Kurban kesiminde hijyen kurallarına dikkat: Toplum sağlığı için hayati öneme sahip
Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve güvenli et tüketimi için hijyen kurallarına eksiksiz uyulması, hem toplum sağlığının korunması hem de bulaşıcı hastalıkların önlenmesi açısından hayati önem taşıyor.

Kurban Bayramı yaklaşırken, kurban kesim işlemlerinin sağlık ve hijyen kurallarına uygun şekilde gerçekleştirilmesi hem toplum sağlığının korunması hem de etin güvenli tüketimi açısından büyük önem taşıyor. İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğr. Gör. Sevcan Battal Özkan, bu süreçte dikkat edilmesi gereken temel hijyen kurallarına ilişkin önemli uyarılarda bulundu.
Kesim işlemlerinin gerçekleştirildiği alanların her işlem öncesinde titizlikle temizlenmesi ve uygun dezenfektanlarla dezenfekte edilmesi gerektiğine dikkat çeken Özkan, bu işlemin her kesimden sonra tekrarlanmasının kontaminasyon riskini ortadan kaldıracağını vurguladı. Aynı hassasiyetin lavabo ve tuvaletlerin hijyeninde de gösterilmesi gerektiğini belirten Özkan, bu alanlarda mutlaka sıvı sabun, el dezenfektanı ve tek kullanımlık kâğıt havlu bulunması, düzenli olarak denetim yapılması gerektiğini ifade etti.
Kurban kesimi sırasında kullanılan alet ve ekipmanların işlemlere göre ayrılması, her kullanımdan sonra yıkanarak dezenfekte edilmesi gerektiğini belirten Özkan, personelin görev dağılımına da dikkat çekti. Kesim işlemi, deri yüzme ve iç organ çıkarma gibi görevlerin aynı kişi tarafından yapılmaması gerektiğini, bu işlemlerin farklı kişilerce yürütülmesinin hijyen açısından zorunlu olduğunu söyledi.
Ayrıca, hayvanın iç organlarının, kanın akıtılması işleminin tamamlanmasından itibaren en geç 30 dakika içinde çıkarılarak et parçalama alanından uzaklaştırılması gerektiğini, bu uygulamanın mikrobiyal risklerin önlenmesi bakımından büyük önem taşıdığını dile getirdi.
Kesim personelinin işin niteliğine uygun kişisel koruyucu donanım giymesi gerekmektedir. Önlük, bone veya kep, çizme ve gerektiğinde eldiven kullanımı zorunludur.
Etlerin parçalanma işlemi, sadece bu işleme ayrılmış uygun tezgâhlarda yapılmalıdır. Tercihen paslanmaz çelikten imal edilmiş, gıda ile temasa uygun ve kolay temizlenebilir yüzeylerin kullanılması önem taşır. Eğer kesim tahtası kullanılacaksa, ahşap yerine sertifikalı plastik malzemelerin tercih edilmesi gerekir. Etin parçalandığı alanların, hayvan derisinin yüzüldüğü veya iç organların çıkarıldığı alanlardan tamamen ayrı olması gerekir.
Kurbanlık etin saklama koşullarına da dikkat edilmelidir. Buzdolabında +4°C’de ortalama 5-6 gün, kıyma halinde ise yalnızca bir gün dayanabilir. Daha uzun süre saklanacak etlerin mutlaka -18°C’de derin dondurucuda muhafaza edilmesi gerekir.
Haber Kaynağı : 12punto
İlgili Haberler
Çok Okunanlar

4 Haziran Çarşamba günü en çok izlenen yapım ne oldu?

İstanbul’un Fethinin Yıldönümünde Vatikan’da ne oldu?

Gelinim Mutfakta 5 Haziran Perşembe puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?

Sabit radar noktaları açıklandı! Geziciler gizemini koruyor

Son ankette çarpıcı sonuç! Aradaki fark açıldı

İnci Türkay, Defne Joy Foster'ın ölümünden 2 saat önceki son anları paylaştı

CHP'li Belediye AKP'ye geçiyor

AKP MYK’da radar ve trafik cezaları masada

İtirafçı müteahhitte tam gaz destek: Fotoğrafları sildirdiler

Hüseyin Çelik'in ardından AKP'den bir çatlak ses daha...
