Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

ABD mahkemesi açıkladı: Dondurulmuş embriyolarda çocuktur!

ABD'de bir mahkeme dondurulmuş embriyoların "çocuk" sayılması gerektiğine hükmetti

ABD mahkemesi açıkladı: Dondurulmuş embriyolarda çocuktur!

12PUNTO DIŞ HABERLER

ABD'nin Alabama eyaletinde Yüksek Mahkeme, dondurulmuş embriyoların "çocuk" sayılması gerektiğine ve bunları yanlışlıkla yok eden kişilerin sorumlu tutulabileceğine hükmetti.

Alabama Yüksek Mahkemesinin kararı, eyaletteki kliniklerin, 'In Vitro Fertilizasyon (IVF)' olarak bilinen tüp bebek tedavisini durdurmasına sebep oldu.

Tıp uzmanları ve üreme tedavilerini savunan gruplar, kararın Alabama ve başka eyaletlerde tüp bebek tedavisi açısından olumsuz sonuçlar oluşturabileceğini vurguluyor. Kürtaj karşıtı gruplar ise dondurulmuş embriyoların yasal olarak daha fazla korunması gerektiğini dile getiriyor.

BBC'nin haberine göre, IVF'ye yönelik herhangi bir yasaklama veya kısıtlama getirilmemesine rağmen, embriyonun "çocuk" sayılması nedeniyle, kliniklerin embriyoları kullanma ve saklama yöntemleriyle ilgili uzmanlar arasında kafa karışıklığı oluştuğu söyleniyor.

Alabama Üreme Hakları Merkezi politika direktörü Elisabeth Smith, "IVF embriyolarının tümü kullanılmıyor, kullanılması da mümkün değil. Embriyolara yasal kişilik kazandıran bir yasanın çıkarılması, birçok insanın ailelerini kurmak için güvendiği bir bilim olan IVF'nin kullanımı açısından feci sonuçlara yol açabilir." dedi.

Alabama Tabipler Birliği'de bir açıklama yaparak, "Bu karar tüm Alabamalıları etkiliyor ve aile kurmak isteyenler için doğurganlık seçenekleri sınırlı hale geldiğinden muhtemelen daha az bebek yani çocuk, torun ile amca, hala, dayı, teyze kızı veya oğlunun doğmasına yol açacak." ifadelerini kullandı.

BEYAZ SARAY KARARA KARŞI ÇIKTI

ABD yönetimi ise Alabama kararını "Yüksek Mahkeme Roe v. Wade içtihadından döndüğünde ve politikacıların, ailelerin alabileceği en kişisel kararlardan bazılarını dikte etmesinin önünü açtığında beklediğimiz türden bir kaos" olarak değerlendirdi.

Alabama Yüksek Mahkemesinin kararının yalnızca eyalet içinde geçerli olmasına karşın uzmanlar, diğer eyaletlerde de donmuş embriyoların "çocuk" veya "insan" olarak kabul edilmesi gerektiğine ilişkin yasal girişimler veya davalar görülebileceğinin altını çiziyor.

NELER OLMUŞTU

2020'de bir doğurganlık kliniğinde embriyoları kazaen kaybedilen 3 çift, kliniği dava etmişti.

İddianameye göre, bir hasta, embriyoların saklandığı yere girmiş, onları eline almış ve kazara düşürmüştü. Düşen embriyolar kaybedilmişti. Çiftler, eyaletin 'Küçüğün Yanlışlıkla Öldürülmesi Yasası'na dayanarak Üreme Tıbbı Merkezi ve Gezici Revir Derneğine dava açmıştı. Bahsi geçen yasa, anne karnındaki fetüsleri kapsıyor ancak IVF yöntemiyle elde edilen embriyoları kapsamıyordu.

Bir alt mahkeme, embriyoların kişi veya çocuk olarak nitelendirilemeyeceğine ve haksız ölüm davasının durdurulmasına karar vermiş, davacılar temyize başvurmuştu.

2022'DE KÜRTAJ HAKKI İPTAL EDİLMİŞTİ

ABD Yüksek Mahkemesi, 24 Haziran 2022'de ülke çapında uygulanan anayasal kürtaj hakkını iptal etmiş ve eyaletlerin bu konuda kendi yasalarını yapmalarının kapısını açmıştı.

Kararın ardından Demokratların yasama organında çoğunlukta olduğu eyaletlerde kürtaj serbest kalmaya devam ederken, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu eyaletlerde yasaklanmıştı.

Yüksek Mahkeme'nin kararının ardından Alabama'da kürtaj hamileliğin her aşamasında yasaklanmıştı.


Haber Kaynağı : AA

ABD kürtaj ABD Yüksek Mahkemesi Alabama