İstanbul'da yeraltı suları tehlikede! Yüksek su tüketimi ve betonlaşma...
İstanbul'da baraj doluluk oranları %70'lerde olsa da, günlük ortalama 3 milyon metreküp su tüketimi yeraltı sularını tehdit ediyor. İTÜ Jeoloji Mühendisliği'nden Prof. Dr. İrfan Yolcubal, İstanbul'u kapsayan Marmara Su Havzası'nın su fakiri olduğunu ve yeraltı sularının kritik önem taşıdığını söylüyor.

İstanbul'da barajlardaki doluluk oranının yüzde 70'lerde olduğu ve günlük ortalama su tüketiminin yaklaşık 3 milyon metreküp olduğu belirtiliyor. Bu yüksek su ihtiyacı, İstanbul'un yer altı su kaynaklarının alarm vermesine neden oluyor.
SU FAKİRİ OLARAK KABUL EDİLİYOR
Milliyet'ten Ceyda Ulukaya'nın haberine göre, İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği'nden Prof. Dr. İrfan Yolcubal, Türkiye genelinde 25 su havzası bulunduğunu ve bunlardan İstanbul'u kapsayan Marmara Su Havzası'nın günümüzde su fakiri kabul edildiğini belirtti.
Yolcubal, yer altı sularının kritik bir rol oynadığını ve olası büyük bir afet veya kuraklık durumunda yedek sistemlerin bulunması gerektiğini vurguladı. "İlk etapta kullanabileceğimiz güvenli su kaynağımız yeraltı sularıdır. Bu nedenle, kentteki yeraltı suyu rezerv alanlarını bozmamamız, kentleşme ve sanayileşmeye açmamamız gerekiyor. Kaynakların çoğunluğu, Bakırköy, Büyükçekmece ve Silivri'nin kuzeyinde ve Şile tarafında bulunuyor" dedi.
Yolcubal ayrıca, yer altı sularını tüketen kaçak kuyularla mücadele edilmesi gerektiğini ve çatılarda yağmur hasadıyla suyun toplanıp bahçe sulama gibi alanlarda kullanılması gerektiğini söyledi. "Suyun geri kazanılması ve tekrar tekrar arıtılarak yeraltı sularını besleme amaçlı kullanımı sağlanmalı" diye ekledi.
Su Politikaları Derneği'nden eski DSİ yöneticisi Cüneyt Gerek ise, İstanbul'da kentleşmeye bağlı olarak beton yapılarının artması nedeniyle yeraltı sularının beslenemediğini ifade etti. "Yağışın ortalama yüzde 25'inin yeraltına sızması lazım. Ancak yüzeyde beton ve asfaltla buluşan yağışın yeraltına sızma şansı maalesef yok. Yağışlardan maksimum düzeyde faydalanmak için sünger şehirler planlamamız gerekiyor. İkinci bir alternatif ise yeraltı barajları" şeklinde konuştu.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

TSK’da yeni 'Vesayet'!..

Erdoğan'ın belediyeleri ele geçirme planı belli oldu: Kimsenin haberi yok!

Süleymancılar cemaatinde 'miras' ve 'cinayet' iddiası !

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen hâlâ 'resmen' yaşıyor

Ne Koç, Ne Sabancı... 'Nas Ekonomisi' en çok ona yaradı

İstanbul 19 Mayıs konser ve etkinlik takvimi 2025

İktidarın masasına gelen anketi açıkladılar

Atatürk’ün 1927’deki seri fotoğraf çekimine ait görüntüleri ortaya çıktı

19 Mayıs 2025 gazete manşetleri

Artık onlara da maaş bağlanacak! Yasal düzenleme yolda
