Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Erzincan Barosu Başkanı Av. Adem Aktürk: “Doğal afet değil, göz göre göre gelen…”

Erzincan Barosu Başkanı Av. Adem Aktürk, İliç'te meydana gelen maden faciasını 12punto yazarı Şenol Çarık'a değerlendirdi.

Erzincan Barosu Başkanı Av. Adem Aktürk: “Doğal afet değil, göz göre göre gelen…”

Şenol ÇARIK / 12punto.com.tr

Erzincan İliç’te meydana gelen maden faciasına ilişkin 12punto yazarı Şenol Çarık'a değerlendirmelerde bulunan Erzincan Barosu Başkanı Av. Adem Aktürk, “Objektif olarak baktığımızda bunu bir doğal afet olarak değerlendiremiyoruz. Göz göre göre meydana gelen olay. İki yıl önce hazırladığımız basın bildirilerinde de yazdık. ÇED raporlarının verilmemesi gerektiğini, sürelerinin uzatılmaması gerektiğini, kapasite artırımının kesinlikle olmaması gerektiğini anlattık. Fakat, maalesef bizim uyarılarımızı kimse dinlemedi. Çok üzgünüz, diyecek bir şey bulamıyorum” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

“9 İŞÇİNİN SAĞ SALİM AİLELERINE KAVUŞMASINI BEKLİYORUZ, TEK DİLEĞİMİZ BU!”

İliç’teki maden faciasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Erzincan Barosu Başkanı Av. Adem Aktürk, sözlerine “Aileler yakınlarına henüz ulaşamadı, acılar taze. Öncelikle göçük altındaki 9 işçinin sağ salim ailelerine kavuşmasını bekliyoruz, tek dileğimiz bu” diyerek başladı.

Facianın yaşandığı İliç’e, yerinde gerekli bilgileri almak ve hukuki süreci takip etmek için gittiklerini ve TBB Başkanı Av. Erinç Sağkan ve Erzurum Barosu Başkanı Av. Talat Göğebakan’ın da bölgeye geldiğini belirten Aktürk, “Gözaltına alınan kişilere avukat görevlendirmesi yapmıştık. Bunların ifade süreçlerini takip ettik. Mağdur ailelere hukuki destek sağlayacağımız için bunun alt yapısını oluşturduk. İliç Adliyesi’nde savcı ve hakimlerle görüş alışverişinde bulunduk. Yasal süreci sonuna kadar takip edeceğimizi, gerçek sorumlular hakkında gereğinin yapılması hususlarında hassasiyetimizi ilettik” dedi.

Kriz masasına giderek İçişleri Bakanı, Erzincan Valisi ve Tunceli Valisi ile de görüşme gerçekleştirdiklerini aktaran Aktürk, yapılan çalışmalar ve süreçle ilgili bilgi aldıklarını, endişelerini dile getirdiklerini söyledi.

Madende yaşanan facianın sorumluları hakkında etkin ve etkili bir soruşturma yapılması sürecini sonuna kadar takip edeceklerini vurgulayan Aktürk, Erzincan Barosu olarak mağdur ailelere hukuki desteği sonuna kadar sağlayacaklarını ifade etti.

“BU MADEN ‘NİZAMİ DEĞİL’ DEDİK!”

Erzincan Barosu öncülüğünde 27 Haziran 2022 tarihinde bir basın açıklaması hazırladıklarını ve açıklamaya 75 Baro Başkanının imza attığını hatırlatan Aktürk, şöyle devam etti:
“Biz ‘bu maden nizami değil’ dedik. İlçe ile arasında 3-4 kilometre var. İnsan sağlığını tehdit eden siyanür akıntısı var, ulusal basına da yansıdı bu.
Öte yandan iş güvenliğinin alındığını, madenin sağlıklı bir biçimde işlediğini düşünmüyoruz. Toprak kaymasına neden olan siyanürlü toprağın da oraya nizami bir şekilde istiflendiğini düşünmüyoruz. Objektif olarak baktığımızda bunu bir doğal afet olarak değerlendiremiyoruz. Göz göre göre meydana gelen olay. İki yıl önce hazırladığımız basın bildirilerinde de yazdık.
ÇED raporlarının verilmemesi gerektiğini, sürelerinin uzatılmaması gerektiğini, kapasite artırımının kesinlikle olmaması gerektiğini anlattık. Fakat, maalesef bizim uyarılarımız kimse dinlemedi. Çok üzgünüz, diyecek bir şey bulamıyorum.”

“GERÇEK SORUMLULAR YARGI ÖNÜNDE HESAP VERMELİ”

‘Sonraki aşamada gerçek sorumluların yargı önünde hesap vermeleri, bu soruşturmanın etkin ve şeffaf bir biçimde yürütülmesini temin edeceğiz’ diyen Av. Adem Aktürk, Erzincan Barosu olarak bütün hukuki süreçlere dahil olacaklarını belirtti.

“MADENİN KAPATILMASINI İSTİYORUZ”

Kamuoyuna madenin zararlarının anlatılması noktasında ilerideki süreçte tüm Baro Başkanlarını Erzincan’a davet edeceklerini de sözlerine ekleyen Aktürk, “Alanında yetkin, uzman kişileri çağıracağız ve burada bir sempozyum yapacağız. Olayın yaşandığı yerde incelemeler yapacağız. Mağdur aileler ile görüşeceğiz. Biz bu madenin faaliyetinin durdurularak kapatılmasını istiyoruz. Erzincan Barosu olarak; hayatımızı, insan sağlığını, çevremizi ilgilendiren bir konuda üzerimize düşen neyse onu yapacağız” ifadelerini kullandı.


Haber Kaynağı : 12punto

Erinç Sağkan Erzincan Erzincan İliç Erzurum İçişleri bakanı Şenol Çarık