Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

İran'da iPhone ponzi şeması: 36 milyon dolarlık vurgun!

İran'da yeni iPhone modellerinin yasaklanması, eski modellere olan talebi artırdı. Bu durumdan faydalanan bir kişi, 36 milyon dolarlık bir Ponzi şeması ile insanları dolandırdı.

İran'da iPhone ponzi şeması: 36 milyon dolarlık vurgun!

İran'da yeni iPhone modellerinin yasaklanmasının ardından, tüketicilerin eski modellere yönelmesiyle birlikte ortaya çıkan bir durum, bir tür Ponzi şemasının mağduru oldukları şeklinde ifade edilidi.

Webtekno'dan Emre Ömer Zehir'in haberine göre, Sıkı bir ambargo altında olan İran'da, hükümet lüks ABD mallarının tüketimini yasaklamıştı. Ülkede satılamayan son çıkan iPhone modelleri, bir şekilde sokulmuş olsalar dahi, operatörlerden hizmet alınamaz hâle geldiği için bir krize yol açtı. Bu durum, eski iPhone modellerine olan talebi birden artırdı. Bir fırsatçı da bu durumu kullanarak 36 milyon dolarlık bir vurgun yaptı.

2021 yılında, ülkede iPhone modellerine büyük bir talep başladı. Özellikle iyi durumdaki iPhone modellerinin fiyatı 1300 dolar seviyelerine ulaştı. Ülkedeki enflasyonla birlikte, halkın paralarını riyalde tutmak yerine alabilecekleri her şeyi satın almak istemesi bu durumu etkiledi.

Bu durumu fırsat bilen bir kişi, Kourosh adlı bir şirket kurdu. Şirketin vaadi oldukça basitti. Yeni iPhone için ödeme yapılıyor ve ardından bir süre bekleniyordu, sonrasında da istenilen cihaz teslim ediliyordu. İlk başta şüpheyle karşılanan bu şirket, ilk akıllı telefonları teslim ettikten sonra oldukça popüler hâle geldi.

Gelen haberlere göre, şirketin telefonları teslim etmemeye başlaması üzerine şikayet eden tüketiciler, mahkemeye başvurdu. Firmanın CEO'su olan Amir Hüseyin Şarifan, iddialara göre Eylül ayında İran'ı terk etti ve yanında 36 milyon doları götürdü. İran polisi, konuyla ilgili olarak araştırmaların sürdüğünü belirtirken, iPhone bekleyen tüketicilerin hayalleri de suya düştü.


Haber Kaynağı : Webtekno

akıllı telefon İran Apple iPhone