Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Yapay zekânın enerji ihtiyacı dünyayı tehdit ediyor!

Yapay zekânın ihtiyaç duyduğu yüksek miktarda hesaplama gücünün neden olduğu enerji tüketimi, veri merkezlerine kısıtlamalar getiriyor.

Yapay zekânın enerji ihtiyacı dünyayı tehdit ediyor!

Yapay zekânın yüksek miktarda hesaplama gücüne ihtiyaç duyması, dünya genelinde kısıtlayıcı kararların alınmasına yol açıyor. Yapay zekâ, son zamanlarda büyük popülerlik kazandı. Günlük kullanımlarda üretken modellerin benimsenmesiyle birlikte bu teknolojilerin kullanımı arttı. Ancak, bir web sitesine girip kısa bir komut yazmanın yeterli olduğu gibi görünse de, arka planda büyük bir işlem gücü gerekiyor. Devletler şimdi, bu işlem gücünü sağlayan veri merkezlerine yönelik kısıtlamalar getirileceği bilgisi verildi.

The Financial Times'ın haberine göre, çevresel nedenlerden dolayı Çin, Singapur ve İrlanda gibi ülkeler, yakın zamanda yeni veri merkezlerinin kurulumuna kısıtlamalar getirdi. Özellikle, düşük vergi oranları ve yüksek kapasiteli su altı kablo ağına erişim nedeniyle tercih edilen İrlanda, daha sıkı düzenlemeler getirdi ve gelecekteki projeleri tehdit ediyor.

Vantage, EdgeConneX, Equinix gibi çeşitli veri merkezi firmalarının Dublin'deki yeni projeleri, ülkenin enerji ve su düzenleyicileri tarafından reddedildi. Yeni veri merkezlerinin elektrik altyapısına bağlanmasına izin verilmedi. Almanya ve ABD'nin Virginia eyaletindeki Loudoun da benzer düzenlemeler yaparak, yerleşim yerlerindeki tesislerin yenilenebilir enerjiler kullanmalarını ve oluşan ısıyı enerjiye dönüştürmelerini zorunlu hale getirdi.

Uluslararası Enerji Ajansı, kripto paraların ve yapay zekânın büyük oranda enerji tükettiğini ve 2026 yılında bu tüketimin iki katına çıkacağını belirtti. Rapora göre, veri merkezleri, kripto para ve yapay zekâ, dünya elektrik tüketiminin %2'sini oluşturuyor. Teknoloji firmaları da bu noktada alternatifleri değerlendiriyor. Örneğin, Microsoft, veri merkezleri için nükleer enerjiyi kullanmayı planlıyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Uluslararası Enerji Ajansı yapay zeka