Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8412
Dolar
Arrow
33,9580
İngiliz Sterlini
Arrow
44,8874
Altın
Arrow
2747,0000
BIST
Arrow
9.771

122 yıllık bir efsane: Real Madrid'in tarihi ve kültürel etkisi

6 Mart 1902 tarihi, İspanya'nın ve dünyanın en büyük spor kulüplerinden biri olarak bilinen Real Madrid'in 122.kuruluş yıldönümü. Real Madrid'in 122 yıllık kulüp tarihi, kazandığı kupalar, ulusal ve uluslararası alanda elde ettiği başarıları sizler için derledik.

122 yıllık bir efsane: Real Madrid'in tarihi ve kültürel etkisi

Selçuk ÇELİK-12punto.com.tr

6 Mart tarihi, dünya spor tarihinin önemli olaylarından birine şahitlik etti.

Bu tarih, dünyanın en büyük spor kulüplerinden biri olan Real Madrid'in kuruluş yıldönümü olarak biliniyor.

İşte Real Madrid'in tarihi... 

FIFA tarafından 20. yüzyılın en iyi futbol takımı olarak nitelendirilen Real Madrid tarihi boyunca 35 La Liga, 20 Kral Kupası, 12 İspanya Süper Kupası , 14 UEFA Şampiyonlar Ligi, 2 UEFA Kupası, 5 UEFA Süper Kupası, 3 Kıtalararası Kupa ve 5 FIFA Kulüpler Dünya Kupası şampiyonluğu yaşadı. 

Kulübün isminde bulunan "Real" kelimesi ise İspanyolcada "kraliyet" anlamına gelirken bu unvan logosunda bulunan kraliyet tacı ile birlikte 1920 yılında XIII. Alfonso tarafından kulübe verilmiştir.

Böylece Real Madrid, isminde ''Real'' ibaresi yer alan 4 takımdan biri olmayı başardı.

İÇ SAVAŞ: FRANCO DÖNEMİ 

Real Madrid'in kökeni Institución Libre de Enseñanza akademisyenleri, öğrencileri ve Oxbridge mezunlarının 1897'de kurduğu Sky Futbol Kulübü'ne kadar uzanıyor. 

1900 yılında bu kulüp Foot-Ball de Madrid ve Club Español de Madrid olmak üzere iki kulübe ayrılmıştır. Club Español de Madrid'de 1902 yılında ikiye bölünmüş ve 6 Mart 1902 tarihinde Madrid Futbol Kulübü kurulmuştur. Kuruluşundan üç yıl sonra ise İspanya Kupası finalinde Athletic Bilbao'yu devirerek ilk lig şampiyonluğunu kazandı.

Kulübün o dönemki başkanı Adolfo Meléndez İspanya Futbol Federasyonu'nun kurulmasını karara bağlayan anlaşmanın imzacılarından birisi olmuş, böylece 4 Ocak 1909 tarihinde kurulan İspanya Kraliyet Futbol Federasyonu'nun kurucu taraflarından birisi de Madrid Futbol Kulübü olmuştur. 1912 yılında ise takım Campo de O'Donnell'a taşınmıştır. 1920 yılındaysa XIII. Alfonso tarafından kulübe "Real" unvanı ve armasında kraliyet tacını taşıma izni verilmiş, böylece Madrid Futbol Kulübü'nün adı Real Madrid CF olarak değişti.

''SANTİAGO BERNABEU YESTE''

Tarihler 1945 yılını gösterdiğinde ise Santiago Bernabeu Yeste Real Madrid'in başkanı oldu. Başkanlık döneminde ilk olarak İspanya İç Savaşı sırasında zarar gören Ciudad Deportiva'yı yenilemiş ve kulübü Santiago Bernabéu Stadyumu'na taşımıştır. 1953 yılından itibaren ise dünya çapında prestij sağlayacak transferler gerçekleştirmeye başladı.

Örneğin, Real Madrid bu dönemde Alfredo Di Stéfano transferini gerçekleştirerek bütün dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

80'Lİ YILLARIN BAŞI: DURAKLAMA DÖNEMİ 

1980'lerin başında Real Madrid'in La Liga üzerindeki etkisi eski kadar hissedilmiyordu. Kulüp, 1980 ve 1985 yılları arasında şampiyonluk yakalayamamış sadece üç kez lig ikincisi olmuştur. 

Ancak kulüp 1980'lerin ikinci yarısıyla birlikte Real Madrid, kupalara resmen ambargo koydu. Bu dönemde iki UEFA Kupası, beş La Liga, bir Kral Kupası ve bir de İspanya Süper Kupası şampiyonluğu kazanıldı.

