Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Biden yönetimi 'dikenli teller kesilsin' dedi Amerika karıştı

ABD'de yasadışı mülteci akımına karşı federal hükümetin önlem almakta yetersiz kaldığını düşünen Teksas valisi Greg Abbott, Biden yönetiminin aldığı 'telleri kaldırma' kararı sonrası bildiri yayınladı. Ardından 25 eyaletin valisi daha Teksas valisine destek verdi.

Biden yönetimi 'dikenli teller kesilsin' dedi Amerika karıştı

Meksika sınırına Cumhuriyetçi Teksas Valisi Gregg Abbott tarafından kurdurulan dikenli ve jiletli tellerin kesilmesine veya kaldırılmasına dair Anayasa Mahkemesi kararı sonrası Teksas buna karşı çıktı. Ardından 25 eyalet de Biden'a karşı Teksas'ı desteklediklerini açıkladı.

ABD'de Anayasa Mahkemesi’nin Pazartesi günkü kararı, federal (merkezi devlet-Biden yönetimi) sınır görevlilerinin Meksika sınırına Cumhuriyetçi Teksas Valisi Gregg Abbott tarafından kurdurulan dikenli ve jiletli telleri kesmesine veya taşımasına izin verdi. 

Odatv'de yer alan habere göre bu dikenli teller, ABD’nin güney sınırından akın akın gelen mültecileri durdurmak için kurulmuştu. Ancak Greg Abbott Çarşamba günü, federal sınır görevlileri (Biden yönetimi) kaldırsa bile Teksas'ın dikenli telleri koymaya devam edeceğini açıkladı.

BİRLEŞİK DEVLETLER VE EYALETLER ARASINDAKİ ANLAŞMAYI BOZDU

Vali Abbott yayınladığı muhtıra niteliğinde olan açıklamasında “Federal hükümet, Birleşik Devletler ile eyaletler arasındaki anlaşmayı bozdu.

Biden'ın dayatması bir mülteci işgaline sebep olacak. Hukuk tanımayan Başkan Biden, Teksas işgale karşı kendini koruyacaktır" açıkamasında bulundu.

Güney Carolina valisi ise yaptığı açıklamayla eyaletteki ulusal muhafızları, Teksas'a destek için görevlendirme kararı aldığını açıkladı.

Teksas vali yardımcısı "Biden yolumuzdan çekilsin ve işimize karışmasın" dedi ve ABD başkanı Biden tarafından görevlendirilen federal hükümet görevlilerinin sınıra yaklaşmasına izin vermeme kararı aldı ve Teksas muhafız alayıda eyalede federal yetkililerin girişlerine sert şekilde engel olmaya başladı.

BIDEN 24 SAAT SÜRE VERDİ

ABD başkanı Biden ise Teksas'a ABD Yüksek Mahkemesi kararına uyması ve sınır devriye görevlerini federal hükümete devretmesi için 24 saat süre verdi ve bu karara uyulmadığı taktirde sonuçlarına katlanılacağını duyurdu. Bu süre bu gece yarısı sona eriyor.

Teksas eyaletinde en çok konuşulan konular arasında ise başkaldıran eyaletlerin ABD'den ayrılması ile sonuçlanabilecek ikinci iç savaş ihtimali. Eğer Cumhuriyetçiler Kasım'da yapılacak seçimi kazanamazsa ikinci Kuzey-Güney savaşının hiç de uzak bir ihtimal olarak görmeyenlerin sayısı da artıyor.

ABD eski başkanı ve 2024 adayı Trump ise tüm eyalet valilerine "eyalet muhafızlarını Teksas'a yollayın" diye çağrıda bulundu ve birçok eyalet destek açıklaması yaptı

OKLAHOMA MEKSİKA SINIRINA ULUSAL MUHAFIZLARINI GÖNDERECEK

ABD'de Oklahoma eyaleti Valisi Kevin Stitt, Teksas eyaletinin, Başkan Joe Biden hükümetiyle devam eden sınır anlaşmazlığında Teksas'a destek amacıyla Oklahoma Ulusal Muhafızlarını Meksika sınırına yardıma göndereceğini duyurdu.

Stitt Fox TV'ye yaptığı açıklamada, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın tüm Cumhuriyetçi valilere çağrısı üzerine, düzensiz göçmenlerin geçişini engelleme konusunda Washington yönetimiyle ters düşen "Teksas'ın yanında olduklarını" belirtti.

Vali Stitt, sınır güvenliği için Teksas'a daha önce de Oklahoma Ulusal Muhafız Birliği'nden destek gönderdiğini anımsattığı açıklamasında, gerekli yönlendirmeleri yaptığını, "birliklerin hareket için hazırlandığını" söyledi.

Bizzat Teksas sınırına giderek inceleme yaptığını aktaran Stitt, "Sınır görevlilerinin bile kafaları karışık. Bunlar iyi Amerikalılar ve patronlarına itaat etmeye çalışıyorlar ama bu politikayı da kabul etmiyorlar." diye konuştu.

"TEKSAS BİRLİĞE ASLA KATILMAZDI"

ABD 2024 başkanlık yarışından Donald Trump lehine çekildiğini açıklayan Florida Valisi Ron DeSantis de X hesabındaki paylaşımında, "Anayasa gerçekten eyaletleri kendilerini bir işgale karşı savunma konusunda güçsüz bıraksaydı, ilk başta onaylanmazdı ve Teksas birliğe (federal yönetime) asla katılmazdı." ifadelerini kullandı.

Trump'ın ülkedeki tüm Cumhuriyetçi valilere, ulusal muhafızlarını sınıra göndermek suretiyle Texas'a destek vermeleri çağrısı üzerine, 25 Cumhuriyetçi vali dün ortak bir bildiriyle, Biden yönetimini sınır krizi karşısında "halkı terk etmekle" suçlamış ve Teksas Valisi Gregg Abbott'a desteğini açıklamıştı.

ABD Yüksek Mahkemesinin Meksika sınırının Rio Grande Nehri boyunca çekilen dikenli tellerin kaldırılması kararının ardından Teksas Valisi Abbot ile Biden arasındaki anlaşmazlık tırmanmıştı.

Salı günü, mahkeme kararına rağmen, Teksas Ulusal Muhafızları ABD sınır devriyesinin işini yapmasına izin vermemiş, dikenli telleri yerleştirmeye devam etmişti.

 


Haber Kaynağı : 12punto

ABD Anayasa Mahkemesi Başkan mahkeme meksika mülteci savaş trump