Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2288
Dolar
Arrow
36,3010
İngiliz Sterlini
Arrow
46,1227
Altın
Arrow
3428,0000
BIST
Arrow
9.602

Maymunlar da gırgır şamata yapıyor!

Araştırmacılar, orangutan, şempanze, bonobo ve gorillerin tıpkı insanlar gibi birbirleriyle gıdıklanma, dürtme ve sataşma gibi oyunlar oynadıklarını keşfetti.

Maymunlar da gırgır şamata yapıyor!

Büyük maymunlar arasındaki gıdıklayıcı, dürten ve sataşıcı davranışların önemi yeterince vurgulanmıyor. Bebeklerin çoğu, "anne" demeden önce birbirlerine sataşmaya başlıyor. Bu davranış, oyun amaçlı sataşmanın insan etkileşimi ve gelişimi için kritik bir parçası olarak kabul ediliyor.

Bir bebeğin yeterli sosyal zeka düzeyine sahip olması ve başkalarının beklentilerine müdahale edebileceğini anlaması ve değerlendirebilmesi gerekiyor.

Popüler Science Türkçe'ye göre, insan bebeklerinde sataşma davranışı sekiz aylıkken başlayabilir, ancak bunu gerçekleştirebilen tek primatlar insanlar değildir. Bu şakalaşma türleri, artık dört farklı büyük maymun türünde de belgelenmiştir. Bu temel şakalaşma biçimlerinin, insanların soy hattında en az 13 milyon yıldır evrimleştiği düşünülüyor. Bu bulgular, Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences dergisinde yayınlanan bir çalışmada yer alıyor.

UCLA ve Max Planck Enstitüsü Hayvan Davranışları Bölümünde çalışan makale eş yazarı, primatbilimci ve bilişsel biyolog olan Isabelle Laumer, "Büyük maymunlar şakalaşma amaçlı sataşma için harika adaylardır" diyor. 

"Çünkü bizimle yakın akraba olan bu türlerin sosyal oyun davranışları gözlemlenmiştir ve diğerlerinin beklentilerini nispeten gelişmiş biçimde anladıkları görülmüştür."

Erken yaşlarda sergilenen sataşma davranışı genellikle bir tür sürprizi içeriyor. Bebekler, oyuncak bir nesneyi sunarlar ve sonra onu geri alırlar. Psikologlar, bu davranışı kışkırtıcı bir uyumsuzluk olarak adlandırılıyor. Gelişimsel olarak, bir bebeğin, sosyal kuralların veya beklentilerin ihlal edilebileceğini anlamaya başladığını gösteriyor.

Yeni araştırmada, Almanya ve Birleşik Devletler'deki enstitülerde çalışan bilim insanları, esaret altındaki orangutanları, şempanzeleri, bonoboları ve gorilleri gözlemlendi. Doğal sosyal etkileşimleri analiz ederek, şakacı veya kışkırtıcı olduğu görünen davranışları incelediler. Araştırma ekibi, takılma davranışının bireyin eylemlerini, vücut hareketlerini, yüz ifadelerini ve takılan bireyin ne kadar süre yanıt verdiğini izledi ve not aldı. Ayrıca, takılma davranışının bir hedefe yönlendiğini, devam ettiğini veya yoğunlaştığını ve takılan bireyin hedefinden bir yanıt beklediğini gösteren kanıtları aradılar, böylece takılma davranışını gerçekleştiren bireyin niyetini değerlendirdi.

Dört tür de kasıtlı şekilde kışkırtıcı davranışlar sergiledi ve oyun davranışının özellikleri bu eylemlere sıklıkla eşlik etti. Araştırma ekibi, gıdıklama, dürtme, kıl çekme ve bir cismin altına gizlenme gibi 18 farklı sataşma davranışı belirledi. Bu davranışların çoğu, hedeften yanıt almayı veya en azından dikkatini çekmeyi amaçlanıyor.

UCLA ve Indiana Üniversitesi'nde çalışan makale eş yazarı, insanbilimci ve dilbilimci olan Erica Cartmill, "Sataşan bireylerin vücutlarının bir bölümünü veya hedefin görüş alanının ortasındaki bir cismi tekrar tekrar sallaması, vurması ya da dürtmesi, gözlerini yakın mesafede onların yüzlerine dikmesi, hareketlerini engellemesi, kıllarını çekmesi veya hedefin görmezden gelmesinin son derece zor olduğu başka davranışlar gerçekleştirmesi yaygın durumlardı" diyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Şempanzeler araştırma
English Guru