Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

UAD'den İsrail kararı! Tantan: “Türkiye; davanın takipçisi olmalıdır“

Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail kararını değerlendiren Tantan, “Türkiye; davanın takipçisi olmalıdır." dedi.

UAD'den İsrail kararı! Tantan: “Türkiye; davanın takipçisi olmalıdır“

Güney Afrika 29 Aralık'ta İsrail'e soykırım suçlamasıyla Uluslararası Adalet Divanı'nda (ICJ) dava açtı. Hollanda'nın Lahey şehrinde bulunan ve BM'nin yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, İsrail ile ilgili kararını açıkladı. 

Mahkeme İsrail’in Gazze'deki soykırım eylemlerini engellemek için tüm önlemleri almasının zorunlu olduğuna hükmetti ve bütün tedbirlerin alınması için İsrail'e bir ay süre tanıdı. 

Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, mahkemenin kararını değerlendirdi. Tantan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda şunları söyledi:

"Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail hakkında soykırım suçlamasıyla yargılamaya başlaması bölgemiz açısından önemli bir meseledir. Türkiye; davanın takipçisi olmalıdır. Meydanları Gazze diyerek konsolide edenler bu davaya seyirci kalamaz.

Eğer İsrail’in politikalarına karşıysanız; Suriye’yle anlaşır, Mısır’la ilişkileri düzeltir, Kıbrıs’taki toprak satışı olayının üzerine gidersiniz. Bunları yapmıyorsanız samimi değilsinizdir. Türkiye dış politikada savruk bir görüntü çizemez, net ve kararlı olmalıdır.

İsrail’in teolojik, ekonomik ve askeri saldırganlığı ve etkinliği bölgemiz için bir tehdittir. Bu tehdide karşı bölgesel kalkınma ve savunma paktı ortaya konulmalıdır. Güney Afrika; Filistin meselesini sahiplenen birçok ülkenin yapamadığını yapmıştır.

Güney Afrika’nın dava hamlesi kendilerine uluslararası politikada birçok kazanımı da beraberinde getirecektir.Oysaki; Türkiye bu kazanımı elde edebilirdi.Türkiye’nin önünde çok önemli Doğu Akdeniz, Ege ve Suriye meseleleri vardır. Bu meselelerin çözüm anahtarı siyasi iradedir.

)Güçlü devlet güçlü siyaset anlayışının devreye girmesi halinde Türkiye önündeki meseleleri kendi tezleriyle çözecektir. Bunun için siyaset mekanizması “Türkiye İttifakı”nı kurarak dış politikadaki kritik meselelerde ortak kararlar almalı ve harekete geçmelidir."


Haber Kaynağı : 12punto

İçişleri bakanı Filistin Gazze Lahey mahkeme sadettin tantan Uluslararası Adalet Divanı