Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Gaye Erkan’ın istifası… "Başarılı olma şansı zaten yoktu, yeni gelen de yapamaz”

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan dün gece sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda görevden affını istediğini açıkladı. 12 punto yazarı Meriç Köyatası, Erkan’ın istifasını değerlendirdi.

Gaye Erkan’ın istifası…

Meriç Köyatası, daha önceki yazıları ve değerlendirmelerinde Gaye Erkan’ın 3 vakte kadar görevden ayrılacağını vurgulamıştı. Saray harcamaları ve bütçe açığı artarken sadece faiz artışıyla enflasyonun kontrol alınamayacağını vurguladı.

Gaye Erkan’ın Ahmet Hakan’a verdiği röportajda söyledikleriyle Cumhurbaşkanı ve Bakan Mehmet Şimşek’i hedef aldığını hatırlatan Köyatası şunları söyledi:

Merkez Bankası Başkanının başarılı olma şansı zaten yoktu. Biz bunu daha göreve geldiğinde söyledik. 3 vakte kadar gider dedik. Neden söyledik bunu? Enflasyonla mücadeleyi Merkez Bankası’na yıktılar. Ama hükümet bütçede dilediği gibi harcama yapıyor. 

2023 bütçe açığını bir yıl önceye göre 10 kat artırdılar. 2024’te de 2 kat artırdılar.

Böyle bütçe politikaları uygulanırken Saray harcamaları tam gaz devam ederken, Merkez Bankası ne yapacak? Sadece faiz artışı ile enflasyon kontrol altına alınmaz.

Yanlış faiz politikaları ile enflasyonu patlatırsınız. Ama doğru faiz politikayla düzeltemezsiniz.

Bütçe ve maliye politikalarında dengeyi gözetirsiniz. Yine yetmez başta yargı olmak üzere reformlara gidersiniz. Kaldı ki, uygulanan faiz politikasında da Hafiye Gaye Erkan’ı serbest bırakmadınız.

Hep söylüyoruz, yazıyoruz. Ölçemezsen yönetemezsin!

Faizi artıracaksın da, hangi enflasyona göre artıracaksın? TÜİK’in makyajlanmış enflasyonu %65’e göre mi, yoksa gerçekte yaşanan ENAG’ın %127’sine göre mi? Hafize Gaye Erkan geldiğinde 8.5 olan Merkez Bankası politika faizi %45 oldu. 45 8.5’tan yüksektir ama gerçek enflasyon %127-129’a göre hala aşırı derece negatif faizdir. %129’u bu bütçe harcamaları ile ve bu negatif faizle hedeflediğin %36’ya nasıl düşürürsün? Kimse buna inanmaz. İnanmadı da zaten. Kimse elindeki dövizi bozdurmadı. Sıcak para da gelmedi.

Merkez Bankası yüzde 36 enflasyon hedefi koydu, hükümet bütçeyi %85 artırdı. Bütçe açığını %100 artırdı. Yıl sonu 2.5 trilyon TL bütçe açığı verecek. Merkez Bankası başkanı Gaye Hanım da yapamaz. Yeni gelen de yapamaz. Cumhurbaşkanı da denk bütçe politikası uygulamaz. Türk ekonomisinde teknik tedbir alarak yapılacak hiç bir şey kalmadı. Ancak iktidar değişikliği ve politika değişikliği ile olur.

Gaye Hanım’ın  esas gitme nedenine gelince… Ahmet Hakan’la yaptığı röportajdır. Herkes o zaman Gaye Hanımı “İstanbul’aki kiralık daireler New York’tan pahalı, annemlerde kalıyorum” dedi diye eleştirdi. 12punto okuyucuları hatırlayacaktır. 12 punto’da yazdım, YouTube kanalımda anlattım. Merkez Bankası Başkanı Gaye Hanım o röportajda bizim söylediğimiz 2 şeyi söyledi. ‘Kral çıplak’ dedi. Ne dedi?

  1. “Enflasyonu apartman görevlisi Sadık abiden teyit ediyorum. Apaçık TÜİK’e senin ölçtüğün enflasyon doğru değil” diyor. Daha ne desin?

  2. Daha önemli söylediği ise şuydu: “Enflasyonla mücadelede halk daha ne kadar kemer sıkacakki? Kemeri sonuna kadar sıkmış zaten.”

Ahmet Hakan da bu sözü manşet yapmıştı. Bu Mehmet Şimşek’e ve Cumhurbaşkanına açıktan elleştiri. Mehmet Şimşek ne diyordu? “Enflasyonla mücadele halkın talebini kısmak için işçiye-memura-emekliye geçmiş enflasyon kadar zam yapmayacağız. Kredi kartı borçlarına yüksek faiz getirip caydıracağız.”

Biz muhalif iktisatçılar da reel olarak geliri düşen, milli gelirden aldığı payı azalanların talebi enflasyonu artırmaz diyorduk. Siz en üst gelir grubu %20’nin talebi ve kara para sahiplerinin talebini kontrol edin diyorduk.

Ee… Gaye Hanım da halk ne kadar kemer sıkacak diye sorarken enflasyonla mücadele de topu Cumhurbaşkanı’na ve Mehmet Şimşek’e atmıştı.

Mehmet Şimşek’i rahatsız eden diğer konu Gaye Erkan’ın ABD’de fonlarla konuşup sıcak para çekmeye çalışması oldu. Bu iş, bir Merkez Bankası başkanına yakışmaz. Bu iş Hazine Bakanının yani Mehmet Şimşek’in işi idi. Duyduğumuz kadarıyla Gaye Erkan ABD’de 2 büyük fon yöneticisi ile anlaşmıştı. Geçen hafta yazmıştım bunu.

Şimdi o sıcak para gelir mi bilmiyorum. Ama Gaye Erkan ve Mehmet Şimşek’in istifa açıklaması, iki saat sonra yayınlanan Resmi Gazete ile boşa düştü. Cumhurbaşkanı ‘Hayır, görevden aldım’ dedi. Bu davranış, sözde bağımsız gibi görünen Merkez Bankası için itibar kaybı olur.

O nedenle bu hafta piyasalarda fırtına ihbarı olarak bunu kabul edebiliriz. Belli ki merkez Bankası bu hafta arka kapıdan epey döviz satacak.


Haber Kaynağı : 12punto

Ahmet Hakan bütçe açığı ENAG Enflasyon Ekonomi Göz Meriç Köyatası Merkez Bankası Mehmet Şimşek