Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Cesetlerde bulunan mikrop türleri ölüm zamanını belirleyecek!

Bilim insanları, cesetlerin ölüm zamanını saptamak için kullanılabilecek yeni bir mikrop türü keşfetti.

Cesetlerde bulunan mikrop türleri ölüm zamanını belirleyecek!

Bilim insanları, cesetlerin çürüme sürecinde yerleşen ve ölüm zamanını daha hassas bir şekilde belirlemeye yardımcı olabilecek bir mikrop grubunu keşfetti.

Nature Microbiology dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, cesetler mikrobiyal ağlar bağlamında önemli benzerlikler sergiliyorlar. Araştırmacılar, bu keşfin cinayet soruşturmalarında cesetlerin ölüm zamanını belirlemede kullanılabileceğini ve cinayetlerin çözülmesine önemli katkılar sağlayabileceğini umuyorlar.

Colorado Eyalet Üniversitesi'nde mikrobiyoloji ve ekoloji doçenti olan makale yazarı Dr. Jessica Metcalf, basına yaptığı açıklamada, "Canlıların kalıntılarını ayrıştırmak için ortaya çıkan bu mikropların varlığının teyit edilmesi gerçekten harika. Umarım, ekolojik araştırmalarda yeni bir alan açıyoruzdur" dedi.

36 kadavra üzerinde yapılan çalışmada, mikrobiyomların çürüme sürecinde farklı zamanlarda nasıl değiştiği ölçüldü. Metcalf, "Aklınıza gelebilecek her türlü dış mekan değişkeninden bağımsız olarak, çürüme sırasında benzer mikropların benzer zamanlarda geldiğini görüyoruz" dedi. Bu bulgu, adli tıp bilimi açısından önemli sonuçlar doğuruyor; çünkü bu mikroplar, bir cesedin ne kadar süredir ölü olduğunu daha kesin bir şekilde belirlemeye yardımcı olabilir.

Araştırmacılar, cesetlere bu mikropların, beslenmek ve yumurtlamak için gelen böcekler aracılığıyla taşındığını tahmin ediyorlar. Makalenin yazarı Dr. Jessica Metcalf da bu görüşü paylaşıyor.

Öte yandan, Honolulu'daki Chaminade Üniversitesi'nde adli bilimler profesörü olan, makalenin ortak yazarı David Carter, basına yaptığı açıklamada, "Ölüm olaylarını araştırmak söz konusu olduğunda; her olay yerinde bulunacağını garanti edebileceğiniz çok az fiziksel kanıt türü vardır. Parmak izi, kan lekesi ya da kamera görüntüsü her zaman mevcut olmayabilir, fakat mikroplar her zaman orada olacaktır..." dedi.

Bilim insanları, bu bulguların sadece adli soruşturmalarda değil, mikrobiyal ekoloji araştırmaları ve tarımda da kullanılabileceğini umuyorlar.


Haber Kaynağı : 12punto

araştırma mikroplar