2000'Lİ YILLAR: LOS GALACTİCOS 

Real Madrid için 2000'li yılların başında önemli bir kırılma noktası yaşadı. Temmuz 2000'de kulübün başkanı olan Florentino Pérez, Madrid ekibinin yakın tarihini değiştiren çok önemli bir figür olmayı başardı.Pérez, seçim kampanyasında kulübün borçlarını silmek ve tesislerini modernleştirmek için verdiği sözlerin yanında ilk iş olarak verdiği diğer bir söz olan Luís Figo'yu kulübe kazandırmıştır. Sonraki yıllarda ise izlediği yıldız futbolcu politikası gereğince Zinédine Zidane, Ronaldo ve David Beckham gibi dünyaca ünlü futbolcuları transfer ederek "Los Galácticos"u oluşturdu. Ancak yıldızlar karması olarak nitelendirilen bu kadro yalnızca 2002 yılında UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu kazandı. 2002 Şampiyonlar Ligi şampiyoonluğu dışında bu kadro ciddi başarılar elde edemedi. 

2 Temmuz 2006'da Ramón Calderón'un başkan seçilmesiyle Fabio Capello takımın teknik direktörlüğüne getirilmiş, Predrag Mijatovic ise yeni sportif direktör olarak tekrar kulübün bir parçası oldu. Real Madrid'i, dört sezon sonra La Liga şampiyonluğuna taşımasınarağmen defansif futbol oynattığı gerekçesiyle Capello takımdan kovuldu. 2007-08 sezonunda ise tekrar La Liga şampiyonluğunu tadan Real Madrid, bu şampiyonluk ile kulüp tarihindeki 31. İspanya şampiyonluğunu kazandı.

1 Haziran 2009 tarihinde, Florentino Perez tekrar Real Madrid'in başkanlık koltuğuna oturmuşturİkinci başkanlık döneminde yaptığı Milan'dan Kaká ve 80.000.000 euro bonservis bedeliyle Manchester United'dan Cristiano Ronaldo transferleri ile ikinci Los Galácticos projesini de başlatmış oldu.

2010'LU YILLARDA REAL MADRİD

Eflatun beyazlı ekip 2010'lu yıllarda başarılarını sürdürmeyi başardı. Madrid ekibi bu 10 yıllık süreçte 3 La liga şampiyonluğu, 3 İspanya Süper Kupası, 2 İspanya Kral Kupası, 3 UEFA Süper Kupası, 4 FIFA Kulüpler Dünya Şampiyonluğu ve 4 kez Şampiyonlar ligi şampiyonuğu yaşadı. 

Real Madrid, ayrıca Zinédine Zidane yönetiminde 2015-16, 2016-17 ve 2017-18 sezonlarında üst üste 3 kez Şampiyonlar Ligi'ni kazanarak bir başka rekora imza attı.

REAL MADRİD VE POPÜLER KÜLTÜR

Real Madrid, birçok kez popüler kültüre de konu olmayı başarmmış ender spor kulüplerinden biridir.

İspanyol devi, Goal! üçlemesinin ikinci filmi olan Goal! 2: Living the Dream'in konusu olmuştur. UEFA'nın tam desteğiyle çekilen Goal! serisi gerçek futbolcuları konu almaktadır. Film serisinde Real Madrid'den Iker Casillas, Zinedine Zidane, David Beckham, Ronaldo, Roberto Carlos, Raúl González, Sergio Ramos, Robinho, Thomas Gravesen, Michael Owen, Míchel Salgado, Júlio Baptista, Guti, Steve McManaman, Jonathan Woodgate ve Iván Helguera rol almışlardır.

Real, The Movie ismindeki yarı belgesel niteliğindeki film ise tamamen Real Madrid'i konu almaktadır. Prodüktörlüğünü kulübün, yönetmenliğini ise Borja Manso'nun yaptığı film taraftarların Real Madrid aşkını işlemektedir. Filmin sanatsal yönünün yanında Ciudad Real Madrid görüntüleri, maçlar ve röportajlar da filmde yer almaktadır. Film başta David Beckham, Zinedine Zidane, Raúl González, Luís Figo, Ronaldo, Iker Casillas ve Roberto Carlos olmak üzere Los Galácticos jenerasyonuna odaklanmıştır.

Phil Ball tarafından yazılan White Storm: 100 years of Real Madrid (Beyaz Fırtına: Real Madrid'in 100 yılı) isimli kitap Real Madrid'in tarihini işleyen ilk İngilizce yayım olmuştur. 2002 yılında yayınlanan kitap Real Madrid'in 100 yıla sığdırdığı başarıları konu edinmektedir. Birçok dile çevrilen kitap Real Madrid'in tarihini konu edinen en kapsamlı yazılı yayımdır.


Haber Kaynağı : Selçuk Çelik

Real Madrid