Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

T-Rex sanıldığı kadar zeki değilmiş! Araştırmacılar, T-Rex'in timsah ve kertenkeleler gibi davrandığını keşfetti

Uluslararası bir bilim insanı ekibi, Tyrannosaurus Rex'in (T-Rex) sanıldığı kadar zeki olmadığını, aksine timsah ve kertenkeleler gibi davrandığını ortaya koydu.

T-Rex sanıldığı kadar zeki değilmiş! Araştırmacılar, T-Rex'in timsah ve kertenkeleler gibi davrandığını keşfetti

Uluslararası bir araştırma heyeti, tyrannosaurus rex (T-rex) türü dinozorların sanıldığı gibi zeki olmadıklarını, aksine timsah ve kertenkeleler gibi davrandıklarını ortaya koydu. Bu heyet, davranış bilimcilerden paleontologlara ve nörologlara kadar uzanan geniş bir yelpazede çalışan bilim insanlarından oluşuyor.

Phys.org sitesinin haberine göre, İngiltere’deki Bristol ve Southampton üniversiteleri, Almanya’daki Heinrich-Heine Üniversitesi, Kanada’daki Alberta Üniversitesi ve Royal Ontario Müzesi’nden araştırmacılar, dinozorların beyin ölçüleri ve nöron sayılarını tahmin etmek için kullanılan teknikleri inceledi.

Bu araştırma sonucunda, dinozorların beyin ölçüleri ve nöron sayılarına ilişkin önceki tahminlerin güvenilir olmadığı tespit edildi. Araştırmacılar, dinozorların ön beyin ölçülerinin gereğinden büyük gösterildiğini ve nöron sayılarının abartıldığını belirledi. Ayrıca, dinozorların timsahlar ve kertenkeleler gibi davrandıkları sonucuna vardılar.

Nöron sayısı tahminlerinin zeka konusunda güvenilir bir rehber olmadığını vurgulayan araştırmacılar, nesli tükenmiş türlerin biyolojisinin güvenilir şekilde yeniden inşası için iskelet anatomisi, kemik dokusu, yaşayan akrabaların davranışları ve fosillerin izleri gibi birçok kanıta başvurulması gerektiğini belirtti.

Dinozorların beyinleri hakkında bilgi edinmek için “endokast” adı verilen mineral boşluklarından ve şekillerinden yararlanılıyor.

Bristol Üniversitesi’nden Hady George, dinozorların ve diğer nesli tükenmiş hayvanların zekasını tanımlamak için en iyi yolun, tek başına nöron sayısı tahminlerine dayanmak yerine makroskopik anatomiden fosil izlerine kadar çok sayıda kanıtın kullanılması olduğunu ifade etti.

Edinburgh Üniversitesi’nden Dr. Ornella Bertrand, nöron sayılarının bilişsel performans için doğru tahmin unsurları olmadığına dikkat çekerek, bunların nesli tükenmiş hayvanların zekalarını tahmin etmekte kullanmanın yanıltıcı yorumlara yol açabileceğini belirtti.

Geçen yıl yapılan bir araştırmada, yüksek nöron sayısına sahip T-rex türü dinozorların tahmin edilenden daha zeki oldukları öne sürülmüştü. Bu sonuç, “The Anatomical Record” dergisinde yayımlandı


Haber Kaynağı : AA

Bilim insanları dinozorlar dinozor fosil