Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Deniz suyunu içme suyuna dönüştürmek için yeni ve ucuz yöntem bulundu

Araştırmacılar, deniz suyunu içme suyuna dönüştürürken yenilenebilir enerji üretmeyi sağlayan bir yöntem geliştirdi.

Deniz suyunu içme suyuna dönüştürmek için yeni ve ucuz yöntem bulundu

Bilim insanları, "Redoks Akış Tuzdan Arındırma" adlı inovatif bir yöntemle deniz suyunu içme suyuna dönüştürmeyi ve aynı zamanda yenilenebilir enerji üretmeyi başardı. NYU Tandon Mühendislik Okulu'ndan Dr. Andre Taylor liderliğindeki araştırmacılar, geliştirdikleri bu yöntemin, içilebilir su kaynaklarının azalması ve karbon salınımıyla ilgili küresel sorunlara çözüm getirebileceğini belirtiyor.

Yeni yöntem, deniz suyunu "Redoks Akış Tuzdan Arındırma" adı verilen indirgenme-yükseltgenme işlemleriyle işleyerek su içindeki tuzu ayrıştırıyor ve deniz suyunu içilebilir hale getiriyor. Bu sıra dışı yöntem, elde edilen deniz tuzunu yenilenebilir enerji depolamak için kullanma potansiyeli sunuyor.

Araştırmacılar, yeni yöntemin mevcut tuzdan arındırma yöntemlerine kıyasla %20 daha etkili olduğunu ve aynı zamanda enerji tüketimini önemli ölçüde azalttığını belirtiyor. Dr. Taylor, "Enerji depolamayı ve sürdürülebilir çözümleri bir araya getirerek, sadece içme suyu talebini karşılamakla kalmayıp çevre koruma ve yenilenebilir enerji entegrasyonunda lider olabiliriz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Redoks Akış Tuzdan Arındırma (RDF), ölçeklendirilebilir bir sistem olup güneş veya rüzgar enerjisiyle entegre edilebiliyor. Bu yöntem, içilebilir su krizine çözüm bulma potansiyeli taşıyor. Dr. Taylor'a göre, bu yaklaşım geleneksel güç sistemlerine olan bağımlılığı azaltacak ve karbon fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçişi kolaylaştıracak.

Geliştirilen sistem, deniz suyunu tuzdan arındırma ve içme suyuna dönüştürme sürecinde çeşitli zarlar kullanıyor. Bu zarlar, suyun içindeki tuzları ayrıştırarak temiz içme suyu elde edilmesini sağlıyor. Sistem, aynı zamanda bu işlem sırasında biriken materyallerden yenilenebilir elektrik üretiyor.

Araştırma, Reports Physical Science dergisinde yayımlandı.


Haber Kaynağı : 12punto

içme suyu yenilenebilir enerji