Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Uzayda dünya rekoru kırdı!

Rus kozmonot 878 günden fazla uzayda kalarak dünya rekoru kırdı.

Uzayda dünya rekoru kırdı!

Rusya'nın resmi uzay kuruluşu, kozmonot Oleg Kononenko'nun yaptığı uzay seyahatiyle dünya rekorunu kırdığını duyurdu. Kononenko, yörüngede tam 878 günden fazla bir süre geçirerek, bu alandaki toplam süre rekorunu elde etti ve vatandaşı Gennady Padalka'nın önceki rekorunu geride bıraktı.

5 Haziran'da uzayda toplam bin güne ulaşması beklenen Kononenko, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) yaklaşık 423 kilometre uzaklıkta dönerken yaptığı bir röportajda, "Uzaya en sevdiğim şeyi yapmak için uçuyorum, rekor kırmak için değil" ifadelerini kullandı. Kononenko, tüm başarılarıyla gurur duyduğunu belirtirken, özellikle uzayda geçirilen toplam süre rekorunun hala bir Rus kozmonota ait olmasından büyük gurur duyduğunu ekledi.

59 yaşındaki kozmonot, toplamda 878 gün, 11 saat, 29 dakika ve 48 saniyelik süreyle Padalka'nın ardından birinci sıraya yerleşti. Sovyetler Birliği'nin uzay yarışının ilk yıllarında önemli başarılara imza atan Rusya, bu alandaki liderliğini sürdürmeye devam ediyor.

Kononenko, uzaydaki yaşamını "Kendimi yoksun veya izole edilmiş hissetmiyorum" şeklinde değerlendirirken, evine döndüğünde çocukların babasız büyüdüğünü fark ettiğini söyledi. Kozmonotlar, teknolojik gelişmelerle birlikte aileleriyle iletişim kurabiliyor olsalar da, her yeni uzay uçuşunda bu iletişimi hazırlamanın giderek zorlaştığını belirtiyor.

Kononenko, kozmonot eğitimi almadan önce çocukluğunda uzaya gitmeyi hayal ettiğini ve bir mühendislik enstitüsüne kaydolduğunu paylaşarak, ilk uzay uçuşunu 2008 yılında gerçekleştirdiğini ifade etti.


Haber Kaynağı : 12punto

Dünya Oleg Kononenko rekor Rusya sovyetler birliği Seyahat Teknoloji uzay