Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Dinazorlar nasıl yok oldu? Türk bilim insanının çalışması Nature Geoscience dergisinde

Türk bilim insanı Cem Berk Şenel liderliğinde bir grup bilim insanı, dinozorları yok eden çarpışmaya dair sonuçları yeniden inceledi. İnceleme Nature Geoscience dergisinde yayınlandı.

Dinazorlar nasıl yok oldu? Türk bilim insanının çalışması Nature Geoscience dergisinde
Dinozorların 66 milyon yıl önceki yok oluşuyla ilgili teorilere bir yenisi eklendi. Liderliğini Türk bilim insanı Cem Berk Şenel'in üstlendiği Belçika Kraliyet Gözlemevi'nden bilim insanları ekibi, büyük yok oluşun nedeninin asteroidin çarpma anı değil, çarpmadan sonra atmosfere yayılan toz zerreciklerininyarattığı iklim değişikliği olduğu tezini ortaya attı.

Nature Geoscience dergisinde yayımlanan makaleye göre ekip, Meksika'daki Chicxulub kraterini oluşturan ve kanatlı dinozorlar hariç dinozor türlerinin tamamını ve gezegendeki yaşamın büyük kısmını yok eden çarpışmanın sonuçlarını yeniden inceledi. Oksijen Gazetesi'nde yayınlanan habere göre ABD'nin Kuzey Dakota bölgesinde 66 milyon yıldır iyi korunmuş bir kaya örneğini analiz eden ekip numunede beklentinin çok üzerinde silikat tozu parçacıkları olduğunu gördü.

BİTKİLER FOTOSENTEZ YAPAMADI, AÇLIK BAŞLADI

Verilere dayanarak bir model ortaya koyan Şenel ve ekibi, asteroidin Dünya'ya çarpmasının ardından küçük toz parçacıklarının bulutlar halinde havaya savrulduğunu ve gökyüzünde bir perde oluşturarak bitkilerin fotosentez yapma kabiliyetini iki yıla kadar engellemiş olabileceğini düşünüyor. Bitki örtüsünün yaşamını sürdürememesinin bazı dinozorlar dahil çok sayıda otçul türün açlıktan ölmesine neden olduğu tezini ortaya koyan bilim insanları, bu sürenin 15 yıla kadar uzamış olabileceğini, süreç içerisinde küresel sıcaklıkların da 15 derece kadar düşmüş olabileceğini belirtiyor.

İlk kez fotosentetik aktivitenin iki yıllığına baskılandığına dair verilere ulaşmış olmalarının önemine dikkat çeken Berk Şenel ise "Bu çarpışmanın kesin öldürme mekanizmalarına dair anlayışımızı geliştirmek için küresel soğumaya ve fotosentez kaybına neyin neden olduğu konusunda daha derin bilgi edinmemiz gerek" dedi.










Haber Kaynağı : 12punto

dinozor