Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Siber güvenlik uzmanı uyardı: Casus yazılım bildirimi alan Apple kullanıcıları ne yapmalı?

Siber güvenlik uzmanı Ersin Çahmutoğlu Apple kullanıcılarını uyardı.

Siber güvenlik uzmanı uyardı: Casus yazılım bildirimi alan Apple kullanıcıları ne yapmalı?

Kullanıcılara gönderilen bir maile göre, Apple, 92 ülkedeki kullanıcılarını "paralı casus yazılım saldırısının" olası kurbanları olabilecekleri konusunda uyardı.

Türkiye’de de en çok satılan telefon-bilgisayar markalarının başında gelen Apple son günlerde casus yazılımla sızıntı iddialarıyla gündemde yer ediniyor. Şirket, açıklamasında paralı casus yazılım saldırılarının nadir ve sıradan siber suç faaliyetlerinden veya kötü amaçlı yazılımlardan çok daha karmaşık olduğunu belirtti.

Peki casus yazılım uyarı bildirimini alan kullanıcılar ne yapmalı? Siber güvenlik uzmanı Ersin Çahmutoğlu, Apple kullanıcılarının yapması gerekenleri twitter’dan paylaştı. Çahmutoğlu şunları yazdı:

“Apple, 92 ülkedeki kullanıcılarına, istihbarat servislerinin casus yazılımla cihazlarına sızmış olabileceğine dair tehdit bildirimleri gönderdi.

Özellikle siyasetçiler, gazeteciler, aktivistler, STK temsilcileri hedefte. 

Türkiye'de bu bildirimleri alanlar varsa neler yapmalı?

- iOS sürümünüz mutlaka güncel olmalı (mevcut son sürüm 17.4.1)

- Uygulama ve diğer tüm güncellemeleri yükleyin, gerekirse her gün kontrol edin

- Mutlaka cihazınızın yedeğini düzenli olarak alın

- Cihaz ayarlarındaki "Kilit Modu"nu etkinleştirin. Bu mod, Pegasus ve Predator gibi en gelişmiş casus yazılımlara karşı sizi koruyacak oldukça etkili bir yöntemdir. 

Bu 4 adımı, bildirim alsanız da almasanız da uygulamanız tavsiye edilir.

İstihbarat servisleri, hem kendi geliştirdikleri hem de küresel siber silah şirketlerinin ürettiği milyonlarca dolarlık üst seviye casus yazılımları kullanırlar. Bunları bazı devletler siyasetçileri, gazetecileri, aktivistleri ve hatta sıradan insanları hedef almak için kullanabiliyorlar. 

İsrailli NSO ve Intellexa örneği önümüzde. Son birkaç yılda dünyayı sarstılar. Pegasus ve Predator ile onlarca ülkede binlerce insan dinlendi, izlendi, takip edildi. 

En güncel ve en yeni iPhone kullansanız da hepsine sızabiliyorlar. Sızmaları için sizin hiçbir şeye tıklamanız veya bir eylemde bulunmanız gerekmiyor. 

Bunlar sürekli olarak kendilerini güncellediği için Apple ve Google gibi şirketler sürekli olarak güvenlik güncellemesi yayınlıyor.

Bu tehdit, gittikçe büyüyen ve hepimizi etkileyebilecek olan bir tehdit.”


Haber Kaynağı : 12punto

Apple ersin çahmutoğlu güncelleme siber güvenlik