Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Ali Yerlikaya'nın popülaritesi ve Türkiye'nin gerçekleri

Süleyman Soylu'nun yerine gelen içişleri Bakanı Ali Yerlikaya, aralarında muhalif gazeteciler de olmak üzere birçok kişinin övgüsünü alıyor. 

Yerlikaya'yı popüler kılan ve takdir toplamasını sağlayan unsur ise bu aralar sıklıkla düzenlenen güvenlik operasyonlarını sosyal medya platformu X'teki hesabından paylaşıyor olması. 

Genelde paylaşımlar kalabalık bir polis grubunu, motosikletleri, art arda dizilmiş araçları, suçluların bulundukları yerlere yapılan baskınları gösteren ve drone çekimleriyle daha da çekici hale getirilen videolardan oluşuyor. 

Görüntüler, korkuya bulanmış, tedirgin, kendi halinde sıradan yurttaşın içine elbette su serpiyor. Kimi kimsesi olmayan insanlar umutlanıyor haliyle... Kimi kimsesi derken arkasında güçlü dayısı, amcası, siyasi bağlantıları olmayan insanları kast ediyorum. 

Ne var ki gözden kaçırılan devasa bir gerçeklik var. 

Türkiye'nin bir suç ve suçlu cehennemine dönüşmesinin en büyük sorumlusu 21 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarıdır. Şimdi aynı iktidar suçla kıyasıya bir mücadele halinde olduğunu göstermeye çalışıyor. Devleti yönetiyorsa yapması gereken de zaten suç ile mücadele etmek değil midir? Normal olan bu değil midir?

İstanbul başta olmak üzere dünyanın her yerinden gelen suçlular faaliyetlerini ülkemizde sürdürüyor. Bazen uzun namlulu silahlarla çatışmalara tanık oluyoruz. Esenyurt'taki Tekel dükkânında işlenen korkunç cinayetten sonra geçtiğimiz günlerde aracında 10 kurşunla öldürülen taksicinin görüntüleri kanımızı dondurdu.

İsveç mafyası bile ülkemizde. 

Bakan Ali Yerlikaya'nın paylaşımlarında haklarında işlem yapılanların ve ele geçirilen suç unsurlarının sayısı da dikkat çekiyor. Örneğin 387 ekip, 985 polis, 2 hava aracı ve 27 narkotik dedektör köpeğinin katılımıyla eş zamanlı gerçekleştirilen 'NARKOGÜÇ' operasyonlarında şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda; 846 kg metamfetamin, 223 kg skunk, 11 kg kokain, 15 kg esrar, 5 kg bonzai, 0,5 kg eroin, 35.000 uyuşturucu hap, 14 adet tabanca, 4 adet tüfek ele geçirilmiştir diye bizzat Yerlikaya bildiriyor. 

TEK BİR OPERASYON VE ORTAYA ÇIKAN TABLO

Bu, tek zamanlı bir operasyonun sonucunda yakalanan uyuşturucu miktarı.

Bugün yani 06 Kasım 2023 tarihli paylaşımında Mengene Operasyonu'ndan söz eden Yerlikaya, 517 şahıs hakkında idari işlem, 118 şahıs hakkında ise adli işlem yapıldığını, 33 şüphelinin gözaltına alındığını, arama kaydı bulunan toplam 650 kişinin yakalandığını duyurdu. Tek bir operasyon ve ortaya çıkan tablo... 

Suç ve suçlularla ile öyle bir anda, belli bir zaman aralığına sıkıştırılmış seri operasyonlarla baş etmek mümkün değildir. Türkiye'nin, Türk insanının hangi etkenler yüzünden bu hale geldiğini anlamak ve uzun süreli yeni bir yol haritası belirlemek gerekiyor. 

Şiddet kültürüyle, suç ve bilumum suç unsurlarıyla mücadelede başarılı olmanın en etkin yollarıysa şüphesiz eğitilmiş bir toplum ve adaleti sağlamaktır. 

Adalet sisteminin tarihi bir çöküş yaşadığını, başta yargı mensupları, iktidarın tüm katmanları, halk, gazeteciler herkes ama herkes biliyor. Adalete inancı kalmayanlar, kendi adaletini sağlayabileceğine inananlar, bireysel silahlanma yoluna gidiyor. Türkiye'de kayıt altında olmayan ateşli silah sayısının 36 milyonu aştığını biliyoruz. 4 milyon kadar da ruhsatlı silah bulunuyor. 

Ülkemizde her gün cinayetler işleniyor. Basit tartışmalar, onlarca kişinin dahil olduğu mahalle savaşlarına, ilkel dönem kabilelerin kanlı mücadelelerine dönüşüyor. Baltalar, sopalar, kesici aletlerle birbirlerine saldırıyor insanlar. Cinayet işleyenler bir bakıyorsunuz yeniden aramızda... 

BU HALE NASIL GELDİK?

Suç ve güç kutsanıyor. Küçücük çocuklar şiddet eğiliminde. TV dizilerinde rakı kadehleri buzlanırken kadına şiddete, mafyaya, ölüm kusan silahlara, suç örgütlerine, karanlık yapılara, erkek egemenliğine kimse "dur" demiyor hatta aksine önünü açıyor. 

Sonuç binlerce cinayet, algı bozukluklarıyla yetişen milyonlarca genç ve çocuk... 

Yani kısacası Bakan Bey operasyon görüntüleri paylaşmaya devam etsin, operasyonları daha da sıklaştırsın sorun yok. Ama şunu hatırlamak ve hatırlatmakta fayda var.

Bu hale nasıl geldik?