Hira tatlısı tarifi
Tokat mutfağıyla özdeşleşen hira tatlısı, irmikle hazırlanan şerbetli bir tatlıdır. Özellikle bayram sofralarında sık sık yer verilen irmikli hira tatlısı, yumuşacık hamuru ve kısa sürede hazırlanmasıyla biliniyor.
12punto
Hira tatlısı, Tokat ve çevre illerde bayram ve akşam sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.
Hira tatlısının malzemeleri ve pratik tarifi arama motorlarında araştırılıyor.
HİRA TATLISI MALZEMELER
- 2 yumurta
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı irmik
- 1 paket vanilya
- 2 paket kabartma tozu
- 2 su bardağı un
Bulamak için;
- 1 su bardağı irmik
Şerbeti için;
- 4 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
HİRA TATLISI YAPILIŞI
- İrmikli hira tatlısı hamuru için, gerekli olan un haricindeki malzemeler sırası ile derin bir kap içerisine konulup karıştırılır.
- Elde edilen karışıma azar azar un ilave edilerek güzelce yoğrulur ve yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir.
- Yoğurduğunuz hamuru 5 dakika kadar dinlendirin.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp avuç içerisinde yuvarlanır.
- Daha sonra her tarafı irmiğe bulanır ve yağlanmış fırın tepsisine dizilir.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerleri kızarana kadar pişirilir.
- Tatlılar pişerken su ile şeker derin bir kap içerisine koyulur ve şeker eriyene kadar karıştırılır.
- Kızaran tatlılar fırından çıkartılır ve üzerine şerbet dökülür.
- Şerbetini çekip iyice soğuduktan sonra servise sunulur.