Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

280 yerli uydu afetlerde mucize olacak!

NASA'dan dönen astrofizikçi Umut Yıldız'ın projesi Türkiye'yi uzayda zirveye taşıyacak.

280 yerli uydu afetlerde mucize olacak!

Türkiye'ye dönen astrofizikçi Umut Yıldız, NASA'dan ayrıldıktan sonra katıldığı projede, 280 yerli ve milli uydunun uzaya fırlatılmasıyla sağlanacak ileri teknolojili haberleşme ve gözlem hizmetlerinin, afet ve acil durum yönetimlerine önemli katkılar sunması bekleniyor. Umut Yıldız, Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri'nde Genel Müdür Yardımcısı olarak göreve başladıktan sonra yaptığı açıklamalarda, Türkiye'de takım uydular üzerine yoğunlaştıklarını ve bu yeni uzay teknolojisiyle "nesnelerin interneti" (IoT) haberleşmesi ile yer gözlem hizmetlerini gerçekleştirmeye çalıştıklarını belirtti.

Yıldız, dünya genelinde takım uydu teknolojisinin henüz yeni olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin bu alanda hızlı adımlar attığını ifade etti. Plan-S tarafından bugüne kadar uzaya gönderilen ve başarılı testler geçen 5 uydunun veri topladığını aktaran Yıldız, bu yıl içinde 12 uydu daha göndererek ticari kullanıma geçmeyi hedeflediklerini söyledi. Uyduların sayısının artmasıyla birlikte aynı noktadan geçiş süresinin kısalacağını ve afet yönetimi konusunda daha etkili sonuçlar elde edilebileceğini belirtti.

Ayrıca, iletişim uydularının yanı sıra 24 görüntüleme uydusunun da planlandığını ve bu uydular aracılığıyla bir bölgenin anlık görüntülerinin alınabileceğini dile getirdi. Uydu teknolojisinin afet ve acil durumlarda önemini vurgulayan Yıldız, özellikle anlık görüntülerin gerekliliğine dikkat çekti.

Umut Yıldız, projenin sadece ticari bir amaç taşımadığını belirterek, dünya bilimine ve toplumuna katkı sağlamayı hedeflediklerini ve gelecekte küçük bir Ay Projesi gibi ilginç projelerin de geliştirilebileceğini ifade etti. Türkiye'deki uzay programının gelişmesini arzulayan Yıldız, gençlerin ve çocukların uzaya olan ilgisini artırmak adına bilim merkezlerinin sayısının artmasını istedi.

Son olarak, Türkiye'nin uzay programına katkıda bulunma isteğini dile getiren Umut Yıldız, Yükseköğretim Kurulu'nun yeni düzenlemesiyle sanayide çalışan biri olarak esnek bir şekilde üniversitelerde ders vermeyi arzuladığını belirtti.


Haber Kaynağı : AA

Umut Yıldız Genel Müdür Yardımcısı NASA