Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Konut fiyatları yükseldi, Yatırımcı yurt dışına yöneldi

Konut fiyatlarındaki fahiş artışlar satışları da etkiledi. Gayrimenkule yatırım yapanlar fiyatların yurt dışındaki fiyatlarla yarışması üzerine yurtdışına yönelmeye başladı.

Konut fiyatları yükseldi, Yatırımcı yurt dışına yöneldi

Küresel Konut Fiyat Endeksi'ne göre dünya genelinde konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke konumunda yer alan Türkiye’de, konut piyasasına erişim zorlaşıyor. İstanbul başta olmak üzere, birçok şehirde ve ilçede ev ve daire fiyatları yurt dışındaki pek çok şehirle yarışır durumda yer alıyor. Bu durum yatırımcıları başta İngiltere olmak üzere yurt dışına yönlendiriyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını döneminde yükselişe geçen küresel konut piyasası, birçok nedene bağlı olarak artışını sürdürüyor. 2022 yılında 3 milyar 704 milyon dolar olan küresel emlak piyasasının büyüklüğünün yüzde 5,32'lik büyüme ile 2032 yılına kadar yaklaşık 6 milyar 219 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye, hem yeni hem de deneyimli yatırımcıların enflasyonla başa çıkmakta zorlandığı bir ülke olarak öne çıkıyor, çünkü ülkedeki konut fiyatları son 6 yılda yedi kat arttı.

Konut fiyatlarının yurt dışındaki gayrimenkuller ile yarışır hale gelmesi yatırımcıların rotasını da sınır dışına taşıdı. Yurtdışından mülk satın alan Türk sayısında da artış yaşanıyor. TÜİK’in yayınladığı “Yurt Dışından Taşınmaz Edinme İstatistikleri” raporuna göre 2020 yılında Türk vatandaşlarının yurt dışından 35 bin 184 adet konut satın alırken bu sayının 2021 yılında 41 bin 789 adede vardığı görülüyor. İngiltere ise son zamanlarda gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenlerin uğrak noktası oluyor. Açıklanan verilere göre, İngiltere’de yabancıların sahip olduğu konut sayısı 280 bin. 2023 sonu itibari ile ise bu rakamın 300 bine ulaşması bekleniyor.

YENİ ROTA İNGİLTERE

Londra merkezli bir araştırma şirketi tarafından yapılan analize göre; 2023'ün üçüncü çeyreğinde Londra'da toplamda 3,118 adet mülk satışı gerçekleşti. Satışların %23'ü bireysel yabancı yatırımcılara ait.


Haber Kaynağı : 12punto

araştırma şirketi Enflasyon Ev konut