Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

RSV (Respiratuvar Sinsityal Virüs) nedir, nasıl bulaşır, belirtileri neler?

Ateş, öksürük, burun akıntısı, soğuk algınlığı ve kırgınlık gibi semptomlarla ortaya çıkan RSV (Respiratuar Sinsisyal Virüs), ciddi solunum yolu hastalıklarına neden olabiliyor.

RSV (Respiratuvar Sinsityal Virüs) nedir, nasıl bulaşır, belirtileri neler?

Kasım ve Mart ayları arasında yayılan RSV salgını, çocuklarda zatürre, orta kulak iltihabı ve üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açabiliyor.

Uzmanlar prematüre bebeklerin, kalp ve akciğer hastalığı olan çocukların RSV’de risk atında olduğunu ve ebeveynlerin RSV’ye karşı dikkatli olmaları gerektiğini ifade ediyor.

RSV NASIL BULAŞIR?

RSV, insandan insana temas yoluyla bulaşmaktadır. Enfeksiyon etkenin bulunduğu eşyaların kullanımı bulaşı kolaylaştırmaktadır. Aerosol içinde etkin olmaması nedeniyle damlacık yoluyla bulaş kısıtlıdır.

Virüs bulaştıktan sonraki bir iki gün ile bir hafta arasında hastalık yapmaktadır.

Hastanede yatan RSV’li bebekler, virüsü 21 gün kadar çevreye yayarlar. Enfeksiyon sonrası doğal bağışıklık gelişir fakat yeterli değildir, tekrar hasta olunabilir.

RSV BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • RSV enfeksiyonu sıklıkla ateş, burun akıntısı, öksürük, kırgınlık gibi soğuk algınlığı bulguları ile başlar.
  • Prematüre ve diğer riskli gruplarda, hastalığın üçüncü ve dördüncü gününde daha şiddetli bulgular görülür.
  • Virüs akciğer dokusuna yayılarak küçük hava yollarını tıkar ve bronşiolit, hırıltılı solunum, nefes darlığı, halsizlik, karın ağrısı, beslenme güçlüğü gelişir. Bu tablo giderek ağırlaşarak solunum yetmezliğine neden olabilir ve yaşamı tehdit edebilir.
  • Enfeksiyonu ağırlaşan bebek, yeterli soluyamadığı ve hava açlığı çektiği için karın kasları solunuma katılmaya, kaburgalar arasındaki kaslar çökmeye, burun kanadı açılmaya ve solunum sayısı artmaya başlar.
  • Bebek, nefes verirken ıslık gibi ses çıkarır, hava açlığı çektiği için yeterli beslenemez ve beslenmeyi reddeder. Aynı zamanda dudakları morarmaya başlar.
  • Yaşamı tehdit eden bu durum, acil müdahaleyi ve bebeğin hastaneye yatırılarak tedavi edilmesini gerekli kılar.

Haber Kaynağı : 12punto

bağışıklık RSV (Respiratuvar Sinsityal Virüs)

İlgili Haberler