Resmî Gazete’de 28 Ekim-3 Kasım arasında yayımlanan TBMM, Cumhurbaşkanı, Bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin çıkardığı kanun, kararname, yönetmelik, genelge ve sair mevzuat arasından özet gelişmeleri paylaşıyorum.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun yayımlandı. Tüketici kredisi sözleşmeleri ve konut finansmanı sözleşmelerinin mesafeli kurulması halinde de geçerli kılındı. Doğrudan satış detaylı şekilde düzenlendi fakat bu düzenlemeler 30 Temmuz 2025 tarihinde yürürlüğe girecektir. Ticari reklamlara ilişkin düzenlemelere aykırılık halinde verilecek idari para cezalarında alt ve üst sınırlar düzenlendi. İdari para cezası 60.000 TL ve en yüksek idari para cezası 22.100.000 TL olarak değiştirilmiştir.
Reklam Kurulu 60 Bin TL ila 22 Milyon TL arasında ceza kesebilecek ve ihlalin 1 yıl içerisinde tekrarı halinde cezayı 10 katına kadar yükseltebilecek. Reklam Kurulunun idari para cezalarına karşı da Bakanlık ile uzlaşma yoluna başvurulabilecek. Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun da değiştirilerek yurt içinde yerleşik pazar yerlerinin rekabet gücünün artırılarak yurt dışı menşeili pazar yerlerine karşı korunması, istihdam seviyesinin ve ihracat artırılması için lisans ücretleri hesabı değiştirilmiştir.
Ticaret Bakanlığı tarafından Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği yayınlandı. Yönetmeliğe göre mektup, katalog, telefon, faks, radyo, televizyon, elektronik posta mesajı, kısa mesaj, internet gibi fiziksel olarak karşı karşıya gelinmeksizin sözleşme kurulmasına imkân veren her türlü araç veya ortamda gerçekleştirilen satışlar bu yönetmeliğe tabi. 01.04.2025 tarihinde yürürlüğe girecek olan bu yönetmelik, söz konusu ortamlarda satış yapanlara 6 aylık bir uyum süresi tanıyor. Bundan böyle iktisadi işletmeciler, uzaktan iletişim araçlarıyla piyasaya arz edilen veya piyasada bulundurulan ürünlerin güvenlik ve teknik düzenlemelere uygun olmasından sorumlu. Bu ürünler, Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanun ile Genel Ürün Güvenliği Yönetmeliği’ne tabi olmaya devam ediyor. Türkiye’de yerleşik imalatçı veya ithalatçının bulunmadığı durumlarda ilgili ürünlerde yetkili temsilcinin ismi, ticari unvanı, markası ve açık adresi ürünün üzerine, ambalajına veya ürünle gelen belgeye eklenmek zorunda. Hizmet Sağlayıcı, ürün güvenliğini etkilemeyen durumlarda ve imalatçı, ithalatçı veya yetkili temsilci sayılmadığı koşullarda dağıtıcı olarak kabul edilecek. Ürün üzerine kendi marka ve ismini eklerse, ürünün uygunluğunu etkileyecek değişiklikler yaparsa veya ürün güvenliğini etkileyen bir işlem yaparsa, imalatçı olarak değerlendirilecek. Aracı Hizmet Sağlayıcılar ise ürün güvenliği konusunda sorumlu. Bu sorumluluklar: nihai kullanıcıların ürün güvenliği temas noktalarına erişim sağlamalarını ve güvensiz bir ürün tespit edilmesi durumunda ürüne erişimin kaldırılmasını içeriyor.
9071 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği Statüsünde Değişiklik Yapılmasına Dair Karar Resmî Gazete’de yayınlandı. Değişiklik ile Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği Genel Kuruluna iktisadi işletme kurulmasına ya da kurulmuş olan iktisadi işletmelerin kapatılmasına karar verme yetkisi geldi.
9072 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile İlaç Etkin Maddesi Üretimi Amaçlı Kenevir Yetiştiriciliği Kotalarının Belirlenmesine İlişkin Karar yayımlanmıştır. Buna göre ülke toplam kotası 5 bin metrekare yetiştiricilik alanında yıllık 120 bin kök bitki ile sınırlı olup üniversiteler ve yetkili kuruluşlarda bilimsel araştırmalar ve Ar-Ge çalışmalarında kota şartı aranmayacak.
