Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

İstanbul'da yeraltı suları tehlikede! Yüksek su tüketimi ve betonlaşma...

İstanbul'da baraj doluluk oranları %70'lerde olsa da, günlük ortalama 3 milyon metreküp su tüketimi yeraltı sularını tehdit ediyor. İTÜ Jeoloji Mühendisliği'nden Prof. Dr. İrfan Yolcubal, İstanbul'u kapsayan Marmara Su Havzası'nın su fakiri olduğunu ve yeraltı sularının kritik önem taşıdığını söylüyor.

İstanbul'da yeraltı suları tehlikede! Yüksek su tüketimi ve betonlaşma...

İstanbul'da barajlardaki doluluk oranının yüzde 70'lerde olduğu ve günlük ortalama su tüketiminin yaklaşık 3 milyon metreküp olduğu belirtiliyor. Bu yüksek su ihtiyacı, İstanbul'un yer altı su kaynaklarının alarm vermesine neden oluyor.

SU FAKİRİ OLARAK KABUL EDİLİYOR

Milliyet'ten Ceyda Ulukaya'nın haberine göre, İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği'nden Prof. Dr. İrfan Yolcubal, Türkiye genelinde 25 su havzası bulunduğunu ve bunlardan İstanbul'u kapsayan Marmara Su Havzası'nın günümüzde su fakiri kabul edildiğini belirtti.

Yolcubal, yer altı sularının kritik bir rol oynadığını ve olası büyük bir afet veya kuraklık durumunda yedek sistemlerin bulunması gerektiğini vurguladı. "İlk etapta kullanabileceğimiz güvenli su kaynağımız yeraltı sularıdır. Bu nedenle, kentteki yeraltı suyu rezerv alanlarını bozmamamız, kentleşme ve sanayileşmeye açmamamız gerekiyor. Kaynakların çoğunluğu, Bakırköy, Büyükçekmece ve Silivri'nin kuzeyinde ve Şile tarafında bulunuyor" dedi.

Yolcubal ayrıca, yer altı sularını tüketen kaçak kuyularla mücadele edilmesi gerektiğini ve çatılarda yağmur hasadıyla suyun toplanıp bahçe sulama gibi alanlarda kullanılması gerektiğini söyledi. "Suyun geri kazanılması ve tekrar tekrar arıtılarak yeraltı sularını besleme amaçlı kullanımı sağlanmalı" diye ekledi.

Su Politikaları Derneği'nden eski DSİ yöneticisi Cüneyt Gerek ise, İstanbul'da kentleşmeye bağlı olarak beton yapılarının artması nedeniyle yeraltı sularının beslenemediğini ifade etti. "Yağışın ortalama yüzde 25'inin yeraltına sızması lazım. Ancak yüzeyde beton ve asfaltla buluşan yağışın yeraltına sızma şansı maalesef yok. Yağışlardan maksimum düzeyde faydalanmak için sünger şehirler planlamamız gerekiyor. İkinci bir alternatif ise yeraltı barajları" şeklinde konuştu.


Haber Kaynağı : 12punto

İstanbul kuraklık