Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,2401
Dolar
Arrow
34,4862
İngiliz Sterlini
Arrow
43,5545
Altın
Arrow
2962,0000
BIST
Arrow
9.367

Yargıda düzenlemeyi içeren 'etki ajanlığı' Adelet Komisyonunda kabul edildi

Yargıya ilişkin düzenlemeler içeren muhalefetin "etki ajanlığı yasası" olarak tanımladığı “torba kanun" teklifi, 16. Maddesi dahil STK'lerin ve muhalefetin uyarılarına rağmen, Adalet Komisyonunda kabul edildi.

Yargıda düzenlemeyi içeren 'etki ajanlığı' Adelet Komisyonunda kabul edildi

Buna göre yabancı bir devlet veya organizasyonun çıkarları doğrultusunda Türk vatandaşları Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Bu suçtan yargılananlara üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilecek.

Türk Ceza Kanunu’na yeni eklenecek maddeyle başka devletler lehine suç işleyenler, hem casusluktan hem de işledikleri diğer suçlardan ceza alacak.

Suç savaş sırasında işlenir veya devletin savaş hazırlıklarını tehlikeye atarsa faile sekiz yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Suç eğer stratejik kurumlarda görev yapanlar tarafından işlenirse verilecek ceza bir kat daha artırılacak.

9. YARGI PAKETİNDEN DÜŞEN MADDE TORBAYA GİRDİ

Komisyon Başkanı'nın "Genel Kurul gündeminde bulunan dokuzuncu yargı paketinin devamı niteliğinde" olduğunu söylediği 12 farklı kanunda değişiklik veya düzenleme içeren 23 maddeden oluşan "torba kanun" muhalefetin "etki ajanlığı yasası" olarak tanımladığı, 16. Maddesi dahil STK'lerin ve muhalefetin uyarılarına rağmen, Adalet Komisyonunda görüşmeleri tamamlanarak kabul edildi.

’16. MADDE DERHAL TEKLİFTEN ÇIKARILMALI’

Teklifin 16. Maddesinde yer alan değişiklik iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında sert tartışmalara yol açtı. Tartışmalarda STK sözcüleri ve MİT temsilcileri de görüşlerini belirtti. Sivil toplum kuruluşları 16. Maddenin derhal tekliften çıkarılmasını önerdi.

Söz konusu madde:

MADDE 16- Maddeyle, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap, Dördüncü Kısım, Yedinci Bölümüne madde eklemek suretiyle yeni bir suç ihdas edilmektedir. Söz konusu Yedinci Bölümde "Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk" suçları düzenlenmiştir. Genel itibarıyla bu Bölümde Devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge ve bilgilerin yok edilmesi, tahrip edilmesi, temin edilmesi veya açıklanması suç olarak düzenlenerek bir yaptırıma bağlanmıştır. Bu fiillerin siyasal veya askeri casusluk maksadıyla yapılması da yine suç olarak düzenlenmiştir. Belge ve bilgi temini veya açıklanması dışında Devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine olacak şekilde gerçekleştirilen diğer faaliyetler bakımından herhangi bir yaptırım öngörülmemiştir. Maddeyle "Devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine suç işleme" adı altında yeni bir suç ihdas edilerek Devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenlerin üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağı düzenlenmektedir. Böylelikle belge ve bilgi temini veya açıklanması dışında casusluk maksadıyla suç işlenmesi de ayrı bir suç olarak düzenlenmekte ve casusluk faaliyetleriyle daha etkin mücadele edilmesi amaçlanmaktadır.

Gündeme gelmesinden bu yana, STK’lar siyasiler ve yurttaşlar tarafından eleştirilen yasa teklifi Komisyonda da uzun süren tartışmalara yol açtı. Teklifin Komisyonda görüşülmeye başlaması üzerine basın meslek örgütleri teklifin yasalaşması halinde doğacak hukuksuzluk ve baskıları protesto etmişlerdi.


Haber Kaynağı : 12punto

9. Yargı Paketi Adalet etki ajanlığı