Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Güneş patlaması radyo iletişimini kesintiye uğratabilir

Uzmanlar, Güneş'teki bir patlamanın Dünya'yı etkilediğini ve bu durumun çarpıcı kutup ışıklarına yol açabileceği, ancak radyo iletişiminde de bazı aksamalara neden olabileceği konusunda uyarıyor.

Güneş patlaması radyo iletişimini kesintiye uğratabilir

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin (NOAA) Colorado'daki Uzay Hava Tahmin Merkezi, cumartesi günü Güneş'teki patlamanın etkileriyle ilgili bir uyarı yayınladı. Uyarıda endişelenecek bir şey olmadığı belirtilirken, kutup ışıklarının görülebileceği ancak iletişimde de bazı aksamaların yaşanabileceğine dikkat çekildi.

Sözcü'de yer alan habere göre, NOAA'ya göre jeomanyetik fırtına, trafik kontrol kuleleriyle iletişim kurmaya çalışan uçaklar gibi yüksek frekanslı radyo yayınlarını kesintiye uğratabilir. NOAA'dan Jonathan Lash, çoğu ticari uçağın yedek olarak uydu yayınını kullanabileceğini söyledi.

Fırtına ayrıca uydu operatörlerinin uzay araçlarını takip etmekte de sorun yaşamasına neden olabilir.

Lash, "Genel halk için, eğer geceleri gökyüzü açıksa ve daha yüksek enlemlerdeyseniz, bu, gökyüzünün aydınlandığını görmek için harika bir fırsat olacaktır" dedi.

Güneş'in manyetik alanı her 11 yılda bir değişir ve bu döngü sırasında Güneş aktivitesi de değişir. Lash, bu tür jeomanyetik fırtınaların Dünya'yı yılda birkaç kez vurabileceğini söyledi.

Aralık ayında yaşanan ve son yılların en büyük Güneş patlaması olan gökyüzü olayında da radyo iletişimi kesintiye uğramıştı.



Haber Kaynağı : 12punto

Güneş patlama