘’Araştırma şirketleri süreç içerisinde mevcut eğilimleri ortaya koyup kamuoyuna duyurmakta. Genel seçimleri ve yerel seçimleri farklı değerlendirmek lazım. Yerel seçimler daha çok aday bazlı. Bahsettiğiniz illerdeki kişiler halk tarafından beğenilen, sempati duyulan, oy verebilirim cevabı verilen isimlerdir. Ama seçime doğru İYİ Parti’nin genel politikasından dolayı güvensizlik oluştu ve bir şekilde adaylara da yansımış görünüyor. Edirne, Çanakkale, Nevşehir, Kars gibi illerde zaten İYİ parti adayları hiç de az oy almadılar sadece edirne’de ciddi anlamda yanılmamız oldu. Bunun yanı sıra Nevşehir’de kimsenin beklemediği bir performans oldu. İYİ Parti burayı kazandı. Kimsenin beklemediği Denizli, Manisa gibi illerde CHP’nin kazanacağını ilan etmiştik. Yanlış sonuç verdiğimiz yer kadar doğru sonuç yer verdiğimiz yerlerde çok fazla.

‘’İYİ PARTİ İLE TİCARİ İLİŞKİ SÖZ KONUSU DEĞİL’’

İYİ Parti yaftası yapıştırılmasını çok doğru bulmuyorum. Ticari ilişki vs. herhangi bir şey söz konusu değil. İYİ Parti’yle ilgili bir bağımız yok. Böyle bir şey olmuş olsa İstanbul, Ankara ve Türkiye’nin birçok ilinde bu böyle olurdu. Aday bazlı bir çalışma gerçekleştirdik. Son hafta bile çok fazla kararsız vardı. Kararsızlara ‘’kendinizi en yakın hissettiğiniz aday hangisidir?’’ sorusunu yönelttik. Kararsızları orantısal dağıtmıyoruz. Birkaç tane ilde hatalı sonuç çıktı.

‘’HATALARIMIZDAN DERS ÇIKARIYORUZ’’

İstanbul, Ankara, İzmir ve birçok şehirde doğru sonuçları açıkladık. Oranlarda biraz sapmalar var. Kimin kazanacağı noktasında çok sayıda ili doğru tahmin ettik. Kars, Uşak ya da başka şehirlerdeki adaylar için 1 tane araştırma yapılmadı, 3-5 tane araştırma yapıldı. Devamlı olarak eğilim 3’lü yarış şeklindeydi. 20 yıldan fazla bu sektörde olan bir şirketiz. Hatalarımızdan ders çıkarıyoruz. Bu seçimde yüzsüzlük yapıp ‘’buraları tutturamadık ama tutturduğumuz yerler de var’’demedik. Arkadaşlarımızla değerlendirme yapıyoruz. Birkaç gün sonra seçim değerlendirme raporumuzu açıklayacağız.

"BUNU TELAFİ EDECEĞİZ"

Anketleri yüz yüze mi, telefonla mı yapıyorsunuz?

Ağırlıklı olarak telefon yöntemiyle yaptık. Telefonla çok fazla hata olmuyor. Kamuoyunda böyle bir algı var. İster istemez telefonla anket yaparken bir takım korkuları olabiliyor. Yüzyüze yaptığımız yerlerde var. 50 yer açıkladık. Bunun 30 tanesi doğru sonuç vermiş. 10 tanesi ortalama, 10 tanesinde ciddi yanılma yaşanmış. Bu durumu arkadaşlarımızla değerlendiriyoruz. Önümüzdeki günlerde bunu telafi edeceğiz.’’


Haber Kaynağı : Ayhan Taşpınarlıoğlu

Anket Seçim anketi 2024 yerel seçim Mehmet Pösteki İYİ Parti