Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Parti enflasyonu rekora koşuyor: 8 yeni siyasi parti kuruldu

Türk siyasal yaşamına son 1 ayda 8 siyasi parti daha katıldı: Genç Türkiye Partisi, Türkiye Güven Partisi, Türkiye Emekliler Partisi, Turan Partisi, Büyük Parti, Yeşil Sol Parti, Türkiye’m Partisi, Küresel Adalet ve Liyakat Partisi. HDP'nin yedeği olan ve adını DEM Parti olarak değiştiren Yeşil Sol Parti'nin yeniden kurulması dikkat çekti.

Parti enflasyonu rekora koşuyor: 8 yeni siyasi parti kuruldu

Şenol ÇARIK - 12punto.com.tr

Parti sayısı ülkemizde adeta bir rekora koşuyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre; Türk siyasi yaşamına Kasım 2023’te sekiz parti dahil oldu. Genç Türkiye Partisi, Türkiye Güven Partisi, Türkiye Emekliler Partisi, Turan Partisi, Büyük Parti, Yeşil Sol Parti, Türkiye’m Partisi, Küresel Adalet ve Liyakat Partisi yeni kurulan partiler. Bu 8 partiyle birlikte Türkiye’de şu an itibarıyla kurulu parti sayısı 141’e yükseldi. 

İşte yeni kurulan partiler... 

Genç Türkiye Partisi

8 Kasım 2023’te kurulan ve kısa adı "GTP" olan partinin genel başkanı Ali Alemdaroğlu. Partinin internet sitesi ve sosyal medya hesapları bulunmuyor. Parti lideri Alemdaroğlu, kişisel sosyal medya hesaplarından çalışanların ve emeklilerin maaş ve özlük haklarına ilişkin talepler içeren paylaşımlar yapıyor. 

Türkiye Güven Partisi

9 Kasım 2023 tarihinde kurulan partinin genel başkanı Mehmet Ali Kumru. Kısa adı "TGP" olan partinin internet sitesi bulunmuyor. Parti yöneticilerinin sosyal medya paylaşımlarında siyasi yelpazede merkezde yer aldıkları görülüyor. Sosyal medya paylaşımlarında; “Türkiye Güven Partisi’değişimin, daima ilerinin, geleceğin, umut dolu yarınların partisidir. İşçinin, emekçinin, köylünün çiftçinin, partisidir. Geleceği güzel bir Türkiye partisidir. Faizsiz bir Türkiye için Türkiye'nin geleceğine ışık olacak gençlerin ve geleceğin umududur” ibareleri yer alıyor. 

Türkiye Emekliler Partisi

Metin İmer’in genel başkanlığında 14 Kasım 2023’te kurulan partinin kısaltması "TEP"

Temmuz ayında kuruluş çalışmalarına başlayan partinin kuruluş gerekçesini genel başkan Metin İmer, şöyle anlattı: "Mevcut düzende sermaye güdümlü partiler halka umut olmadığı için, emeklilere sahip çıkmadığı için biz bu partiyi kurma gereksinim duyduk. İnsanca yaşamak istiyoruz. Ocak ayı zam talebimiz en az 50 bin liradır." 

Turan Partisi

21 Kasım 2023 tarihinde kurulan partiye ilişkin internette ve sosyal medyada henüz bir bilgi yer almıyor.

"Turan", dünyadaki tüm Türklerin birleşerek kurulması amaçlanan tek bir ülke. Daha önce kurulan Turan Hareketi Partisi (TURAN) isimli bir parti de bulunuyor. 

Büyük Parti

23 Kasım 2023’te kurulan muhafazakâr sağ çizgideki Büyük Parti’nin genel başkanı Mikdat Erdem. Uzman Psikolog Erdem, Fatih Erbakan’ın genel başkanı olduğu Yeniden Refah Partisi’nin MKYK Üyeliği görevini de yapmış bir isim. Erdem’in özellikle son dönemde iktidara İsrail politikaları üzerinden eleştirilerde bulunması dikkat çekiyor. 

Yeşil Sol Parti

İsmini değiştirerek önce HEDEP sonra da DEM Parti olan HDP’nin yedeği Yeşil Sol Parti yeniden siyaset sahnesine döndü. Kısa adı YSP olan partinin kuruluşu 24 Kasım 2023 tarihinde gerçekleşti. YSP'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Doğanın tahribine ve yağmalanmasına karşı çıkan, toplumsal adalet, demokrasi, eşitlik ve özgürlük için mücadele eden ‘Yeşil Sol’ yolculuğuna devam ediyor. Kuruluş belgelerimizi 16 Kasım 2023 tarihinde İçişleri Bakanlığı’na teslim ettik ve alındı belgemizi 24 Kasım’da alarak resmi kuruluşumuzu yeniden gerçekleştirdik. Kurucular Kurulumuz tarafından Didem Betül Göçer ve Ahmet Asena eş sözcü olarak görevlendirdi” denildi.

ÖDP’den ayrılanlarca, Ufuk Uras’ın başını çektiği, ‘yetmez ama evet’çilerin de içinde yer aldığı bir grup tarafından 2012 yılında kurulan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) HDP’nin kapatılma davası nedeniyle yedek parti olarak 14 Mayıs 2023 genel seçimlerine girmişti.

Seçimden sonra Yeşil Sol Parti’nin adı MYK kararıyla önce ‘Demokratik Halklar Partisi’ olmuştu. Yeşil Sol Parti 4. Olağan Kongresi’nde ise partinin yeni ismi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) oldu. Yargıtay, kapatılan Halkın Demokrasi Partisi (HADEP)’ni anımsatıyor diye HEDEP ismine itirazı sonrasında ise yeni kısaltma DEM Parti olmuştu. 

Türkiye’m Partisi

29 Kasım 2023 tarihinde Önder Genç'in genel başkanlığında kurulan partinin kısa adı “TÜRKİYE’M”. Genç, daha önce de Yükseliş Partisi Genel Başkan Yardımcılığı yapmıştı.

Hedeflerinin "Adil ve Mutlu Bir Türkiye" olduğunu belirten Önder Genç, "Türkiye'nin geleceğine ve vatandaşlarımızın refahına odaklanıyoruz. Toprağımızın bereketine, tarım ve hayvancılık sektörümüzün gücüne inanıyoruz. Türkiye'nin tarımsal potansiyelini keşfetmek, yerli tohumları korumak ve çoğaltmak için çalışacağız" ifadelerini kullandı. 

Küresel Adalet ve Liyakat Partisi

Kısa adı “KALP PARTİSİ” olan parti 29 Kasım 2023’te kuruldu. Henüz internette ve sosyal medyada partiye ilişkin bir bilgi bulunmuyor.


Haber Kaynağı : Şenol Çarık

Şenol Çarık siyasi partiler