Yeşil yapraklı sebzelerin mucizevi faydaları
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Vücudunuz için oldukça önemli olan vitamin, mineral ve liflerle doludur. Ayrıca kalori bakımından da düşüktür.
12punto
Koyu yeşil yapraklı sebzeler açısından zengin bir diyetle beslenmek obezite, kalp hastalığı, tansiyon ve zihinsel gerileme dahil olmak üzere birçok hastalık riskini azaltır.
Yüksek lif içeriği sebebiyle tokluk hissini destekler. Ayrıca bağırsak hareketinin düzenliliğini artırmaya ve hamileliğin yaygın bir etkisi olan kabızlığı yönetmeye yardımcı olur.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler; demir ve kalsiyumun yanı sıra A, C, K ve folat için iyi kaynaklardır. Besin içerikleri ve faydaları aşağıdaki gibidir:
A Vitamini: Göz ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur.
C Vitamini: Kesik ve yaraların iyileşmesi için önemlidir.
K Vitamini: Kanın pıhtılaşmasında önemli bir rolü vardır.
Folat: Yeni kan hücreleri oluşturmak için önemlidir.
Demir: Kırmızı kan hücrelerinin vücutta oksijen taşımasına yardımcı olmak için gereklidir.
Kalsiyum: Güçlü dişler ve kemikler oluşturmak için gereklidir. Ayrıca normal kan pıhtılaşması ve kas işlevi için önemlidir.
EN FAYDALI YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Kale: içerdiği birçok vitamin, mineral ve antioksidan sebebiyle en besleyici sebzelerden biridir. Özellikle A, C ve K vitaminleri açısından zengindir. Ayrıca oksidatif stresin neden olduğu hastalık riskini azaltan beta karoten ve lutein gibi antioksidanlar içerir. En fazla faydayı elde etmek için çiğ tüketilmesi en iyisidir.
Ispanak: Popüler bir yeşil yapraklı sebzedir. Çorbalar ve salatalar dahil olmak üzere birçok yemeğe kolayca dahil edilebilir. Bir kase (30 gram) ıspanak, günlük K vitamini ihtiyacınızın %181’ini ve günlük A vitamini ihtiyacınızın %56’sını karşılar. Ayrıca kırmızı kan hücresi üretiminde önemli bir rol oynayan folat bakımından zengindir.
Roka: Hafif biberimsi bir tada sahiptir ve salatalara kolayca dahil edilebilir. Diğer koyu yapraklı yeşillikler gibi A, B9 ve K vitaminleri ile doludur.