9073 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmî Gazete'de yayımlandı. Yeni yönetmelikle lohusa izlemleri de hamile, bebek, çocuk izlemlerinde olduğu gibi aile hekimlerinin yakın takip etmesi gereken kriterler arasına alındı. Aylık yapılan ödemeleri belirleyen kıstaslarda değişikliğe gidildi. Yeni aile hekimliklerinin açılması düzenlendi. Kronik hastalık taramalarının artırılması, kronik hastalıkların en erken dönemde teşhis ve tedavisinin sağlanması, akılcı ilaç kullanımının özendirilmesi, ikinci ve üçüncü basamak hastanelerdeki gereksiz başvuruların önüne geçilmesine yönelik düzenlemeler yapıldı. Hekim başına düşen hasta sayısı azaltılarak kronik hastalık ve kanserlere yönelik tarama ve izlemlerinin etkin yapılması amaçlanıyor. Hekimsen yayınlanan yönetmeliğin 4 farklı maddesine karşı Danıştay nezdinde iptal davası açıldı. Açılan davada, bu 4 maddeye ek olarak 2 ayrı kanunda geçen toplam 6 düzenlemenin de iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne (itiraz yolu ile somut norm denetimi kapsamında) başvurulması Mahkemeden talep edildi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlandı. Bu yönetmelik özel yurtların yangın ve elektrik tesisatları ile asansör, ısınma sistemi, su ve gaz tesisatı güvenliği gibi öğrencilerin güvenliği açısından kritik. Özel yurtların binaların deprem ve yangınlara karşı dayanıklılığının belgelenmesi gerekiyor. Normalde yönetmelik 01.08.2024 tarihinde yürürlüğe girecekken Resmî Gazete’de yayımlanan bu değişiklik ile yönetmelik kapsamı 01.08.2026 tarihine ertelendi.
9074 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Hazine ve Maliye bakanlığı ve Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 426 sayfalık 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nın onaylanmasına karar verildi. Karar 30 Ekim 2024 tarihli Mükerrer Resmî Gazetede yayımlandı
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 52 numaralı Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına ilişkin Tebliğ yayınlandı. Vergi İnceleme Raporu, YMM Raporu ve teminat aranılmadan yapılacak KDV iade işlemlerinde alt limit 10 bin TL’den 50 bin TL’ye yükseltildi. KTVÜ’lerin makbuzlarını da davayı kaybeden tarafa kesilmesi netleştirildi. Genel olarak söylemek gerekirse vergi mevzuatında gri ve öznel değerlendirmeye göre değişebilecek çok alan oluştu. Vergi Daireleri mükellefe göre cezalı tarhiyat işlemi yapması zor değil.
9075 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Gelir Vergisi Kanunu’nda tevkifatlarda düzenleme yapıldı. 01.11.2024 sonrasında Türk lirası mevduat hesaplarından elde edilen faizler ile katılım bankaları tarafından ödenen kâr payları üzerinden hesaplanan gelir vergisi oranları yeniden belirlendi. 31 Ocak 2025’e kadar açılan hesaplara ödenecek faizler vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dâhil) vadeli hesaplarda gelir vergisi oranı %10, 1 yıla vadeli hesaplarda %7,5, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %5 ve enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0 olarak belirlendi.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kırgız Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Arasında Kültür Merkezlerinin Kurulması ve İşleyişi Hakkında Anlaşma yürürlüğe girdi.
9076 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Türk Yatırım Fonu Arasında Ev Sahibi Ülke Anlaşması’nın onaylanmasına karar verildi. Bu anlaşma, Türk Yatırım Fonu'nun sorumluluklarını yerine getirmesi ve hedeflerine ulaşması için önemli. Fon'un görevlerini ifa etmesini sağlayacak olan anlaşma, mevcut Fon Kuruluş Anlaşması hükümlerini tamamlayıcı nitelikte.
