Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

BM duyurdu: Her 6 saniyede bir çocuk hayatını kaybediyor!

Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde azalma olmasına rağmen her 6 saniyede bir çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı. Raporda, temel sağlık hizmetlerine erişim sağlanırsa birçok çocuk ve gencin ölümünün önlenebileceği vurgulandı.

BM duyurdu: Her 6 saniyede bir çocuk hayatını kaybediyor!

Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde azalma gözlenmesine rağmen her 6 saniyede bir çocuğun hayatını kaybettiğini belirtti ve temel sağlık hizmetlerine daha iyi erişim sağlanırsa birçok çocuğun ve gencin ölümünün önlenebileceğini bildirdi.

BM Çocuk Ölümleri Tahminleri Kuruluşlar Arası Grubu'nun (BM IGME) 2022 yılı verilerine dayanan raporuna göre, geçen yıl 5 yaş altı çocukların ölümüyle sonuçlanan vakalar 4,9 milyona gerileyerek en düşük seviyeye indi. Küresel olarak, 5 yaş altı çocuk ölüm oranı 2000'den bu yana yüzde 51 azaldı.

2022'de 5 yaş altı 4,9 milyon çocuğun yanı sıra 5-24 yaş arası 2,1 milyon çocuk ve genç yaşamını yitirdi. Bu ölümler, özellikle Sahra altı Afrika ve Güney Asya'da yoğunlaştı.

Rapora göre, küresel olarak 5 yaş altı çocuk ölümlerindeki azalmaya rağmen, her 6 saniyede bir çocuğun hayatını kaybettiği belirtildi.

Çocuk ölümlerinin azaltılmasında önemli etkisi olan faktörler arasında aşılamalar, doğumda sağlık personelinin bulunması, emzirme desteği gibi düşük maliyetli müdahaleler ve temel sağlık hizmetlerine erişim yer aldı. Bu hizmetlerin daha iyi bir şekilde sağlanmasıyla birçok çocuğun ve gencin hayatının kurtarılabileceği vurgulandı.

Raporda, yeni doğan ölümleri, akut solunum yolu enfeksiyonları, ishal ve sıtma gibi çocukluk çağı hastalıklarının entegre yönetiminin önemine vurgu yapıldı.

Ancak, çocuk ölümlerini tehdit eden faktörler arasında eşitsizlik, ekonomik istikrarsızlık, uzun süren çatışmalar, iklim değişikliği ve Covid-19'un etkileri de bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı açıklamada "Bir çocuğun yaşayıp yaşamayacağını, nerede doğduğu belirlememeli. Acil durumlar ve erişilmesi zor bölgelerde de dahil her kadın ve çocuğun kaliteli sağlık hizmetlerine erişimini iyileştirmek kritik önem taşıyor" dedi. 

Dünya Bankası Sağlık, Beslenme ve Nüfus Küresel Direktörü Juan Pablo Uribe ise raporun çocuk ölümlerindeki azalmanın önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. Uribe, "Daha fazla yatırım, işbirliği ve önlenebilir çocuk ölümlerini sonlandırmaya odaklanarak ilerlemeyi hızlandırmalı ve küresel taahhüdümüzü yerine getirmeliyiz. Tüm çocukların, nerede doğduklarına bakılmaksızın aynı sağlık hizmetleri ve fırsatlara erişimini sağlamayız" diye kaydetti.


Haber Kaynağı : AA

Birleşmiş Milletler Covid-19 Dünya Sağlık Örgütü Tedros Adhanom Ghebreyesus