Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Covid aşılarıyla ilgili yeni araştırma yayınlandı: Kalp hastalıklarını...

Yenin yayınlanan bir araştırmaya göre, Covid-19 aşıları kan pıhtılaşması ve kalp yetmezliği risklerini azaltıyor.

Covid aşılarıyla ilgili yeni araştırma yayınlandı: Kalp hastalıklarını...

12PUNTO DIŞ HABERLER

Covid-19'un kalp ve damar hastalıklarına etkisini inceleyen araştırmacılar, İngiltere, İspanya ve Estonya'da 20 milyondan fazla insanın sağlık verilerini analiz etti. Yapılan araştırmada, aşıların hastalığın ciddi kardiyovasküler komplikasyonlara karşı korunma sağladığına dair tutarlı kanıtlar bulundu.

Oxford-AstraZeneca, Pfizer, BioNTech ve Moderna firmalarının geliştirdiği MRNA temelli Covid-19 aşılarının, pandemide ciddi hastalıkları önlemede oldukça etkili olduğu kanıtlandı. Araştırmaya göre Covid aşıları, uygulandıktan sonra bir yıla kadar virüse bağlı kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşması riskini azaltıyor.

Araştırmanın yazarlarından Oxford Üniversitesi'nde farmakoloji ve cihaz epidemiyolojisi profesörü Daniel Prieto-Alhambra, "Bu çok geniş çalışmada gösterdiğimiz şey, aşılanan kişilerin Covid sonrası bu komplikasyonlara yakalanma riskinin çok daha düşük olduğudur" dedi.

Prieto-Alhambra, "Temel olarak elde ettiğimiz bulgu, eğer aşı olursanız, Covid sonrası kardiyovasküler ve tromboembolik komplikasyonlara yakalanma riskinizin oldukça azalacağıdır. Özellikle yüksek risk altında olan veya kardiyovasküler komplikasyon veya kan pıhtılaşmasından korkan kişiler için bu çok güven verici." ifadelerini kullandı.

Yapılan araştırma, Covid-19'a yakalanan insanlarla, aşı olan kişilerin sağlık verilerini karşılaştırarak, Covid aşılarının iddia edildiği gibi kalp ve damar sorunlarına yol açıp açmadığını inceliyor.

Araştırmaya göre MRNA aşıları olan insanlar, olmayanlara göre yüzde 55 daha az kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşması sorunlarıyla karşılaştı. Elde edilen bulgular ışığında araştırmacılar, MRNA aşısı olan kişilerin, olmayanlara göre 'daha güvende olduklarını' ortaya koymuş oldu.

Buna karşın aynı araştırmaya göre, MRNA aşılarının kalp hastalıkları ve pıhtılaşma riskini 'özel durumlarda' artırdığı da belirtiliyor. 'Özel durum' tanımlaması, araştırmada daha önce bazı hastalıklar geçirmiş ya da genetik yatkınlığı olan bireyler gibi 'istisnai durumlara' referans vermek için kullanılıyor. 


Haber Kaynağı : 12punto

Covid-19 aşı biontech