Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,0543
Dolar
Arrow
34,0200
İngiliz Sterlini
Arrow
45,1525
Altın
Arrow
2761,0000
BIST
Arrow
9.770

Milyarlar harcanan Çandarlı Limanı’nda yeni gelişme: Tabelası silindi

Size geçen ay, İzmir’deki Çandarlı Limanı’nın öyküsünü anlatmıştım, tekrar hatırlatayım:

Konuyu bilenlere göre, 1.5 kilometre uzunluğunda bir rıhtımdan oluşan liman inşaatı yıllar önce başladı, önce Çinlilere kazık çaktırıldı, onlar yarım bırakıp gidince, Japonlar çağrıldı, Japonlar çalışırken, Çinlilerin çaktığı kazıklar çöktü, Japonlar bunu görüp işi bıraktılar.

2024 yılı itibariyle limandaki durum şu: Daha önce açılan ihalelere talipli işletmeci çıkmadı, yeni ihale açılmadı, liman tamamlanmadı, bakımı hiç yapılmadı ve yeni yatırım da almadı, bu arada liman inşaatına malum 'Beşli Çete'nin adının karıştığı iddiası da var.

Sonuçta, kimilerine göre 100 milyon dolar, kimilerine göre daha fazla para harcanan liman öylece beton artığı şeklinde İzmir’in güzelim Çandarlı ilçesi sahilinde ölü yatırım olarak bekliyor.

Dünyanın en büyük limanlarından biri olacağı söylenen, harap rıhtım, balık avlama iskelesi olarak kullanılıyor, bölgeye gelen giden de olmadığı için balık da bolmuş.

Ama şimdi bence çok önemli (!) yeni bir şey yapmışlar, daha önce Kuzey Ege Otoyolu’nun üzerinde ‘Çandarlı Limanı’ yazılı sekiz on tane tabela vardı, şimdi bu tabelalardaki bütün ‘Liman’ yazılarını kapatmışlar, dikkatli bakarsanız ‘Liman’ yine okunuyor ama üzeri çizilmiş; tıpkı kedilerin tuvalet artığını kapatmaları gibi, paralar boşa mı gitti, üzerini kapat gitsin.

Türkiye’de son yirmi yılda, boşa harcanan paraların bir listesi çıkarılsa, en üst sıraya yazılacak yatırımlardan birinin son hali bu; tabelayı sakla, unutulsun gitsin.

Oysa ülke, ekonomik kriz yaşıyorsa, enflasyon yüzünden halk inim inim inliyorsa ve emekliye üç kuruş fazla zam yapmak için para bulunamıyorsa, en büyük nedenlerinden biri, böyle, ahbap-çavuşu zengin etmek için harcanan milyarlar.

Bu kadar para boşa gitti, bu kadar yıllık emek boşa gitti, siz hiç Çandarlı limanı için, bunun sorumlusu olan bir devlet görevlisinin bırakın ceza almasını, azarlandığını duydunuz mu?

Duymuş olamazsınız, çünkü böyle bir şey olmaz.

Ya ne olur, devlet üniformasıyla siyasi parti liderinin eli öpülür ve öpen takdir edilir, taltif edilir.

O yüzden, emekliye yüzde 25 zam yapıldıysa, öpün başınıza koyun.

Siz farkına bile varmadan o kadar para boşa savruluyor ki, yüzde 25’lik zammı bile alamazsanız şaşırmayın, şükredin.