Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Colorado Eyalet Mahkemesi'nden Trump kararı: Aday olabilecek mi?

ABD'nin tartışmalı ismi Trump hakkında Colorado Eyalet Mahkemesi'nden 'Seçimlere giremez' kararı çıktı.

Colorado Eyalet Mahkemesi'nden Trump kararı: Aday olabilecek mi?

Melik ÇELİK - 12punto.com.tr

ABD'nin Colorado eyaleti Yüksek Mahkemesi ABD'nin 45. başkanı Donald Trump'ın "başkaldırı ve isyan" suçunu işlediği gerekçesiyle bu eyalette başkanlık seçimine giremeyeceğine hükmetti. Bu karar herkesin aklına ‘Trump seçime giremeyecek mi?’ sorusunu getirdi. ABD siyasetini yakından takip eden Yazar Sarp Sinan Hacır, bundan sonraki süreci 12punto’ya anlattı.

TOP FEDERAL YÜKSEK MAHKEMEDE

Harici.com.tr yazarı Sarp Sinan Hacır, Colorado Mahkemesi’nin Trump kararını 12punto.com.tr 'ye değerlendirdi. Farklı eyaletlerde de benzer davaların sürdüğünü ve şu anda ABD'nin bu mesele üzerine çalkalandığını belirten Hacır,

"Yaklaşık üç dört senedir 6 Ocak olayları bir darbe girişimi miydi bir kalkışma mıydı? Bunun üzerine yoğun tartışmalar sürüyor. Trump hükümeti boyunca olan bütün çıkışlar, yaptığı bütün kavgalar aslında bu olay üstüne kilitlenmişti. Fakat 2024 seçimlerine yaklaşırken biz artık dava süreçlerinin seçime ne kadar etki edeceğini konuşur tartışır olduk. Son bir yılda yapılan tüm tartışmalar bunun üzerineydi. Colorado'da çıkan bu kararda dikkat edilmesi gereken önemli bir husus kararın 4 Ocak’a ertelenmesi. Bu da aslında Colorado Yüksek Mahkemesi, kararı Federal Yüksek Mahkemesi’ne yönlendiriyor. Bu da bize son kararın Federal Yüksek Mahkemesi tarafından verileceği anlamına geliyor" dedi. 

3 ÜYEYİ TRUMP ATAMIŞTI

Hacır, ABD’de Cumhuriyetçilerin güçlü olduğu ve yargı konusunda en yetkili organ olan Federal Yüksek Mahkemesi ile ilgili de şunları söyledi:

"Yüksek Mahkeme Trump'ın iktidarı boyunca yaptığı üç atamayla gündeme gelmişti. Trump döneminde yapılan atamalar sayesinde Mahkeme'de Cumhuriyetçiler bir çoğunluk elde ettiler ve  Mahkeme'de Cumhuriyetçi Parti daha güçlü. Bu atamalar arasında Amy Coney Barrett, Brett Kavanaugh gibi çok da tartışmalı isimler sayesinde Cumhuriyetçiler istediklerini geçirebiliyor. Dolayısıyla Amerika Federal Yüksek Mahkemesi Cumhuriyetçilerin rahat kontrol ettiği bir yer halini aldı. Ayrıca Colorado'dan çıkan bu kararın Federal Yüksek Mahkemesinden geri döndürülmesi çok yüksek ihtimal çünkü 4 Ocak’a ertelemeleri topu oraya attıkları anlamına geliyor" dedi.

Hacır, ABD kamuoyunda Demokratlar'ın da bu karara dair endişeli olduğunu, aynı sebepten Demokrat Partili bir siyasetçinin de önünün kesilmesi ihtimalinin gelecekte olabileceğinin altını çizdi.

TRUMP’IN OYLARI DÜŞER Mİ?

Hacır, Trump'ın Cumhuriyetçi kitlede çok popüler olduğunu ancak yasal bir yolla adaylığı engellense bile Cumhuriyetçi kitle'nin Trump'a benzeyen, "Önce Amerika" siyasetini benimseyen siyasetçilere kayacağını söylüyor. 

Trump'ın çok özgüvenli olduğuna ve oylarındaki ciddi artışa dikkat çeken Hacır: "Trump mahkemenin aldığı bu karara karşı ‘bize karşı cadı avı yapılıyor fakat bu bizi durdurmaz; oylarımız daha da yükselir’ tarzında yorumlar yaptı. Trump daha önce ‘ben New York’un ortasında birini vursam bile bir oyum azalmaz’ da demişti. Çünkü Trump'ı sevmeyen muhalifler dahil bunun bir cadı avı olduğuna dair yorumlar yapıyorlar" dedi.

TRUMP'IN ALTERNATİFLERİ

Bugüne kadar Trump'ın adaylığı engellenmesi durumunda Cumhuriyetçiler arasında üç ismin ön planda çıktığı görüldü. Bunlar Florida Valisi Ron DeSantis, Cumhuriyetçi senatör ve Hint kökenli Vivek Ramaswamy ve Trump döneminde BM ABD daimi temsilcisi Nikki Halley. Hacır, isimlerle ilgili şunlara dikkat çekti:

"Cumhuriyetçilerin arasında üç isim ön plana çıkıyor. Bunlardan birisi Florida valisi Ron DeSantis, Nikki Haley ve Vivek Ramaswamy. DeSantis genç olmasıyla ön plana çıkıyor demokratlarla sürekli sert atışmasıyla biliniyor. Vivek Ramaswamy Trump'ın uç politikalarına yakın bir isim ve Ukrayna İsrail konusunda eleştirel bakmasıyla gündeme gelen bir kişi. Nikki Haley ise ABD'nin müesses nizamıyla iyi anlaşan biri. Trump döneminde BM daimi temsilcisi olarak atanmıştı. Trump haricinde anketlere göre önde olan kişi Ron DeSantis. Haley ve Ramaswamy ise başa baş görünüyor. Ron DeSantisi Cumhuriyetçi parti de istiyor."

Eski ABD başkanı Donald Trump, şu an farklı mahkemelerden toplam 715 yıl hapis cezasıyla yargılanıyor. Zira Trump cezaevine girse bile aday olabiliyor. ABD tarihinde emsal olan bir dava daha var. 1920 yılındaki ABD başkanlık seçimlerinde Sosyalist Parti adayı Eugene Debs hapisteyken başkan adayı oldu ve bir milyon oy aldı. 


Haber Kaynağı : Melik Çelik

ABD 2024 Donald trump trump