Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Veteriner hekim Uğur Selin Çelik'ten uyarı: Eğer kediniz sık sık kusuyorsa ve sindirim sorunu yaşıyorsa megakolon olabilir

Kediniz sindirim problemiyle karşı karşıya kaldığında, bu durumun kendiliğinden geçmesini beklemek mi tercihiniz? Ya da sık sık tekrarlayan bu durumda, veteriner kliniğine gitmek yerine evde çözüm arayışına mı giriyorsunuz? İşte, bu durumun neden olabileceği sorunlara dair bir inceleme...

Veteriner hekim Uğur Selin Çelik'ten uyarı: Eğer kediniz sık sık kusuyorsa ve sindirim sorunu yaşıyorsa megakolon olabilir

Veteriner Hekim Uğur Selin Çelik'e göre, dışkı bağırsakta uzun süre kaldığında, bağırsak hücreleri normalden fazla su emebilir. Bu durum, dostlarımızın dışkısını daha da sertleştirir.

"Kediniz yemek yedikçe, vücuttan atılamayan dışkının önünde biriken diğer dışkılar da bu sürece katılır. Aşırı birikim, dostlarımızın bağırsaklarının bu kapasiteyi kaldıramamasına ve Megakolon adı verilen hastalığın ortaya çıkmasına neden olur" diye uyarıda bulunan Veteriner Hekim Uğur Selin Çelik, kedilerdeki sindirim sorunları hakkında önemli bilgiler verdi:

"Megakolon, kronik kabızlık sonucu kalın bağırsak çapının kalıcı olarak genişlemesi ve hareketlerin durması veya tıkanıklık olarak tanımlanabilir. Belirtiler, insanlardaki kadar belirgin olmayabilir. Eğer kedi veya köpeğiniz 48 saatten fazla dışkı yapmamışsa, ciddi sorunlar olabilir ve mutlaka veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir. Megakolonun en yaygın nedeni, beslenme bozukluğu kaynaklı kronik kabızlıktır. Çelik, "Endokrinolojik, nörolojik sorunlar veya kalça kemiğinin kırılması da Megakolon'a yol açabilir"

Çelik ayrıca, bazen bilinmeyen nedenlerle de Megakolon'un ortaya çıkabileceğini belirtti.

TOKSİNLER ZEHİRLENMEYİ TETİKLER

Veteriner hekim Çelik sözlerine şöyle devam etti:

"Megakolon vakalarında dışkı o kadar sertleşir ki, hasta klinik müdahale olmaksızın dışkılaması imkansız hale gelir. Bu durumda kedi veya köpeğiniz, ağız yoluyla kusarak yediklerini atmaya çalışır. Ayrıca, dışkıdan emilen toksinler, kusmayı ve zehirlenme etkilerini tetikler. Sonuç olarak, patili dostlarımız halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybı yaşayabilir. Kliniğimizde, röntgenle kesin tanı koyduktan sonra hızla tedaviye başlıyoruz"

KÖPEKLERDE DE OLABİLİR 

Sık sık yapılan lavmanların çözüm olmadığını vurgulayan Çelik, durum tekrar ederse cerrahi müdahale önerdiklerini söyledi.

Megakolon'un sadece kedilerde değil, köpeklerde de görülebileceğini, bu yüzden evcil hayvanınız sık sık kabız oluyorsa, durumu hafife almadan veteriner kliniğine başvurmanın önemli olduğunu belirten Çelik, sözlerini "Tedavi sürecinde, özel beslenme planları, probiyotikler veya gerektiğinde cerrahi müdahale önerilebilir" diyerek tamamladı. 


Haber Kaynağı : 12punto

kedi kediler veteriner Megakolon

İlgili Haberler