Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
43,3369
Dolar
Arrow
38,3026
İngiliz Sterlini
Arrow
50,8609
Altın
Arrow
4049,0000
BIST
Arrow
9.334

Atatürk milleti nasıl tanımladı?

Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milleti tanımı açıktır: “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir.” Atatürk’ün millet tanımında toprak ve kültür ögesi öne çıkar. Tarih birliği, kültür birliği, yazgı, gelecek, ülkü birliği esastır. Yazarımız Barış Doster, ‘Atatürk milleti nasıl tanımladı?’ sorusunu derinlemesine inceledi.

Atatürk milleti nasıl tanımladı?

12punto.com.tr yazarı Barış Doster, ‘Atatürk milleti nasıl tanımladı?’ sorusuna derinlemesine cevap bir yazı kaleme aldı. İşte Doster’in yazısı:

"Atatürk’ün tanımıyla ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir’. Yani Türk halkı, savaşarak ve Cumhuriyet kurarak millet olmuştur. Devletleşirken milletleşmiş, milletleşirken de devletleşmiştir. O nedenle bizim Cumhuriyetimiz tarihsel bir kırılma noktasında ortaya çıkan, etnik köken, mezhep, kan bağı, ırk, doğum yerine değil, siyasal bilince, ortak özlem, arzu, tasa, keder, yazgı, kader, beklenti, gelecek bağına yaslanmaya çalışan bir cumhuriyettir.

Dil, tarih, coğrafya önemlidir

Atatürk’ün millet tanımı da buna dayanır. Aynen Anadolu kavramı, Anadolu coğrafyası gibi cömert, bir ana sıcaklığı ve özverisiyle saran, sarmalayan, kavrayan, kucaklayan bir Cumhuriyet ve millet iddiası taşır bu tanım. Millet tanımı, yurttaşlık bağı, milli bilinçle, tarihsel, kültürel, toplumsal duyarlılık ve dayanışmayla doğrudan ilgilidir. Dil, tarih, coğrafya önemlidir. Bu üç kavram sadece Ankara Üniversitesi’ne bağlı bir fakültenin adı değildir. Ulus kimliğinin oluşumu açısından belirleyicidir.

Türklerin tarihi Selçuklu ve Osmanlı’dan başlamaz

Atatürk’ün millet tanımında toprak ve kültür ögesi öne çıkar. Tarih birliği, kültür birliği, yazgı, gelecek, ülkü birliği esastır. Ortak tarih, ortak dil, ortak kültürün sentezidir bu. Atatürk, Türk Tarih Tezi’nde de devrim yapmıştır. Türklerin tarihini Selçuklu ve Osmanlıyla başlatan görüşe karşı çıkmış, bu tarihin Orhun kitabelerinden, hatta öncesinden başlayan bütüncül bir anlayışa oturması gerektiğini vurgulamıştır.

Atatürk; Türkiye dışındaki Türkleri, hem Türk dünyasının hem de daha geniş ölçekte mazlum milletlerin bir parçası olarak görmüştür. Onlara yaklaşırken din ve mezhep ayrımı yapmamıştır.

Cumhuriyetin kulu olmaz, yurttaşı olur

Cumhuriyet; yurttaş kimliği ve millet kimliğini önemser. Cumhuriyet’le amaçlanan, teokratik, monarşik, imparatorluğun kulundan, laik demokratik cumhuriyetin yurttaşını yaratmaktır. Yurttaşlık; ulus devletle anlam kazanmıştır. Cumhuriyetle hayata geçmiştir. Çünkü Cumhuriyetin kulu, müridi olmaz, yurttaşı olur. Bu nedenle Cumhuriyet, alt kimliklere, tarikatlara, cemaatlere, ortaçağ artığı, feodalizm kalıntısı aidiyetlere karşı mesafelidir. Onları muhatap almaz. Yalnız ve ancak yurttaşı muhatap alır."


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

Atatürk
Wodo Network