Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
43,4740
Dolar
Arrow
38,1378
İngiliz Sterlini
Arrow
50,4703
Altın
Arrow
4099,0000
BIST
Arrow
9.396

Resmî Gazete – 31 Mart – 13 Nisan 2025

Resmî Gazete’de 31 Mart – 13 Nisan 2025 arasında yayımlanan özet gelişmeleri paylaşıyorum.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliği (Tebliğ No: 2025/9) yayımlandı. Tebliğe göre ürünlerin üretiminde tipik tat ve aromanın sağlanması amacıyla "starter kültür" kullanılabilecek. Tereyağında en fazla %2 tuz bulunabilecek. Çeşnili tereyağında taklit ve tağşişe sebebiyet verecek çeşni maddesi kullanılamayacak. Sadeyağa ve çeşni maddesi bulunmayan tereyağına aroma verici katılamayacak. Tereyağı çeşitlerine süt ve süt ürünleri aroma vericileri eklenemeyecek ve etikette hayvan görseli kullanılmayacak.

Ticaret Bakanlığı tarafından Bazı Tüketici Ürünlerinde Uygunluk Denetimi Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yayımlandı. Artık tekstil ve ayakkabı başta olmak üzere, Bakanlığın sorumluluğunda bulunan tüketici ürünlerinde hayvansal menşeli parça yer alması durumunda, bunların hangi hayvandan elde edildiğine ilişkin bilgi tüketicilere bildirilecek.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 23 Mayıs 2015'te yayımlanan "Doğum Yardımı Yönetmeliği" yürürlükten kaldırılarak yeni “Doğum Yardım Yönetmeliği” yayımlandı. Buna göre 1 Ocak 2025’ten sonra canlı olarak doğan çocuklara anne veya babanın Türk vatandaşı olması ve ailenin Türkiye’de ikamet etmesi şartıyla ilk çocuk için doğum tarihinden itibaren 12 ay içinde, diğer çocuklar için ise 5 yaşını doldurmadan önce başvuru gerçekleştirilmesi halinde doğum yardımı ödenecek. Doğum yardımı miktarı, annenin daha önce sağ olarak doğum yaptığı çocuk sayısına göre belirlenecek. Bu sayını belirlenmesinde 2025’ten önce doğmuş çocuklar da hesaplanacak. İlk çocuk için tek seferlik 5 bin lira, ikinci çocuk için başvurunun yapıldığı ay itibarıyla 5 yaşını tamamlayana kadar (altmışıncı ay dahil) aylık 1500 lira, üçüncü ve sonraki çocuklar için başvurunun yapıldığı ay itibarıyla 5 yaşını tamamlayana kadar (altmışıncı ay dahil) aylık 5 bin lira doğum yardımı yapılacak. 1 Ocak 2025'ten önce canlı doğan çocuk için doğum yardımı almaya hak kazananlara, 1 Haziran 2025'e kadar başvurmaları şartıyla yürürlükten kaldırılan yönetmelik hükümleri uygulanacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından Bankaların Yeşil Varlık Oranı Hesaplaması Hakkında Tebliğ yayımlandı. Yeşil varlık oranı bankaların çevresel sürdürülebilirliğe katkısını ölçmek amacıyla bankaların konsolide olmayan bilançolarında yer alan uyumlu varlıkların, yeşil varlık oranı kapsamındaki toplam varlıklara bölünmesi ile hesaplanacak. Çevresel hedeflere önemli katkı sağlayan, asgari sosyal güvenlik standartlarını sağlayan ve çevreye zarar vermeyen varlıklar "uyumlu varlıklar" olarak kabul edilecek. Son mali yıl cirosunun en az yüzde doksanını uyumlu varlıklardan sağlamış olan ve son bir yılda yenilenemez enerji kaynaklarından herhangi bir gelir elde etmemiş işletmelere kullandırılan ve kullanım yeri tespit edilemeyen işletme sermayesi kredileri ve benzer nitelikteki diğer krediler yeşil varlık oranının hesaplamasında uyumlu varlık olarak kabul edilecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından Kalkınma ve Yatırım Bankalarının Kredi Müşterilerinden, Ortaklıklarından ve Ortaklarından Sağlayacakları Fonlara İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik yayımlandı. Yönetmeliğe göre kalkınma ve yatırım bankalarının para piyasaları, sermaye piyasaları ve organize piyasalar ile bankalardan kullanacakları fonlar bu yönetmeliğin kapsamı dışında tutulacak. Fon sözleşmesi kapsamında temin edilen ve kredi müşterisinden sağlanan fonların toplamı "nakdi kredi veya teminat mektupları, kontrgarantiler, kefaletler, aval, ciro, kabul ve bu niteliği haiz diğer taahhütler yoluyla gayrinakdi kredi kullanan müşteriler ile finansal kiralama yöntemi, satım yöntemleri, kiralama yöntemleri, ortaklık yöntemleri, vekalet yöntemleri" işlemlerinden kaynaklı toplam kredi riski tutarını aşamayacak. Artık ortaklar ile iştirakler, bağlı ortaklıklar ve birlikte kontrol edilen ortaklıklardan fon sözleşmesi yapılması şartıyla fon sağlayabilecek. Doğrudan veya dolaylı ortaktan sağlanan fon toplamı, ilgili ortağın kalkınma ve yatırım bankasının sermayesindeki payı oranına karşılık gelen özkaynak tutarını aşamayacak. Ancak nitelikli pay sahipleri ve bunların dahil olduğu risk grubunda yer alan doğrudan veya dolaylı ortaklar ile kamu tüzel kişiliğini haiz doğrudan veya dolaylı pay sahiplerinden sağlanan fonlarda bu sınır uygulanmayacak. Nitelikli pay sahipliği kapsamında yer almayan borsadan edinilen pay sahipliğine dayalı ortaklardan da artık fon sağlanamayacak. Kalkınma ve yatırım bankaları 1 Nisan 2026 tarihine kadar bu yönetmelik hükümlerine uyumlu hale getirecek.