Ramazan'da sağlıklı iftar sofları için 10 öneri
Ramazan ayıyla birlikte oruç tutmanın genel sağlığa faydaları da gündeme geliyor. Dengeli ve düzenli bir beslenme planın yanı sıra yeterli fiziksel aktiviteyle birlikte geçen oruç sürecinin hem kilo kontrolüne yardımcı olduğunu hem de bağışıklık sistemini olumlu etkilediği bilinmekte. Peki ramazan ayı boyu sürecinde iftar sofraları nasıl daha sağlıklı hale getirilebilir? İşte detaylar...

HERHANGİ BİR SAĞLIK ENGELİ OLMAMALI
Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Oruç tutmanın faydalarından yararlanabilmek için göz önünde bulundurulması gereken ilk adım, oruç tutacak kişinin herhangi bir hastalığının olmamasıdır” dedi.
Bilinçli sürdürülmeyen orucun ise yarardan çok zarar getireceğinin altını çizen Örnek, “Uzun süreli açlık sonrası hızlı ve ağır yemekler tüketmenin mide ve bağırsak rahatsızlıkları, sahur ve iftar arasında yeterli miktarda sıvı almamanın dehidrasyon, yetersiz ya da hatalı beslenmenin halsizlik ve tansiyon düşüklüğü gibi olumsuzluklara sebep olabileceği unutulmamalı” şeklinde konuştu.
DEHİDRASYON NEDİR?
Vücut dokularında yer alan sıvının anormal şekilde tükenmesidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu kadar su ve sıvıya sahip olmaması durumunda ortaya çıkar. Terleme, kusma ve/veya ishal ile birlikte kaybedilen sıvının yerine konulamaması dehidrasyonun yaygın nedenidir. Bunu önlemenin en iyi yolu susamadan önce günlük alınması gereken su miktarını almak olacaktır. Bu nedenle herhangi bir sağlık probleminiz yoksa sahur öğününü atlmayıp eser miktarda su içmeyi ihmal etmemelisiniz.
RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI İFTAR SOFRALARI İÇİN 10 TAVSİYE
Gün boyu tok kalmayı sağlayan sebze, meyve, yulaf ezmesi ve tam tahıllı ekmekler gibi lifli besinler sahur sofrasında öncelikli olarak tercih edilmeli. Peynir, yumurta, yoğurt ve kefir gibi protein açısından zengin gıdaların da yeterli miktarda alındığından emin olunmalı.
- İftar yemeğine hurmayla başlamak hızlı enerji verdiği ve mideyi rahatlattığı için oldukça faydalı. Hurmanın ardından da çorba ile hafif bir başlangıç yapılmalı.
- Şeker ve krema içermeyen, kızartılmayan, yağ ve tuz oranı yüksek olmayan ana yemekler hazırlanmalı.
- Salam, sucuk ve sosis gibi işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı.
- Yoğurt ve salata çeşitleri iftar sofrasında mutlaka yerini almalı.
- Yemek esnasında su tüketimi sindirimi zorlaştırabileceği için kısıtlanmalı, iftardan yaklaşık 1 saat sonra artırılmalı.
- Çay ve kahve gibi kafeinli içecekler vücutta sıvı kaybına yol açabileceği için aşırıya kaçılmadan tüketilmesine dikkat edilmeli.
- İftarın üstünden en az 2 saat geçmesi koşuluyla, tatlı veya atıştırmalık ihtiyacı için şerbetli seçenekler yerine süt ürünleriyle yapılmış tatlılara yönelinebilir. Tatlıya alternatif olarak meyve veya bir avuç kadar ceviz, fındık veya badem gibi kuru yemişler de tercih edilebilir.
- Herhangi bir sağlık problemi olmadığı sürece sahur öğünü kesinlikle atlanmamalı.
- Sindirimi kolaylaştırmak için yemekler yavaş ve iyi çiğnenmeli.
- Dehidrasyonun önlenmesi için sahur ve iftar arasında en az 2 litre su tüketilmeli.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

İmamoğlu ile birlikte 28 kişinin daha diploması iptal edilmişti

Fenerbahçe-Galatasaray derbisi için geri sayım!

Yandaş ROK'tan çok konuşulacak Fatih Altaylı iddiası

Kılıçdaroğlu cephesi harekete geçti

DEM iktidara ve devlete ortak mı oluyor?

Fatih Altaylı'dan 'AKP'ye oy vereceğim' çıkışı

Emekli maaşları iptal ediliyor!

Sermaye grubu boykot çağrısını hedef aldı

Hemşehri derneği deyip geçme

Gelinim Mutfakta 2 Nisan Çarşamba puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?
