Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Yeni ve kararlı bir başlangıç

Bugün bizim için yeni bir başlangıç.

Ülkemizin ve toplumumuzun çeşitli sorunlarla boğuştuğu bir dönemde gazeteciler olarak her zaman olduğu gibi üzerimize düşen görevi üstlenmek için yola çıktık. 

Birkaç ay önce üzerine titrediğimiz Cumhuriyet gazetemizden bazı etik gerekçeler nedeniyle ayrılmak zorunda kalmıştık. Üzücü ve yorucu bir sürecin ardından yeni bir oluşum fikri, hepimizi hem heyecanlandırdı hem de umutlandırdı.

Şunu biliyorum ki insanlık, toplumları ve ülkeleri adına en yararlı kişiler işlerini en iyi yapmaya çalışanlardır. 

Gazetecilik mesleğini ahlâk, vicdan penceresinden bakarak, gerçekler doğrultusunda, mesleğin temel ilke ve değerlerine sonsuz bir kararlılıkla sahip çıkarak, hakikati bir nokta kadar eğip bükmeden okura ulaştırmakta kararlıyız. 

Önce insan sonra gazeteciyiz. 

Türkiye’de gazetecilik yapmanın ne denli zor olduğunu herkes biliyor. 

Art arda açılan davalarla halka gerçekleri aktarmak isteyenler yıldırılmak isteniyor, çok değerli meslektaşlar zindanlarda tutuluyor, ailelerinden koparılıyor. 

Ancak gazeteciler bu acı gerçeklerle hazin bir şekilde yüzleşse de gazetecilik yapmaktan geri durmuyor. Kararlılıkla, gerçeğin yanında olmaya devam ediyorlar.

Gazetecilik sadece bu boyutuyla zor değil ülkemizde. 

Birkaç yıl önce ekibime dahil etmek istediğim genç bir editör, samimiyetle benimle çalışamayacağını ifade etmişti. "Neden?" diye sordugumda uzun yıllardır iktidara yakın medya organlarında çalıştığını ve zihninin başka bir gazetecilik yapmaya odaklandığını anlatmıştı.

Aslında yaptığı gazetecilik değildi ve o da bunun farkındaydı. Tam olarak şu ifadeleri kullanmıştı: "Biz hükümeti zorda bırakacak olumsuzlukları gizlemek üzere şartlandık. Eğer gizleyemiyorsak başkalarının üzerine yıkmak üzere bir refleks geliştirdik. Bize dayatılan buydu. Dolayısıyla bu algıdan kopmam uzun bir süre alabilir"... 

Genç editör arkadaşımın samimiyetle aktardığı bu durum, ülkemizde gazetecilere dayatılan "taraf olma" mecburiyeti, hayata tutunmak için insanların taviz vermek zorunda bırakıldığı gerçeğiyle bir kez daha yüzleştirmişti beni. Her ne kadar bunu çok iyi bilsem de gencecik bir editörün bu denli farkındalığı ve yaşadıklarını samimiyetle aktarması ayrıca etkilemişti beni.

Evet yeni bir yola çıktık. Bu yeni yolculuğumuzda rotamız tıpkı geçmişte olduğu gibi sadece doğruluktan yana olacak. 

Tarafsız ilkeli, bağımsız, özgür ve sonuna kadar gazetecilik ilkelerine bağlı bir gazetecilik yapacağız. Çünkü bununla motive ve mutlu oluyoruz biz.  

Ülke olarak çok fazla sorunumuzun olduğu herkesçe biliniyor. Bizim gazetecilik yapma motivasyonumuzun temelinde ülkemize, topluma, çocuklarımıza, kadınlara, gençlere, doğaya, hayvanlara, yaşamın tüm unsurlarına bir anlam katma, onların yanında olma duygusu yatıyor. 

Haber yaparak, fikri, bilgiyi doğru şekilde topluma ulaştırmayı amaçlıyoruz. 

Nasıl ve neler yapacağımıza gelince… 

Medyanın dönüşümünün hepimiz farkındayız. Gönül ister ki yazılı medya organları da hep yaşasın ve kitlesine ulaşsın. Ancak tüm dünyadaki ekonomik koşullar bunu her geçen gün zorlaştırıyor. Dijitalleşmenin olağanüstü yükselişi ise hız kesmiyor.

Bu süratli yükselişte yeni şeyler üretmek elbette çok zor, bunun da farkındayız.  

Farkındalığımızla "Var olan metotların üzerine ne koyabiliriz?" sorusunun cevabını arayacağız ısrarla. Ve en yalın, en sade yöntemlerle yazılı, akıcı görsellerle anlatmaya, bilgiyi yaymaya, yansıtmaya çalışacağız. 

Günümüz Türkiye’sinde medya, hükümet medyası veya daha yaygın söylemle iktidar medyası ve muhalefet medyası olarak ikiye ayrılıyor.

İktidar medyasının malum tavrı son derece açık ve net. 

Muhalif medyanın işi biraz daha kolay. Birçok gerçeği davaları, kapatılmayı, tutuklanmaları göze alarak yazabiliyor ama bazen de yazması gerekenleri es geçebiliyor. 

www.12punto.com.tr olarak, olay ve olgulara dayalı tüm gerçekleri, muhataplarına sorarak, hata yaptığımızda düzelterek, farklı açılardan bakmayı deneyerek aktarmak için elimizden geleni yapacağız.

Özel haberler üretmenin yanı sıra bir de 'yalın yansıtıcılık' görevi üstleneceğiz.  

Bu yola çıkarken motivasyon ve dayanışma şüphesiz çok önemliydi. Cumhuriyet Gazetesi'nde birlikte çalıştığım, meslekte 20 yılı çoktan devirmeme rağmen kendisinden çok şey öğrendiğim sevgili Ferda Öngün’ün desteği ve varlığı, benim için itici güç oldu. Her zaman olduğu gibi yanımdaydı. Elbette diğer dostları es geçmek asla olmaz hepsini sevgiyle selamlıyorum, kucaklıyorum. Varlıkları ve destekleri hep çok önemliydi benim için. 

Sözün özü şu; Gazeteciliği en iyi şekilde yapmak için mücadele edeceğiz, tarafsız, ilkeli, basın mesleği temel değerlerine bağlı olarak gerçekleri aktaracağız. Cesur ve vicdanlı olacağız. Cumhuriyetimizin değerlerine sahip çıkacağız. Aydınlanma yolunda ilerleyeceğiz. 

Bizimle olun....