Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Çekya Senatosu, İstanbul Sözleşmesi'ni onaylamadı

Çekya Senatosu, 2016 yılında imzaladığı İstanbul Sözleşmesi'ni onaylamadı. Sözleşmenin kesin reddedilmesi ise Meclis'in kararına göre belirlenecek.

Çekya Senatosu, İstanbul Sözleşmesi'ni onaylamadı

Euronews Türkçe'nin haberine göre, Çekya'da Senato, kadına yönelik şiddetle mücadelede uluslararası bir referans noktası olarak kabul edilen İstanbul Sözleşmesi'ni onaylamadı. 

Parlamentonun üst kanadının temsilcileri sadece iki oy farkla sözleşmeye 'hayır' diyerek Prag'ı sözleşmeyi iç hukuki tüzüklerine dahil etmeyen azınlıktaki Avrupa ülkeleri arasında bıraktı.

Ülkede anlaşmaya karşı çıkan muhafazakar kanat, toplumda kadın ve erkek için "geleneksel rollerden" sapılmasına itiraz ediyor ve onaylayan ülkelerde şiddeti azaltmadığını ileri sürüyor.

"ULUSLARARASI REZALET" VURGUSU

Başbakan Petr Fiala hükümeti ise Senato'dan çıkan karara tepki gösterdi. Reddin ülkenin şiddetle mücadelesini ve mevcut yasaları etkilemeyeceğini söyleyen Fiala, yasanın ileride onaylanması için daha geniş bir tartışma ortamına ihtiyaç olduğunu söyledi. Avrupa İşleri Bakanı Martin Dvorak ise sözleşmenin reddedilmesini "uluslararası bir rezalet" olarak nitelendirdi.

SÖZLEŞMEYE EV SAHİPLİĞİ YAPAN TÜRKİYE ÇEKİLMİŞTİ

Senato'dan gelen karar Çek Cumhuriyeti'nin 2016'da imzaladığı sözleşmeden çekilmesi anlamına gelmiyor. Bu adım için Meclis'in de sözleşmeyi reddetmesi gerekiyor. Fakat parlamentonun alt kanadının bu konuyu ne zaman ele alacağı kesinlik kazanmış değil. 

2011'de İstanbul'da imzalanmasından dolayı İstanbul Sözleşmesi olarak adlandırılan anlaşma Avrupa Konseyi ve üye ülkeler tarafından oluşturulmuştu.

Resmi adı "Kadına Karşı Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkında Avrupa Konseyi Sözleşmesi" olarak geçen metin, kadına yönelik şiddeti bir insan hakları ihlali olarak kabul ediyor ve cinsiyete dayalı şiddetin çeşitli biçimlerini kapsıyor.

Türkiye de 2021 yılında anlaşmadan çekilmişti.


Haber Kaynağı : 12punto

Çekya İstanbul Sözleşmesi meclis Türkiye