Paella nedir, nasıl hazırlanır? Paelle tarifi...

İspanya'ya ait bir yemek olan paella, dünya ülkelerinde de severek tüketilmektedir. Taze domates, deniz mahsulleri ve bezelye ile yapılan paella tarifini sizler için derledik...

12punto

İspanyol mutfağına özgü olan Paella, bir çeşit pirinç yemeğidir. İçerisinde çeşitli deniz ürünlerinin yanı sıra yöreye göre tavuk, av hayvanları, sucuk, sosis gibi ürünleri bulunmaktadır.

Dünya sofralarının vazgeçilmezleri arasına girmeyi başaran paella, hazırlanışı yönünden de oldukça pratik.

PAELLA MALZEMELER

  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 2 adet orta boy domates etli ve sulu
  • 5 yk zeytinyağı
  • 200 gr jumbo karides
  • 200 gr iç midye
  • 200 gr temizlenmiş kalamar
  • 3 adet bebek ahtapot
  • 1 çb beyaz şarap
  • 1 gr safran
  • 1.5 sb pirinç kısa taneli pirinç (tercihen Senia, Bomba veya Bafha cinsi)
  • 3 sb su tercihen balık veya sebze suyu
  • 1 çk tuz
  • 1 çb bezelye
  • 1/2 çk taze çekilmiş tane karabiber
  • 1/4 demet maydanoz

PAELLA HAZIRLANIŞI

  • Kuru soğanları, yemeklik olacak şekilde doğrayın. Sarımsakları ezdikten sonra domatesleri soyun ve küçük küpler şeklinde kesin.
  • Deniz ürünlerini ayıklayın ve yıkayın.
  • Balık ve sebze suyunu kısık ateş kullanarak ısıtın.
  • Zeytinyağının bir kısmını kısık ateşte kızdırın. Kuru soğan ve sarımsakları ekleyerek kavurun.
  • Kullanacağınız pirinçleri bol su kullanarak yıkayıp suyunu süzün ve tavaya alın.
  • Küp şeklinde doğradığınız domatesleri de ekleyerek kavurun.
  • Beyaz şarap ve safranı da ekleyerek suyunu çektirin. Sıcak suyun yarısını kullanarak tuz ve taze çekilmiş tane karabiberi de ekleyerek pişmeye bırakın.
  • Ayrı bir tavanın içinde zeytinyağını kızdırdıktan sonra deniz ürünlerini ekleyin ve pişirin.
  • Pilav tenceresine eklediğiniz deniz ürünlerine bezelyeleri ve kalan sıcak suyu katın.
  • Tüm malzemeyi kısık ateşte pişirin.
  • Suyunu çekip demini alan yemeğin üzerine maydanozları kıyarak tarifin sonuna gelebilirsiniz.