Yoğurt gerçeği: Hastalıklardan kurtarıyor
Yoğurt, asırlık mutfak sanatının çağdaş yaratıcılık ile buluştuğu noktada, keyifli bir mutfak serüvenine ilham kaynağı oluyor. Efsaneye göre Kral I. François'nın yakalandığı amansız hastalık bir Türk hekim tarafından yoğurt sayesinde tedavi edilmiştir. Yoğurdun tarihine yakından göz atalım...
12punto
Milattan sonra 1. yüzyılda doğa filozofu Gaius Plinius Secundus, bazı toplulukların sütü yoğunlaştırarak hoş bir ekşilik elde ettiklerini anlatmıştır.
Yüzyıllar sonra, bu eski uygulama tekrar gün yüzüne çıkarak bugün yoğurt olarak bildiğimiz ve severek yediğimiz enfes lezzete dönüşmüştür.
Dahası, Kaşgarlı ve Yusuf Has Hacib gibi Türk bilgin ve şairlerin kitaplarında yoğurttan sıklıkla söz etmeleri, Türklerin ta o zamanlardan beri bu kremamsı güzelliğin tadını çıkardıklarını gösterse de Avrupalılar yoğurtla ancak 16. yüzyılda tanışmışlardır.
AVRUPA'DA POPÜLER OLDU
Efsaneye göre Kral I. François'nın yakalandığı amansız hastalık bir Türk hekim tarafından yoğurt sayesinde tedavi edilmiştir. Yoğurdun şifa veren gücünden çok etkilenen kral, bunu çevresindeki herkese söyleyerek yoğurdun Avrupa'daki popülaritesinin artmasına yol açmıştır.
Türk mutfağının temel yapı taşlarından biri olan yoğurt, neredeyse her lezzete uyarlanabilme özelliği sayesinde zengin bir tat yelpazesine hitap eder.
Yoğurt; sos, içecek, meze ve hatta ana yemek gibi tuzlu lezzetleri yeni doruklara taşıyıp geliştirir.
FERAHLATICI ETKİ
Yoğurt, su ve bir tutam tuzun karışımıyla elde edilen yoğun yapısıyla ayran, kebap ve pide gibi lezzetli yemeklere eşlik eden, ferahlatıcı, geleneksel bir Türk içeceğidir. Eskiden yayık adı verilen ahşap kaplarda çalkalanarak yapılan ayran, ferahlatıcı tadıyla günün her saati için ideal bir içecek olarak öne çıkmaktadır.
GELENEKSEL TÜRK LEZZETİ: CACIK
Salatalık, yoğurt, sarımsak ve tuzun birleşiminden oluşan cacık, geleneksel Türk ziyafetlerinin iddialı lezzetlerine serinletici bir kontrast katar. Üzerine taze nane veya dereotu ekleyerek de servis edilen cacığı evde hazırlamak da oldukça kolaydır.
Türk Usulü Yumurta: Çılbır
Sosyal medyayı kasıp kavuran bir tarif olan çılbır- sarımsaklı yoğurt, cızırdayan tereyağı ve pul biber eşliğindeki poşe yumurtadan oluşmaktadır. Bu tarife yoğurdun eklenmesi ise tuzlu yumurta ile biberli tereyağlı sosun arasında mükemmel bir denge kurmaktadır.
Yoğurt tek başına çok lezzetli olsa da Türk mutfağı, bu malzemenin enfes yemeklerin alt yapısını oluşturduğu lezzetleriyle öne çıkmaktadır.