Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Dünya'da yaşam Türkiye'de mi başladı? Bilim insanları araştırdı

Araştırmacılar, Türkiye, İtalya ve Peru'daki volkanik bölgelerde yaptıkları çalışmalarda, yaşamın temel bileşeni olan nitrojenin kaynağının yıldırımlar olabileceğini keşfetti.

Dünya'da yaşam Türkiye'de mi başladı? Bilim insanları araştırdı

Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nden araştırmacılar, volkanik patlamalar sırasında meydana gelen yıldırım çarpmalarının, ilk yaşam formlarının ihtiyaç duyduğu nitrojeni sağlayabileceğini öne sürdü. Buna göre, Türkiye, Peru ve İtalya'daki volkanik aktivitelerin Dünya'da yaşamın oluşumuna katkı sağlamış olabileceği düşünülüyor.

Araştırmacıların iddiasına göre, Türkiye, İtalya ve Peru'daki volkanik patlamalar sırasında meydana gelen yıldırımlar, Dünya'da yaşamın ortaya çıkmasına neden olmuş olabilir.

Volkanik patlamalar ile yıldırımların birleşmesi sonucunda nitrojen ve oksijenin tepkimeye girerek nitrojen oksit oluşturduğu düşünülüyor. Bu oluşan nitrojen oksit daha sonra yaşamı yaratabilecek ve sürdürebilecek nitrojeni toprağa karıştırmış olabilir.

Sorbonne araştırmacıları, Türkiye, İtalya ve Peru'daki üç antik volkanik bölgeden alınan örneklerde büyük miktarlarda "atmosferik nitrat" buldu. Bu durum, nitrojenin kaynağının yanardağlar olmadığını, ancak yıldırım çarpması sonucunda atmosferden geldiğini gösteriyor.

Araştırma sorumlusu Slimane Bekki, büyük volkanik patlamalar sırasında çok fazla yıldırım düştüğünü belirtti. Bekki ve ekibi, Güney Peru, Türkiye'nin İç Anadolu bölgesi ve İtalya'nın Napoli kıyısı açıklarındaki volkanik adayı ziyaret etti. Bu bölgelerin eski volkanik yataklara ev sahipliği yaptığı biliniyor.

Araştırmacılar, toprakta büyük miktarda nitrat buldu ve bunların yanardağlardan ziyade yıldırım sayesinde atmosferden geldiğini belirtti. Yıldırımların Dünya'nın her yerine taşıdığı nitrat, volkanik birikintilerin hızla oluşmasını sağlayarak büyük miktarlarda sabit nitrojen içerebilir, bu da yaşamın gelişimi için önemli bir faktör olabilir.

Ayrı bir araştırmaya göre, Çek Cumhuriyeti'ndeki Johns Hopkins ve Charles Üniversitesi'nden araştırmacılar, volkanik yıldırımların nitrojen oksidin oluşmasına neden olarak toprağa amino asit salınımı gerçekleştirdiğini belirttiler. Bu da tarihi mikroorganizmaların, yani "ilk yaşam formlarının", oluşumunun temelini atmış olabilir.

Araştırmayı yöneten Johns Hopkins kimyageri Stephen Fried, "İnsanlardan bakterilere kadar her organizmada aynı amino asitleri görüyoruz. Bunun nedeni, Dünya üzerindeki her yaşam formunun tüm canlıların ortak atası olan bir organizma sayesinde birbirine bağlı olması" şeklinde konuştu.


Haber Kaynağı : 12punto

Dünya'da yaşam Türkiye Yanardağ