Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

AB'de cinsel yolla bulaşan hastalıklar daha hızlı yayılmaya başladı: Rakamlar buzdağının görünen kısmı

Yayınlanan bir rapora göre AB'de cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların yayılma hızı artıyor.

AB'de cinsel yolla bulaşan hastalıklar daha hızlı yayılmaya başladı: Rakamlar buzdağının görünen kısmı

12PUNTO DIŞ HABERLER

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa'da cinsel yolla bulaşan enfeksiyon vakalarının sayısında "sorunlu" bir artış görüldüğü konusunda uyardı.

ECDC tarafından yayınlanan Yıllık Epidemiyolojik Rapor, Avrupa Birliği üye ülkeleri ve Avrupa Ekonomik Alanı (İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç) için 2022 yılına ait bulguları ortaya koydu.

Rapora göre AB/AEA genelinde frengi, bel soğukluğu ve klamidya gibi bakteriyel enfeksiyon vakalarında 2021'e kıyasla ‘rahatsız edici’ ve ‘önemli’ bir artış görüldü. Raporda bel soğukluğu vakaları %48, frengi vakaları %34 artarken, klamidya vakalarının %16 oranında azaldığı belirtiliyor.

ECDC Direktörü Andrea Ammon, konuyu ele almanın yolları olarak cinsel sağlık eğitimi, test ve tedavi hizmetlerine erişimin genişletilmesi ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarla ilgili damgalama(hasta kişilerin çeşitli yollarla başkaları tarafından fark edilir olması) yoluyla mücadele edilmesini önerdi.

Düzenlenen bir medya konferansında konuşan Ammon, "Maalesef rakamlar, acil dikkat ve eylem gerektiren net bir tablo çiziyor" dedi.

Ammon ayrıca "Bu rakamlar büyük olasılıkla buzdağının yalnızca görünen kısmını temsil ediyor, çünkü gözetim verileri, test uygulamaları, cinsel sağlık hizmetlerine erişim ve dünya genelindeki raporlama uygulamaları arasındaki farklılıklar nedeniyle frengi, bel soğukluğu ve klamidyanın ulaştığı boyutlar hafife alınıyor olabilir” ifadelerini kullandı.

Raporda, klamidya, bel soğukluğu ve frengi gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavi edilebilir olduğu ancak tedavi edilmediği takdirde kronik ağrı ve kısırlık gibi ciddi komplikasyonlara yol açabileceği belirtiliyor.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon vakaları AB’de yıllardır artıyor. Raporda 2020 ve 2021 yıllarında uygulanan pandemi tedbirlerinin enfeksiyonların yayılımını azalttığı, ancak 2022’ye gelindiğinde önceki dönemlere kıyasla sert bir yükseliş gözlendiği kaydediliyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Avrupa Birliği enfeksiyon