Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,2401
Dolar
Arrow
34,4862
İngiliz Sterlini
Arrow
43,5545
Altın
Arrow
2962,0000
BIST
Arrow
9.383

Tarihi Yarımada'nın yeni yaşam merkezi: Bulgur Palas ziyarete açılıyor

2021 yılında İBB tarafından satın alınan Bulgur Palas, restorasyonunun tamamlanmasının ardından kültür merkezi haline dönüştürüldü. Bulgur Palas, 28 Şubat’ta İstanbullularla buluşuyor.

Tarihi Yarımada'nın yeni yaşam merkezi: Bulgur Palas ziyarete açılıyor

12punto.com.tr

1912 yılında İstanbul’un yedinci tepesi olarak bilinen Kocamustafapaşa Tepesi’ne Bolulu Habib Bey tarafından İtalyan mimar Giulio Mongeri’ye tasarlatılan Bulgur Palas’ın restorasyonu tamamlandı.

İBB tarafından 2021 yılında satın alınan Bulgur Palas, İstanbullular için Tarihi Yarımada’da yepyeni bir kültür merkezi haline geldi.

ŞATOYU ANDIRIYOR

Şatoyu andıran görkemli yapısı, konumu ve yüz yılın üzerindeki tarihi sebebiyle birçok eski İstanbul fotoğrafında karşımıza çıkan Bulgur Palas, yarın özel bir sergi kapsamında kapılarını ziyaretçilerine açıyor.

NE OLMUŞTU?

Yıllardır kaderine terk edilen Bulgur Palas; Kiptaş müşavirliğinde sürdürülen çalışmalarla aslına uygun olarak restore edildi.

İBB Miras’ın titizlikle yürüttüğü yeniden işlevlendirme çalışmaları ile kültür sanat ve yaşam alanına dönüşen Bulgur Palas, İstanbullularla buluşacak.

BULGUR PALAS HAKKINDA

Bolulu Habib Bey Konağı, bilinen adıyla Bulgur Palas, 20. yüzyıl İstanbul sivil mimarisini yansıtan önemli örneklerden biridir. Fatih’te, şehrin yedinci tepesi olarak tanımlanan Kocamustafapaşa Tepesi’nde bulunan görkemli yapı, dönemin Bolu Milletvekili Mehmet Habib Bey tarafından yaptırılmıştır. Konağın “Bulgur Palas” olarak anılmasının sebebi, tahıl ticaretiyle zenginleşen Bolulu Mehmet Habib Bey’in “Bulgur Kralı Habib Bey” adıyla ünlenmesidir. 

1912 yılına tarihlenen konağın, İtalyan Mimar Giulio Mongeri’nin imzasını taşıdığı düşünülmektedir. Mimari özellikleri açısından Mimar Mongeri’nin de önemli temsilcileri arasında yer aldığı Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın başarılı bir örneğini sergilemektedir.

Konağın inşa sürecinde ekonomik açıdan büyük bir yükün altına giren Mehmet Habib Bey’in ödeyemediği borçları nedeniyle 1926 yılında Osmanlı Bankası’na devredilen yapı, uzun yıllar Osmanlı Bankası arşivi olarak kullanılmış, aynı zamanda banka çalışanlarının konutu olarak da işlev görmüştür.

Osmanlı Bankası’nın 2001 yılında özel bir bankaya devredilmesiyle yapının mülkiyeti de el değişmiştir.

Kent sakinlerinin erişimine kapalı özel bir mülk iken 2021 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından satın alınarak İstanbullulara armağan edilmiştir. 

Restorasyonunu Kiptaş’ın, yeniden işlevlendirme sürecini ise İBB Miras’ın üstlendiği Bulgur Palas; kütüphanesi, çok amaçlı etkinlik alanları, sosyal mekânları ve seyir terasıyla tüm İstanbullulara hizmet veren kamusal bir yaşam alanı olarak 2024 yılında kent hayatına kazandırılmıştır.

Pazartesi hariç her gün 10.00 – 19.00 arası ücretsiz olarak ziyaret edilebilen Bulgur Palas’ın kütüphanesi ise her gün 22.00’ye kadar açık.


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

Bulgur Palas İBB Kültür Sanat Yaşam