Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,6287
Dolar
Arrow
34,8925
İngiliz Sterlini
Arrow
44,3362
Altın
Arrow
3006,0000
BIST
Arrow
10.058

BMGK'da talep edilen karar tasarısında yeni gelişme

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 11 Temmuz'un "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" ilan edilmesi talep edilen karar tasarısı kabul edildi. Dün, Karadağlı Sırplar konuyla ilgili eylem yapmış ve bu karar tasarısının kabul edilmemesini istemişti.

BMGK'da talep edilen karar tasarısında yeni gelişme

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 11 Temmuz'un "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" ilan edilmesi talep edilen karar tasarısını kabul etti.

EYLEM YAPMIŞLARDI!

Karadağlı Sırplar, Karadağlı yetkililerin Birleşmiş Milletler genel Kurulu'nda görüşülen karar öncesi hükümet binası önünde toplanarak protesto gösterileri düzenlemişti. 

Sırbistan ve Rusya bayrakları taşıyan grubun protestosuna bazı Sırp siyasetçiler de katımıştı. 

Ayrıca, alınan bu karara Sırbistan ve Bosna Hersek'teki Sırplar da karşı çıkıyor. 

SREBRENİTSA SOYKIRIMI NEDİR?

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin hemen ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrol ettiği bölgeye gitmesine izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık bölgede, fabrikalarda ve depolarda öldürdü ve toplu mezarlara gömüldü.

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, 2007 yılındaki kararında, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinden (ICTY) gelen kanıtlar doğrultusunda, Srebrenitsa ve civarında yaşananları "soykırım" olarak nitelendirdi.

Srebrenitsa'daki soykırımda hayatını kaybedenlerden kimlik tespiti yapılamayan ve cenazesine ulaşılamayan 1600'den fazla kişi bulunuyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Srebrenitsa Soykırımı BMGK