Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Metin Erksan imzalı 'Sevmek Zamanı' filmiyle ilgili 59 yıl sonra ortaya çıkan gerçek: Filmin adını aslında 'Tutku' koymak istemiş

Türk sinemasının kült eserlerinden olan Metin Erksan imzalı 'Sevmek Zamanı', 4K kalitesinde restore edildikten sonra yeniden gündeme geldi. 1965 yılında İstanbul'da çekilen filmin adıyla ilgili gerçek 59 yıl sonra ortaya çıktı. Erksan, 'Sevmek Zamanı' filminin adını aslında 'Tutku' koymak istemiş.

Metin Erksan imzalı 'Sevmek Zamanı' filmiyle ilgili 59 yıl sonra ortaya çıkan gerçek: Filmin adını aslında 'Tutku' koymak istemiş

Türk Sinema tarihinde uluslararası alanda ödül alan (Berlin Film Festivali Altın Ayı Ödülü) ilk film olan 'Sevmek Zamanı', yönetmen Metin Erksan'ın ölümünün 10'uncu yılında 4K kalitesinde restore edildi.

Restore edildikten sonra sosyal medya platformlarında sıkça paylaşılan, "Resminle benim aramdaki bir durum, seni ilgilendirmez. Ben senin resmine âşığım" cümlesi sonrası yeniden gündeme gelen filmin adıyla ilgili gerçek 59 yıl sonra ortaya çıktı.

'FİLMİN ADI TUTKU OLACAKMIŞ AMA...'

12punto'dan Arif Hür, "2012 yılında aramızdan ayrılan yönetmen Metin Erksan, Türk sinemasında klasikler arasında olan 'Sevmek Zamanı' filminin adını aslında 'Tutku' koymak istemiş. O dönem ticari bir isim olmaktan uzak olduğu için 'Tutku' ismi tercih edilmemiş.

Vatandaşlara ve kitle iletişim araçlarına hitap edebilmesi için 'Sevmek Zamanı' ismi verilmiş. Daha önce hiç gündeme gelmemiş bu bilgiye Erksan'ın kişisel arşivinde rastladım" ifadelerini kullandı.

'GERÇEK HAYATTAN ALINMIŞ BİR ÖYKÜ'

Erksan, 1970'li yıllarda verdiği bir röportajda 'Sevmek Zamanı' adlı filmin hikayesinin gerçek olduğunu belirtip şu ifadeleri kullanmıştı:

"Aşklarımızı, çabalarımızı ve üzüntülerimizi özgün ve gerçekçi bir anlatım ile ortaya koyma çabasındayım. Sevmek Zamanı'nda konu edinen aşk öyküsü gerçek hayattan alınmıştır. Kurmaca değildir. Sadece günlük hayatta bu tip manzaralara çok az rastlıyoruz..."

SEVMEK ZAMANI KONUSU NEDİR?

Halil (Müşfik Kenter) adada ustası Mustafa'yla (Fadıl Garan) birlikte boyacılık yapmaktadır. Halil boyadıkları boş köşklerden birinin üst katındaki duvarda asılı kadın resmine âşık olmuştur. Her gün köşke girer ve resmi seyreder. 

Köşkün sahibinin kızı olan resimdeki Meral (Sema Özcan) bir gün iki arkadaşıyla köşke gelir ve Halil'i resmini seyrederken görür. Meral, Halil'in kendisine aşık olduğuna inanarak bu aşka karşılık verir. Oysa Halil, Meral'e değil, onun resmine aşıktır.

SEVMEK ZAMANI OYUNCULARI KİMLER?

Yönetmenliğini Metin Erksan'ın üstlendiği 1965 yapımı Sevmek Zamanı filminin başrollerinde Müşfik Kenter ve Sema Özcan yer alıyor. Geniş oyuncu kadrosunda ise; Fadıl Garan, Adnan Uygur, Kemal Ergüvenç, Hayri Esen, Abdurrahman Palay ve Suna Pekuysal bulunuyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Metin Erksan Sevmek Zamanı