Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Soğuk havalarda hastalıklardan korunmak için nasıl beslenmeliyiz?

Diyetisyen Karanfil Özdemir, bağışıklık sistemini güçlendirmek, soğuk algınlıklarından korunmak ve hasta olunca da çabuk iyileşmek için kritik beslenme önerilerini yazdı.

Soğuk havalarda hastalıklardan korunmak için nasıl beslenmeliyiz?

HKıl geldi, havalar soğudu, hastalıklar yayılmaya başladı. Özellikle çocuklar arasında soğuk algınlıkları salgın haline gelmeye başladı, aciller dolup taşıyor. Soğuk havalarda sağlıklı beslenme, hastalıklara yakalanmama ve kısa sürede iyileşme açısından kritik önemde.

Dİyetisyen Karanfil Özdemir, soğuk havalarda hastalıklara karşı sağlıklı beslenmenin yollarını yazdı. Özdemir'in 12punto okurları için yazdığı uyarılar şu şekilde:

Her bahar ve her kış soğuk algınlığı demek değildir!

Her soğuk algınlığı da bizi perişan edecek ve yıkacak demek değildir.

Soğuk algınlıkları yaşam kalitesini sinir bozucu sekilde düşüren hastalıklardır.

Hava değişimleri ve soğuk havalar; vücudu yorar zayıflatır ve vücut termodinamisini sağlamakta zorlanır. Bu nedenle de sık sık soğuk algınlıkları ile uğraşırız.

Burada doğru hamleler bizim hasta olup olmayacağımızı ve hasta olunca ne kadar ağır geçireceğimizi belirliyor aslında.

Önce soğuk algınlığı nedir? Nedendir? Bakalım. Sonra da doğru hamleleri öğrenelim.

Soğuk algınlığı, genellikle çeşitli virüslerin neden olduğu bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Burun ve boğazın iç yüzeylerini etkiler, burun akıntısı, hapşırma, boğaz ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Virüsler genellikle kişiden kişiye temas yoluyla yayılır. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, kış aylarında ve kalabalık ortamlarda daha fazla risk altındadır.

Peki soğuk algınlıklarının en yaygın nedenleri nelerdir?

  1. Rinovirüsler: En yaygın soğuk algınlığına neden olan virüsler arasında rinovirüsler bulunur. Bu virüsler genellikle burun ve boğazda enfeksiyona neden olurlar.

  2. Diğer Virüsler: Adenovirüsler, İnfluenza(A,B,C), koronavirüsler ve enterovirüsler gibi diğer virüsler de soğuk algınlığına yol açabilir.

  3. Bağışıklık Sistemi Zayıflığı: Zayıf bağışıklık sistemi, kötü bağırsak sağlığı, düşük kan değerleri, hastalıklar, yaşlılık vb nedenler kişiyi soğuk algınlığına karşı daha savunmasız hale getirebilir.

  4. Mevsimsel Etkiler: Soğuk algınlıkları genellikle sonbahar ve kış aylarında daha sık görülür. Bu, virüslerin bu dönemlerde daha yaygın olarak dolaşmasından ve insan vücudunun hava ısısının geçişine ayak uyduramamasından kaynaklanır.

  5. Kişisel Temas: Soğuk algınlığı genellikle hastalarla doğrudan temas sonucunda veya enfekte olmuş yüzeylere dokunma ve ardından yüzüne, buruna veya ağıza dokunma yoluyla bulaşır.

  6. Hava Yoluyla Bulaşma: Virüsler genellikle öksüren veya hapşıran bir kişinin solunum damlacıkları yoluyla havaya karışabilir ve başkalarına bulaşabilir.

  7. Stres ve Yorgunluk: Stresli veya yorgun bir durumda olan kişiler, soğuk algınlığına daha duyarlı olabilir. Stres en tehlikeli hastalıklardan ve bağışıklık sistemini çökerten etkenlerdendir.

Bu faktörlerin bir kombinasyonu, kişinin soğuk algınlığına yakalanma riskini artırabilir. 

Peki soğuk havalarda sağlığınızı korumak için ne yapalım?:

  1. Sıcak tutan giysiler giyin, özellikle baş, eller ve ayaklarınızı koruyun.

  2. Ellerinizi sık sık yıkayarak mikroplardan korunun.

  3. Sık sık su içerek solunum yolunuzun yıkanmasını, temiz ve nemli kalmasını sağlayın.

  4. Doktorunuz öneriyor ise gerektiğinde grip aşısı gibi aşıları yaptırarak bağışıklık sistemini güçlendirin.

  5. Virüslerin yayılma riskini azaltmak için kalabalık ortamlardan mümkünse kaçının. İç mekanları düzenli olarak havalandırın, temiz hava alın.

  6. Yeterli ve düzenli uyku alarak bağışıklık sistemini destekleyin. Unutmayın vücudumuzu iyileştirenlee etmenlerin, en güçlüleri gece derin uykuda salgılanır. Gece vücudun tedavi bakım onarım temizlik saatidir.