9077 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye’nin çeşitli ülkelerle yaptığı uluslararası anlaşmaların yürürlük tarihleri karara bağlandı. Buna göre Türkiye ile Ekvator arasında 26 Nisan 2022’de imzalanan “Kültür Varlıklarının Yasadışı Trafiğinin Önlenmesi Anlaşması” 4 Ekim 2024’te yürürlüğe girecek. Türkiye ve KKTC arasında 20 Aralık 2022’de imzalanan “Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İş birliği Anlaşması” 25 Eylül 2024 itibariyle geçerli olacak. Türkiye ile Arjantin arasında 1 Aralık 2018’de imzalanan “Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması” 13 Eylül 2024’te yürürlüğe girecek. Türkiye ve Arnavutluk arasında 12 Şubat 2020'de yapılan “Sürücü Belgelerinin Karşılıklı Tanınması Anlaşması” 28 Haziran 2024’te yürürlüğe girecek. Son olarak Türkiye ve Slovenya arasında 10 Ağustos 2022’de imzalanan “Bilim ve Teknoloji İşbirliği Anlaşması”nı tadil eden protokol 16 Haziran 2023 itibariyle yürürlüğe giriyor.
9079 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük Uygulanmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı yayımlandı. Buna göre Meksika ve Güney Afrika Cumhuriyeti menşeli muhtelif binek otomobillerine yönelik yüzde 10'luk ek mali yükümlülük uygulaması ve Vietnam, Japonya ve Kanada menşeli olarak A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde AB üzerinden ithalatı yapılacak konvansiyonel, hibrit ve elektrikli binek otomobillerinde de tatbik edilmesine karar verildi. Düzenleme 30 gün sonra yürürlüğe girecek.
9080 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile “Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçlar Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) ile Somali Federal Cumhuriyeti Finansal Bildirim Merkezi (FRC) Arasında Karapara Aklama, Bağlantılı Öncül Suçlar ve Terörizmin Finansmanı Hakkında Finansal İstihbarat Değişiminde İşbirliğine Dair Mutabakat” yürürlüğe girdi.
9081 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Tekirdağ Çamlıköy Tabiat Parkı’nın sınırları değiştirildi.
9082 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Sivas Divriği Milli Parkı sınırları değiştirildi.
9083 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Çanakkale, Biga’da bulunan 12 köyde arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme yapılmasına karar verildi.
9084 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Arhavi Organize Sanayi Bölgesi için, Artvin Arhavi Kale ve Yemişlik Mahallesindeki bir kısım taşınmazın acele kamulaştırılmasına karar verildi.
9085 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Tirebolu ve Görele ilçelerinde doğal gaz boru hattı projesi için acele kamulaştırma kararı verildi.
9086 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Ankara, Hatay, Kastamonu, Konya, Mersin, Sivas, Yozgat ve Zonguldak’ta açılacak 24 adet enerji nakil hattı için acele kamulaştırma kararı verildi.
9087 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile TEDAŞ’a ait Karatay-Hotanış Enerji İletim Hattı Projesi için acele kamulaştırma kararı verildi
9088 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Muğla, Kavaklıdere’de bulunan Linyit Madeni için Aydın Bozdoğan Örentaht Mahallesindeki 58 parselin acele kamulaştırılmasına karar verildi.
9089 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Bitlis, Güroymak ilçesine doğalgaz ulaşması amacıyla ihtiyaç duyulan istasyonun yapımı için Tahtalı Mahallesi sınırları içerisindeki bir parselin acele kamulaştırılmasına karar verilxi.
9090 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile BİL-2 GES elektrik üretim tesisinin yapımı amacıyla Ankara, Mamak, Odabaşı Mahallesinde bulunan bir taşınmazın acele kamulaştırılmasına karar verildi.
9091 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Geleceğin Miras Projesi kapsamında Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti çevre düzenlemesi için Antalya Gaizpaşa Güneyköy Nohutyeri ve Cırlavuk mevkiinde çok sayda parselin acele kamulaştırılmasına karar verildi.
Çok Okunanlar
BEDAŞ 21 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
A101 21 Kasım 2024 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı!
21 Kasım 2024 burç yorumları
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
Fatih Altaylı'dan Acun Ilıcalı ve yasa dışı bahis yorumu
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
Onur ve Semih arasında MasterChef'te kavga! Yeni fragmanda olay anları
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla