Dünya'da yaşam Türkiye'de mi başladı? Bilim insanları araştırdı
Araştırmacılar, Türkiye, İtalya ve Peru'daki volkanik bölgelerde yaptıkları çalışmalarda, yaşamın temel bileşeni olan nitrojenin kaynağının yıldırımlar olabileceğini keşfetti.
Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nden araştırmacılar, volkanik patlamalar sırasında meydana gelen yıldırım çarpmalarının, ilk yaşam formlarının ihtiyaç duyduğu nitrojeni sağlayabileceğini öne sürdü. Buna göre, Türkiye, Peru ve İtalya'daki volkanik aktivitelerin Dünya'da yaşamın oluşumuna katkı sağlamış olabileceği düşünülüyor.
Araştırmacıların iddiasına göre, Türkiye, İtalya ve Peru'daki volkanik patlamalar sırasında meydana gelen yıldırımlar, Dünya'da yaşamın ortaya çıkmasına neden olmuş olabilir.
Volkanik patlamalar ile yıldırımların birleşmesi sonucunda nitrojen ve oksijenin tepkimeye girerek nitrojen oksit oluşturduğu düşünülüyor. Bu oluşan nitrojen oksit daha sonra yaşamı yaratabilecek ve sürdürebilecek nitrojeni toprağa karıştırmış olabilir.
Sorbonne araştırmacıları, Türkiye, İtalya ve Peru'daki üç antik volkanik bölgeden alınan örneklerde büyük miktarlarda "atmosferik nitrat" buldu. Bu durum, nitrojenin kaynağının yanardağlar olmadığını, ancak yıldırım çarpması sonucunda atmosferden geldiğini gösteriyor.
Araştırma sorumlusu Slimane Bekki, büyük volkanik patlamalar sırasında çok fazla yıldırım düştüğünü belirtti. Bekki ve ekibi, Güney Peru, Türkiye'nin İç Anadolu bölgesi ve İtalya'nın Napoli kıyısı açıklarındaki volkanik adayı ziyaret etti. Bu bölgelerin eski volkanik yataklara ev sahipliği yaptığı biliniyor.
Araştırmacılar, toprakta büyük miktarda nitrat buldu ve bunların yanardağlardan ziyade yıldırım sayesinde atmosferden geldiğini belirtti. Yıldırımların Dünya'nın her yerine taşıdığı nitrat, volkanik birikintilerin hızla oluşmasını sağlayarak büyük miktarlarda sabit nitrojen içerebilir, bu da yaşamın gelişimi için önemli bir faktör olabilir.
Ayrı bir araştırmaya göre, Çek Cumhuriyeti'ndeki Johns Hopkins ve Charles Üniversitesi'nden araştırmacılar, volkanik yıldırımların nitrojen oksidin oluşmasına neden olarak toprağa amino asit salınımı gerçekleştirdiğini belirttiler. Bu da tarihi mikroorganizmaların, yani "ilk yaşam formlarının", oluşumunun temelini atmış olabilir.
Araştırmayı yöneten Johns Hopkins kimyageri Stephen Fried, "İnsanlardan bakterilere kadar her organizmada aynı amino asitleri görüyoruz. Bunun nedeni, Dünya üzerindeki her yaşam formunun tüm canlıların ortak atası olan bir organizma sayesinde birbirine bağlı olması" şeklinde konuştu.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
A101 21 Kasım 2024 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı!
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
Fatih Altaylı'dan Acun Ilıcalı ve yasa dışı bahis yorumu
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Atatürk için 21 Kasım 1938'de yapılan resmi cenaze töreninin fotoğrafları
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla
Onur ve Semih arasında MasterChef'te kavga! Yeni fragmanda olay anları
İUP maaşı ödeme tarihi ne zaman? İUP maaşları ne zaman yatacak?