  7. Hafif egzersizler yaparak dolaşım sistemini ve bağışıklık sistemini güçlendirin.

  8. Stresi azaltmak için rahatlatıcı aktiviteler ve yöntemler kullanın.

  9. VE SAĞLIKLI, DENGELİ VE GÜÇLÜ BESLENİN. 

Mevsimsel geçişlerde soğuk algınlığından korunmak için bağışıklık sistemini güçlendiren besinlere odaklanmak önemlidir. Çünkü bağışıklık sisteminizin güçlü olduğu kadar güçlüsünüz hastalıklar karşısında.

Bağışıklık sistemi İMMUNİTEDİR. Doğuştan ve sonradan edinilen iki ayrı bağışıklık sistemi vardır. Bağışıklık sisteminin doğuştan gelenini korumak ve güçlü tutmak ayrıca sonradan edinilen bağışıklık sistemini de güçlü inşaa etmek besinlerle sağlanır.

Beslenme düzeninizi çeşitlendirmek, renkli ve mevsimine uygun sebzeler meyvelerle dengeli bir şekilde beslenmek, soğuk algınlığına karşı koruyucudur. 

Bağışıklık sistemini güçlendirmek, soğuk algınlıklarından korunmak ve hasta olunca da çabuk iyileşmek için kritik beslenme önerileri ise şunlardır:

  1. Bol Sıvı Tüketimi: Vücuttaki toksinleri atmak ve hidrasyonu sağlamak için yeterli miktarda su içmek önemlidir. Sıcak su, bitki çayları, taze sıkılmış meyve suları gibi sıcak-ılık içeceklerle vücudu nemli tut.

  2. Probiyotikler: Yoğurt, kefir, lahana turşusu gibi probiyotik içeren besinler ile bağırsak sağlığını iyileştirerek bağışıklık sistemini destekle. Unutmayın; bağışıklık sisteminin %80 bağırsaklardır.

  3. Baharatlar: Soğan, Sarımsak, Zencefil, Biberiye, Zerdeçal, Sumak ve Karabiber gibi baharatlar; antiviral, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip oldukları için, soğuk algınlığına karşı korumada ilaç gibi etki gösterirler. Yemeklerine ekleyerek, karışımlar ve kürler yaparak doğal antibiyotik al. Doğanın antibiyotikleri ilaçlardan iyidir. 

  4. Omega-3 Yağ Asitleri: Somon, ceviz, keten tohumu, çörekotu, chia tohumu gibi omega-3 yağ asitleri içeren besinler anti-enflamatuar etkilere sahiptir. Salatalara ve yoğurtlara ekleyerek inflamasyonla yani soğuk algınlığı ile savaş.

  5. Çinko: Kabak çekirdeği, fıstık, kırmızı et gibi çinko içeren gıdalar bağırsaklarda güçlendirici etki yapar ve soğuk algınlığına karşı korur. Çinkolu besinleri her gün tüketin.

  6. Yeşil Çay: Antioksidanlar aynı antiinflamatuvarlar gibi iltihap temizleyicidirler. Bol bol antioksidan içeren yeşil çay ve diğerleri ile bağışıklık sistemini güçlendir.

  7. C Vitamini: Koyu yeşil sebzeler, turunçgiller, taze biber, brokoli gibi C vitamini içeren meyve ve sebzeler ile bağışıklık sistemini destekle.

  8. Bal ve Limon: Balın antimikrobiyal özellikleri vardır, limon ise C vitamini içerir. İçine zerdeçal da ekleyip tüket ve boğazı rahatlat.

  9. Zencefil Çayı: Zencefilin anti-enflamatuar etkisi vardır. Zencefil çayı içerek boğaz ağrısı ve öksürüğü hafiflet.

  10. Et suyu, tavuk suyu, kelle paça ve taze Sebze Çorbaları: Doğal kollajen, vitamin ve mineral açısından zengin çorbaları tüket. Güçlenen mikrobiyota ve bağışıklık sistemi ile hastalığı hafiflet ve çabuk iyileş

  11. Protein İçeren Yiyecekler: Et, balık, tavuk, hindi ve yumurta gibi protein içeren besinler ile vücut onarımını hızlandır.

  12. Doğal Ağız Gargaraları: Hastalık zamanları ve günlük hayatta, tuzlu su ve içine karanfil eklenmiş su ile gargara yapmak; antibakteriyel etkisi ile ağız içini enfeksiyon ve bakterilerden yüksek oranda temizler, doğal florasını bozmadan ağız içi ve boğazdaki enfeksiyonlarla savaşır. Ağzı sağlığını koru.

  13. Dengeli Beslenme: Tabiki kendi sağlık durumuna uygun sağlıklı dengeli bir diyetle beslenip vücudu daima güçlü ve sağlıklı tut.

Mevsim geçişlerinde ve soğuk havalarda, soğuk algınlıklarına yakalanmak kaçınılmaz derler ama güçlü bağışıklık sistemi için, kendine bakmayı bilmek ve önleyici nitelikte beslenmek sizi koruyabilir.

Unutmayın sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam sizi soğuk algınlıklarından korurken, ileri evrede de diğer hastalıklara karşı güçlendirir.

Ne yiyorsak onlardan oluşan hücrelerimiz var aslında.

Öyleyse doğru ve güçlü beslen, güçlü ve sağlıklı kal.

Sağlıcakla kalın efendim.



Haber Kaynağı : 12punto

beslenme chia tohumu Sağlıklı yaşam soğuk havada beslenme sağlıklı beslenme