Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,6401
Dolar
Arrow
34,2639
İngiliz Sterlini
Arrow
44,8812
Altın
Arrow
2911,0000
BIST
Arrow
9.045

Ve o meşhur başsavcı Bora Kaplan dosyasına girdi!..

Organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla Esenboğa Havaalanı’nda sansasyonel bir operasyonla gözaltına alınan Bora Kaplan’la ilgili gelişmeleri takip etmişsinizdir.

Dosyanın gizli tanıklarından, aynı zamanda örgütün iki numarası olan M7 yurtdışına firar edip polislerin AKP’li yöneticilerin ismini vermesi için kendisini zorladığını öne sürünce Ankara sarsıldı. Operasyonu yapan Ankara KOM’un başındaki isimler ya tutuklandı ya da açığa alındı.

Peşinden ikinci gizli tanık Ü5, “cebir ve şiddet altında alındı” iddiasıyla ifadesini geri çekti.

Bizi ilgilendiren “M7”nin, yani kendisini ifşa eden Serdar Sertçelik’in “gizli tanık” sıfatıyla verdiği ifadeden sonra olanlar.

Malûm, Bora Kaplan ve adamları gözaltındayken ismi en sık gündeme gelen; Erdoğan’ın Pınarhisar Cezaevi günlerinden tanıdığımız, AKP iktidarında yargının “yükselen yıldızı” haline gelen, 2017-2020 yılları arasında Ankara Cumhuriyet Başsavcısı olan, 2020’den sonra da Yargıtay üyeliğine seçilen Yüksel Kocaman’dı. Polisin yaptığı mülakatlarda, Bora Kaplan ile diğer bazı şüphelilerin, Kaplan’ın Kocaman’a villa ve araba aldığını söylediği öne sürüldü. Kocaman ise bu iddiaları yalanladı.

POLİS KOCAMAN’I BÖYLE ARAŞTIRMIŞ

Yeniden M7’ye yani Serdar Sertçelik’e dönelim.

Sertçelik 9 Ekim 2023’te gizli tanık olarak verdiği 19 sayfalık ifadesinde Yüksel Kocaman, Bora Kaplan ve iki kişinin, bir firma sahibinin tahliye olması için 3 milyon dolar aldığını söyledi...

Başka?

Bora Kaplan’ın tüm nakliye işlerinin, Yüksel Kocaman’ın gayrı resmi ortağı olduğu firmaya yaptırılması talimatını verdiğini belirtti...

Kaplan’ın, Kocaman’ın evinin tadilatını ve mobilyalarını yaptırdığını, ayrıca BMW 5.20 marka araç hediye ettiğini anlattı...

İşte bu ifadeden sonra soruşturmayı yürüten savcı, 8 Kasım 2023’te KOM’a “ivedi önemli” damgalı bir yazı göndererek, “delil toplama işlemine esas olmak üzere” bu gizli tanığın ifadesinin “titizlikle incelenerek gerekli araştırmanın yapılmasını” istedi.

Polisin araştırması yaklaşık 5 ay sürdü. Tabii bu arada iddianame kabul edilmiş, Bora Kaplan ve 61 sanığın 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına başlanmıştı.

Haliyle Emniyet, 199 sayfalık bu araştırma tutanağını 24 Nisan’da dava dosyasına eklenmek üzere Mahkeme’ye gönderdi.

Sözkonusu tutanağın altında, Serdar Sertçelik’in ifşaatlarından sonra geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan ve itirafçı olup yurtdışı çıkış yasağıyla serbest bırakılan KOM Şube Müdürü Kerem Gökay Öner’in imzası vardı.

Zurnanın zırt dediği yere gelelim.

Meğer KOM, “M7” kod Serdar Sertçelik’in ifadesinde geçen Yüksel Kocaman’la ilgili, “Gayrı resmi ortağı olduğu şirketi var... Bora Kaplan, evinin tadilatını ve mobilyalarını yaptırdı... BMW aldı.” iddialarını da tek tek araştırmış.

Örneğin; şirketle ilgili, “Sistem üzerinde yapılan araştırmalarda F.K., H.K., ve Y.K. isimli şahısların şirket ortakları olduğu, Yüksel Kocaman’ın ise 22.12.1992-23.07.2008 tarihleri arasında şirket ortağı olduğu yapılan kapalı kaynak araştırmalarından tespit edilmiştir.” denilip MASAK’tan alınan veriler ve para hareketlilikleri gösterildi...

Bora Kaplan’ın talimatıyla 2020’de Kocaman’ın villasına alınacak mobilyaların çizimini yaptığı öne sürülen mimar ile mobilyaları temin eden ve dekorasyonu yaptığı söylenen kişilerin “bilgi sahibi olarak” ifadeleri alındı. Bu kişilerden ikisi açıkça Yüksel Kocaman’dan “Başsavcı” diye söz edip ödemeyi Bora Kaplan’ın yaptığını anlattı. Bu ifadelerden sonra da “tespit” başlığı altında sözkonusu kişilerin verdiği bilgiler özetlendi, tarif edilen villanın Yüksel Kocaman’a ait olduğu vurgulandı. Dahası, villanın uydu görüntüsü dosyaya konularak, “Yüksel Kocaman ikamet adresi” diye yazıldı.

Bora Kaplan’ın Kocaman’a BMW 5.20 M marka araba hediye ettiği iddiasına gelince; bunun için de M7 kod Serdar Sertçelik’in ismini verdiği oto galerisinin sahibi M.A.’nın ifadesine başvuruldu. M.A. Yüksel Kocaman’ın BMW 3.20 marka aracını, üstüne 150 bin lira alarak BMW 5.20 ile takas ettiğini, bu işlemleri Kocaman’ın korumalarının gerçekleştirdiğini, 7 ay sonra da bu aracı, üstüne 210 bin lira alarak Land Rover marka araçla takas ettiklerini, Land Rover’in o dönemki fiyatının 1 milyon 200 bin lira olduğunu, işlemleri yine Kocaman’ın korumalarının yaptığını, aradaki farkın Kocaman’ın eşinin banka hesabından kendisinin şirket hesabına aktarıldığını anlattı.

Kocaman’la ilgili iddialar doğrudur, yanlıştır; diyeceğimiz şu:

Bir Yargıtay üyesi hakkında nasıl işlem yapılacağı belli, ama KOM Yüksel Kocaman’ı işte böyle araştırıyor ve bunlar “suç örgütü lideri” olduğu öne sürülen Bora Kaplan dosyasına giriyor!..

Ez cümle; bu soruşturmadaki skandallar polis müdürleriyle sınırlı kalmayacağa benziyor!..

Müyesser YILDIZ

24 Mayıs 2024