Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
46,8183
Dolar
Arrow
39,8230
İngiliz Sterlini
Arrow
54,3469
Altın
Arrow
4258,0000
BIST
Arrow
10.275

Bekir Ali Yüksel yazdı: Tuncay Güney’den Aziz İhsan Aktaş’a itirafçılar rejimi

Bekir Ali Yüksel "Tuncay Güney’den Aziz İhsan Aktaş’a itirafçılar rejimi" başlıklı yazısında, etkin pişmanlık ifadeleriyle CHP'li belediyelere yönelik yürütülen soruşturmaların, geçmişteki Ergenekon süreciyle benzerlik taşıdığını vurguladı ve önemli uyarılarda bulundu.

Bekir Ali Yüksel yazdı: Tuncay Güney’den Aziz İhsan Aktaş’a itirafçılar rejimi

Türkiye’de “itirafçı” kelimesi artık hukukun değil, siyasetin bir aygıtıdır. 

Hatırlayalım: 2007 yılında Ergenekon operasyonlarının fitilini ateşleyen, 2001’de İstanbul Emniyeti’nde sorguya alınan bir adamdı. Söyledikleri çelişkilerle dolu, garip bir figürdü. Tuncay Güney

Onun ifadeleriyle koca bir yargı mekanizması harekete geçti. Sahte deliller üretildi, mahrem bilgiler servis edildi. Ve onlarca asker, gazeteci, siyasetçi ve akademisyen yıllarca tutuklu kaldı.

Sonuç ne oldu? “İtirafçı”ya dayalı kurulan o kurgusal sistem çöktü. Ve adına “kumpas” denildi. Bugün bir benzeri daha yaşanıyor. Bu kez başrolde: Aziz İhsan Aktaş.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ocak 2025’te bazı belediyelere yönelik bir “rüşvet ve ihale yolsuzluğu” soruşturması başlattı. Sürecin merkezine, “suç örgütü lideri” olmakla suçlanan Aziz İhsan Aktaş yerleştirildi. Ancak ne gariptir ki bu örgüt lideri, iki kez “etkin pişmanlık” ifadesi vererek tahliye edildi. Üstelik ev hapsiyle… Ve onun ifadeleriyle toplam 22 kişi tutuklandı. 

Bunlar arasında Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgül, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydarvar.

Bugün de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "Aziz İhsan Aktaş suç örgütü"ne yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında, 10 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere de gözaltına alındı. 

Liste yalnızca geniş değil, anlamlı: Bu isimlerin tamamı, 2024 yerel seçimlerinde muhalefetin elinde kalan büyük ve stratejik belediyeleri temsil ediyor. Yani bir “suç örgütü lideri”, cezaevinden çıkmak için ifade veriyor; bu ifadeyle seçilmiş başkanlar gözaltına alınıyor.

Bu tablo tanıdık değil mi?

Tuncay Güney’in sahte delilleriyle dizayn edilen Ergenekon sürecinde de aynı yöntem izlenmişti. İfadelerle insanlar tutuklandı. Sonradan hepsi çöktü. O halde bugün de şu sorulara açık yanıt verilmelidir:

• Eğer Aziz İhsan Aktaş suç örgütü lideriyse neden tahliye edilmiştir?

• Bu ifadelerin dayanağı nedir? Somut belge, teknik takip, para trafiği kaydı var mı?

• Neden bu süreç, seçimlerin hemen ardından başlatılmış ve muhalefetin elindeki belediyelere yönelmiştir?

Ortada bir yolsuzluk varsa, elbette hukuk gerekeni yapmalıdır. Ama burada hukuk, adaletin terazisi değil, siyasetin kaldıraçkolu haline getirilmiş ve bir itirafçının sözlerine bağlanmış durumdadır.

Etkin pişmanlık adı altında verilen her ifade, cezadan kurtulmanın aracı haline geldikçe; adalet değil, çıkar pazarlığı anlam kazanır. Üstelik bu pazarlığın bedelini seçilmiş insanlar ödüyorsa, bu bir hukuk devleti değil, bir “itirafçılar rejimi”dir.

Ergenekon kumpasıyla TSK’nın komuta kademesi dağıtıldı. Bu zafiyetin bedelini ise Türkiye 15 Temmuz’da çok ağır ödedi. 

Yine bir itirafçı ve benzer bir senaryo. 

Daha fazla bedel ödememek için itiraflarla değil, itibarla yönetilen bir adalet sistemine ihtiyacımız var.

Bekir Ali Yüksel


Haber Kaynağı : 12punto

Wodo Network