Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

NASA, Ay'da kablosuz iletişim kurmak için çalışıyor!

NASA, Artemis programı kapsamında Ay'da kablosuz iletişim kurmak için iki yeni projeyi hayata geçirdi: Lunar Surface Propagation (LSP) ve Lunar 3GPP. LSP projesi, Ay yüzeyinde kablosuz iletişim sistemlerinin nasıl performans göstereceğini inceliyor. Lunar 3GPP projesi ise 4G ve 5G gibi hücresel ağların Ay'da nasıl kurulabileceğini araştırıyor.

NASA, Ay'da kablosuz iletişim kurmak için çalışıyor!

Nasa'nın Ohio'daki Glenn Araştırma Merkezi'ndeki LunarLites projesi, Dünya'daki 4G ve 5G teknolojilerinin Ay yüzeyine aktarılabilirliğini inceledi ve şu anda devam eden iki yeni projeye ilham verdi.

Lunar Surface Propagation (LSP) projesi, kablosuz iletişim sistemlerinin Ay yüzeyindeki performansını inceliyor.

Nasa'nın LSP baş araştırmacısı Michael Zemba, "Apollo görevlerinin tamamı Ay'ın orta enlemlerine yakın ve genellikle düz lav ovalarına iniyordu. Ancak Artemis kampanyası için odaklandığımız nokta Ay'ın kutup bölgelerini keşfetmek" dedi.

Nasa'nın Artemis programı, 2025 yılında astronotları Ay yörüngesine yerleştirmeyi ve bir yıl sonra mürettebatlı bir iniş gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Zemba, "Güney Kutbu'ndaki uç noktalar, wi-fi ve 5G gibi kablosuz ağların kurulumunda zorluklar yaratabilir, bu yüzden doğru ve güvenilir modellere ve simülasyon araçlarına sahip olmak kritik önem taşımaktadır. Temelde, evinizdeki kablosuz yönlendiriciniz için uygun bir konum seçmekle aynı fikir, ancak Manhattan'dan daha büyük kraterlerle" diye ekledi.

Nasa'nın Çöl Araştırma ve Teknoloji Çalışmaları (Desert Rats) ekibi, 2022'deki simülasyonlarının bir parçası olarak Arizona'daki bir çöl alanını yeniden ziyaret etti. Bir zamanlar Apollo görevlerine hazırlanmak için kullanılan bu alan testleri, ajansın teorik bilgileri Dünya'da gerçek verilerle karşılaştırmasını sağladı. Ancak Ay'ın yakın çevresini hesaba kattıktan sonra, Ay'ın Dünya etrafındaki yörüngesinin geometrisinin ek karmaşıklıklar getirdiği ortaya çıktı.

Lunar 3GPP projesi baş araştırmacısı Raymond Wagner, "Kablosuz sistemlerin Ay yüzeyinde çalışmasının önünde bir dizi temel zorluk var" dedi. Wagner, "Aşırı sıcaklıklar ve radyasyon ortamı tek başına ticari sınıf elektronikler için her türlü soruna neden olabilir. 4G ve 5G sistemleri hesaplama açısından karmaşıktır ve bunları Ay yüzeyi için güçlendirmek küçük bir girişim değildir" şeklinde konuştu.


Haber Kaynağı : 12punto

Ay yüzeyi araştırma